Mysteriesneglen og blågrønne alger

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/05-2010 26/05-2010
Oprettet under: Andre akvariedyr
 Del

Mysterie-sneglen
- den ta'r blå-grøn algerne
Version 1.3

I tidens løb er der gjort meget for at bekæmpe blå-grøn alger. En af naturens egne metoder hedder såmænd mysterie-sneglen, Pomacea bridgesi.Mysteriesneglen - (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk

Denne artikel fortæller om de blå-grønne og deres naturlige fjende.

Alle kender blå-grøn algen. Den trives, når vandet har for højt nitrtit- eller nitrrat-indhold. Den viser sig som en tyk belægning på planter, ruder og dekoration.

Bekæmpelsen kan være "algemidler", altså gift i vandet. Det lyder ikke rart og bivirkningerne kan være ubehagelige for både fisk og planter. De alge-ædende fisk rører dem ikke, men, det gør mysterie-sneglen. Stephan Krause i Tyskland fortæller til @kva-net.
Brun variant - (c) Jesper Andersen

Jeg har to akvarier á 100 liter. De fungerede udmærket, men pludselig var de der - grønalgerne.

Årsag ??? Men, de var der bare og der var masser dem. Som et slimet lag lå de der overalt og der blev flere og flere af dem.

Begge akvarier var gennem et års tid brugt som opdræts-akvarier for mine Pelvicachromis taeniatus. Akvariernes data er:

Vandets hårdhed: < 2dH
Ph: 6,5 - 6,8
Beplantning: Tæt
Bundlag: Tykt
Lys: 80 w HQL 11timer/døgn
Vandskifte: 1 x om ugen. Mængden forskellig.

Der var ikke konstateret for høje nitrit- og nitrat forekomster.
Mysteriesnegl - (c) Dan Povlsen

I hvert akvarie var der 1 par Pelvicachromis taeniatus, de havde nogle karpelaks som selskab. Taenitus'erne legede og ynglede reglemæssigt. Ungerne klarede sig i den tætte beplantning og der var da også unger fra karpelaksene.

Altså - 2 x ren akvarie-idyl, men så skete det, uden varsel. Planter, ruder, ja, selv akvariets sten og rødder. Det hele var oversmurt med et stadig tykkere, ulækkert, algelag.

De to akvarier var hårdt angrebne og nu var det bare at gå igang. Jeg rensede, pudsede, polerede, han gjorde det længe og solidt og til sidst var algerne væk, "helt væk".

Det var de nu ikke ret længe, så dukkede de første op igen og snart var situationen den samme som før.

Det undrede mig, at det kun var disse to akvarier der blev angrebet. Jeg havde flere akvarier, pasning, belysning og vandværdier var de samme, men uden algeproblemer.

Under et af alge-angrebene fik mine mysteriesngle et kuld unger, 200 i alt, str. 1 - 1,5 cm.

De blev fordelt på flere akvarier, 20 af dem kom i et af de algeramte. De gik straks i gang med at æde blå-grøn algerne. Jeg satte 30 snegle mere i akvariet.

De gjorde arbejdet godt. 3 dage senere var akvariet smukt som før. Ingen blå-grønne alger, de var ædt. Sneglene havde haft et festmåltid og trivedes faktisk godt ovenpå "alge-gildet".

Det lyder som en god løsning. En artikel om blå-grøn alger plejer som regel at konkludere, at man kun kan forebygge og holde nede. Prøv løsningen evt. med bare en enkelt eller to store mysteriesnegle.
Mysteriesnegle der parrer sig - (c) Jonas Klinck

Denne artikel er skrevet af @kva-net's redaktør. Den bygger på flere Internet chats med Stephan Krause, Bochum, Tyskland.
Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad Eksternt link www.akva-net.dk