Indretning af Malawi og Tanganyika akvarier

Forfatter: Lars Glud
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Dekoration
 Del

Til indretning af et afrikansk cichlideakvarium er der mange muligheder. Nogle af mulighederne kan være lavasten, flint, kalksten (specielt velegnet til cichliderne fra Malawi og Tanganyika, som lever i kalkrigt vand), skiffer, hulsten og trærødder. I denne artikel er der fokuseret om Great Rift valley søerne, som er en anden betegnelse for cichlidesøerne i Afrika.

Alle cichliderne fra disse søer skal bruge stenopbygninger som gemmesteder. Der er dog nogle undtagelser, som eks. sneglehuscichliderne, der bor og yngler i sneglehuse, men de kan også godt finde på at grave huler ud ved sten. Du kan evt. bruge skiffer eller andre flade sten til at lave nogle gode gemmesteder. Hvis du bruger flade sten, som skiffer, kan du lægge dem oven på hinanden op ad bagruden. Så har du mange gemmesteder og en flot baggrund.
Kalksten er også meget brugt, bl.a. fordi de samtidig med at være dekorative, stabiliserer vandet med en høj pH. De købes ofte i tunge og uhåndterlige klumper. Men de skaber et godt farvespil med grønne planter.
Lavasten er godt at bruge pga. vægten. Lavasten er lettere end mange andre stenarter, og kan ofte fåes i små størrelser. Der er nogle der siger, at fiskene kan skære sig på dem, men det er der meget delte holdninger om dem, jeg mener ikke det er et problem.
Hulsten er gode at bruge, da der paradoksalt nok er huller i allerede når man køber dem. Det er praktisk og godt til forveksling i dekorationen.
Trærødder er ikke gode at bruge i denne biotop. Trærødder har en pH-sænkende virkning, hvilket er det modsatte af hvad det skal være i et Great Rift Valley akvarie.
Mange vælger dog stadig at bruge dem, og jo større akvariet er, jo mindre effekt har de på pH'en.

Bundlaget skal være fint. Jeg bruger fint sand, men mange bruger også finere grus. Mange cichlider bruger det fine sand til at rense deres gæller, men også her er der forskellige meninger.
Ikke alle planer kan umiddelbart være i et afrikansk cichlideakvarium. Mange af cichliderne spiser planer, og hvis der bruges fint sand knuses de spinkle rødder.
Der kan dog bruges planer, bl.a. Valisneria, Cryptocryne og Anubias.
Se mere i vores plantesektion.
Anubiasplanten er meget dekorativ voksende på sten, og er en ekstrem hårdfør plante, der altid giver sig godt i akvariet.