Sådan startede jeg med cichlider

Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Sådan startede jeg
 Del

© Malawibenny Efter flere år uden akvarium.

Havde for ca. 20 år side akvarier i en lejlighed, flyttede i eget hus og fik andre interesser, en stor have og gammelt hus. Akvarierne gled i baggrunden og groede til i alger, planter smeltede og var i det hele taget kedelige at se på. Så efter et års tid blev det meste solgt og foræret væk.

Årene gik, huset blev sat i stand og haven anlagt, i det hele taget mere tid, mere plads, mere fritid, hvad så???

Legede med tanken om fugle? Frostfrit hus, voliere, mere udgravning til hus m.m. Nej, og i august 2001 hvad med et enkelt akvarium?

Efter flere overvejelser bliver vi enige om et, og kun et akvarium, det skal siges sidst lukkede jeg ned for 12-14 akvarier.

Et 660 l akvarium blev købt brugt, medfølgende lys og bundmateriale. Der blev indkøbt en del planter, pumpe og varmelegeme. I løbet af en uges tid var det rigget til.

Så kom spørgsmålet? Fisk, hvad skal der i!

Havde førhen kigget en del på diskus, men havde dengang fået at vide, det var en vanskelig fisk. Blødt vand osv. Det krævede i det hele taget en del viden. Og jeg syntes, at det var en meget dyr fisk. Så jeg har aldrig turdet.

Nå, men tilbage til nuet. Jeg tog hen i den lokale akvariebutik, da jeg havde mistet alle tidligere kontakter, og fik en snak med dem. Han gør en del i diskus og fortalte, at diskus går på postevand direkte fra hanen, de fleste opdrættes herhjemme og er ikke vanskeligere end andre fisk at holde. Og sikke farver. Resultat, hjembragte vist nok mindst 9 stk, 3 koboltblå, 3 rød malboro, samt royal blue, og nogle maller.

Det gik godt, så efter ca. 1 måned blev bestanden udvidet med nogle stykker, hvor mange kan jeg ikke huske, men der gik vel en 20-25 stk. "Jeg var i gang".

Kort tid efter startede problemerne: Fisk begynder at dø, tilsyneladende uden grund, de spiste godt og svømmede ofte livligt rundt i akvariet. De stod til tider og gemte sig bag rødder og planter. Jeg snakkede med dyrehandeleren og fik medicin, som tilsyneladende hjalp, og efter nogen tid uden dødsfald købte jeg yderligere nogle fisk, havde vel igen ca. 20 fisk, som har det godt.

Jeg har nu fået kontakt med en privat opdrætter af diskus, Birger, som sælger de fleste typer diskus i 5-6-cm for 35-40 kr. stykket. så afsted til Frederikshavn , og hjembragte ca. 35 diskus, hvilket farvespil i akvariet.

MEN:UVIDENHED:UHELDIG FRA STARTEN: MANGLENDE KONTAKTER TIL FOLK MED FORSTAND PÅ FISK OG DIVERSE SYGDOMME.

Efter kort tid går det galt igen. Dødsfald, jeg prøver at tage kontakt til Birger og en dyrlæge, og får noget medicin samt formalin. De mener begge efter min beskrivelse, at mine fisk har noget de kalder flagelater, nå men efter 2 x 8 timers formalinbade med en uges mellemrum, efterfulgt af en stak piller, som skulle knuses og kommes i akvariet, fik jeg bugt med det, men der var kun 14 diskus tilbage, og jeg var ærlig talt ved at miste lysten. Jeg havde mest lyst til at sælge hele skidtet.

I mellemtiden havde knægten fået lyst til akvarium, han ville have de 7 af de resterende diskus, de andre 7 blev byttet til andet udstyr, knægten har 6 måneder efter de 6 endnu, hvoraf de 5 er vokset anseligt.

Nå, men hvad nu, vi skriver januar-februar 2002, skal jeg prøve noget andet eller droppe akvariehobby helt, baljen er der jo, og er efterhånden ikke så billig mere.

Der var vist noget med, at cichlider er ret hårdføre, så jeg prøver igen, denne gang med Malawi.

Efter at have kigget hos flere dyrehandlere, denne gang med mere kritiske øjne, anskaffer jeg mig nogle få Malawi cichlider, vel en 10-15 stykker. Det går meget bedre denne gang.

Efter nogle måneder uden sygdom og øvrige uheld, har jeg igen fået blod på tanden. Det yngler jo det skidt, så grundet pladsmangel til hovedsage ligt yngel, har jeg anskaffet en reol med 3 x 250 l, hvor der nu i august går vel ca. 80 unger af Malawi cichlider i det ene, og en ordentlig sværm unger fra en fisk, jeg ikke ved hvad er, vist nok fra Victoriasøen, i det andet. I det 3. en flok rød zebra, 1,1 kadango og 1,0 aulonocara et eller andet, disse er i vejen , de yngler jo stadig i det store, og hvor bliver ungerne af?

Så jeg begynder at søge efter endnu en reol.

Det viser sig, at vor formand i akvarieklubben vil lukke ned og spørger. om jeg vil overtage hele skidtet. Så afsted med en trailer efter akvarier. Der var mange, så jeg måtte hyre en lastbil til transporten. Det skal lige siges, at jeg den uge var ene på godset. Konen var andet sted, så da hun kom hjem, stod jeg til en samtale, Hele forhaven flød med akvarier.

Men de blev dog stablet op inde på værelset. En del var gået i stykker under den lidt hårde medfart, men det blev dog til en 35 enheder, så nu var pladsen der. Der var dog en del hjemmelavede akvarier mellem som efter min mening var lige små nok til avlsfiskene. Disse er dog skiftet til nogle større. I dag er der 11 baljer fra 250 l - 1800 l samt et par spyttebaljer på 80 l.

Yes det kører.

Hilsen Benny