Test af Duetto 50 og Duetto 100 indvendige filter

Forfatter: Christian Richter aka bettasplendens
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Teknik
 Del

Test af DUETTO 50 og DUETTO 100 indvendige filter


Indhold:


1. Hvorfor valgte jeg DUETTO
2. Opbygning
3. Filtermaterialer og filtereffekt
4. Vedligeholdelse
5. Konklusion


--------------------------------------------------------------------------------ad 1.


Jeg havde brug for en lille indvendig pumpe til et 20l akvarie, og senere havde jeg brug for en indvendig pumpe til mine 60l akvarier. Efter nogle henvisninger her på siden og lidt søgen på nettet, faldt jeg så over DUETTO filter systeme fra Aquarium Systems NEWA. Produktlinien består af 5 forskellige indvendige filtre:

DJ 50 (min / max 80 - 250 l/h) op til 50l akvarie

DJ 100 (min / max 140 - 350 l/h) op til 80l akvarie

DJ 150 (min / max 200 - 500 l/h) op til 120l akvarie

DJ 50/c som DJ50 men med indbygget varmelegeme 50W

DJ 100/c som DJ100 men med indbygget varmelegeme 100W


Denne artikel beskæftiger sig med DJ 50 og DJ 100.

DJ 50 anvendt i 20l akvarie. DJ 100 i 60l akvarie. Som udgangspunkt sammenlignes pumperne med gængse "1 enkelt filtersvamp" indvendige filtersystemer.


ad 2.

Både DJ 50 og DJ 100 er ens i opbygningen, dog fylder DJ 50 cirka kun halvt så meget som DJ 100. Pumperne har et flerkammer filtersystem med to separate kamre og plads til tre forskellige filter indsatser. I toppen af pumpehovedet kan der tilsluttes slanger, så det udstrømmende vand forsynes med ekstra luft. Slangerne er ikke inkluderet i pakken, men der er tilgengæld forskellige studser. Udgangshullet på pumpehovedet kan vendes med 360grader. Pumpen kan placeres liggende lidt skråt, stående eller vha. sugkopper på ruden. Pumpehovedet behøver ikke at være under vandlinien. Der medfølger også en lille vejledning som er ganske fint, men ikke på dansk (bl.a. tysk og engelsk).Pakken indeholder udover pumpen nogle koblinger / studser og en vejledningen.

Her ses DJ 50 i min 20l. Det røde er indsugningsporten op til pumephuset efter vandet er blevet filtreret. Man kan dreje på den røde port og dermed øge eller nedsætte vandgennemstrømningen.
Billedet viser en af mine DJ 100 i en 60l.


ad 3.

De tre filtre er som følger:

Det første filter er et langt svampfilter, som sidder i en slidske og fungerer som forfilter. Det næste filter er en blok af filtersvamp, og det tredje filter er et aktiv kulfilter. Kulfilteret er en separat plastkasse, som sidder foroven af filterblok 2.

Filtereffekten er ganske stor. Efter bare en uges tid er der tydeligvis meget færre svævepartikler i vandet. Pumpens forfilter tager således det meste, og de to resterende filter synes at være meget mindre brugt. Efter cirka en måned er kulfilteret slammet til og skal smides ud. Hvis man ikke ønsker at bruge filterkul, kan man bruge lidt filtervat i stedet. Filtervat har vist sig at fungere meget tilfredsstillende i pumpen.


ad 4.

Vedligeholdelsen er meget nem. Mine pumper bliver renset hver uge i forbindelse med det ugentlige vandskift.

Filterhuset kan med begge hænder hurtigt adskilles fra pumpehuset. Filtermaterialene sidder ikke unødig hårdt fast. F.eks. er der et ekstra håndtag til udtagning af forfilteret, hvilket muliggør en meget bekvemt rensning. Ofte behøver man kun at rense forfilteret, og derved skåner man bakteriekulturene på de resternede filtermaterialer.

Pumpehuset kan også skilles ad ved blot at trække undersiden af pumpehuset af. Derved blotlægger man pumperotoren. I DJ 50 er selve pumperotoren meget blød og ved rensning af denne, skal man udvise forsigtighed for at undgå beskadigelse af rotoren.

Når pumpen skal startes igen efter rensning, indeholder den ofte en masse luftbobler, hvilket i de fleste tilfælde ikke volder problemer.


ad 5.

Personligt er jeg meget tilfreds med begge pumpetyper. Effekten og den nemme vedligholdelse gør pumperne til et rigtig godt køb (Duetto 100 220kr. så vidt jeg kan se) Om man vælger at benytte kulfilter og købe nyt hver måned er en smagssag. Det er billigere i det lange løb at bruge filtervat. (To filterkul indsats koster cirka 25kr)

Alt i alt meget fine pumper som med sikkerhed er bedre end de fleste "1 enkelt svamp" indvendige filterløsninger.Med venlig hilsen


Christian Richter aka bettasplendens