Test af Fluval Fx5 spandfilter

Forfatter: Karl-Henrik Arendt
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Teknik
 Del

Test af Fluval FX5 spandfilter

Lad mig starte med at sige at jeg ikke har nogen professionel baggrund til at kunne teste pumper. Jeg har dog efterhånden prøvet diverse spandfiltre, men lad os endelig slå fast at denne test er baseret på en hobbyakvarists udmiddelbare indtryk.

Selvfølgelig er det interessant at vide om Fluval FX5 er en god pumpe, men det er måske lige så interessant at vide om den er bedre end Eheim 2080. Nu har jeg heldigvis 2 stk. Eheim 2080 kørende, så lad os endelig prøve afslutningsvis at lave en konklussion.

Her kan du læse om min test af Eheim 2080 fra marts 2005:

Eksternt link http://www.akvariesiden.dk/forum_ny/forumview.php?cat=1&id=99167

Jeg har i dag købt mit spandfilter hos Eksternt link http://www.cichlidecentret.biz/

En Fluval FX5 koster pt. 1948,-
En Eheim 2080 koster pt. 1999,-

Begge priser er uden filtermaterialer. Hver opmærksom på at hvis forhandleren skriver at det er inkl. filtermateriale, så er det muligvis kun den svamp der sidder i spanden. Dette er ikke tilstrækkeligt.

Godt ser det ud! :-)

Med pumpen fulgte der en instruktions-DVD, garantibevis, brugervejledning samt en quickguide. Desværre var der ikke en dansk brugervejledning, hvilket vist iøvrigt er lovpligtig. Quickguiden er overskuelig og brugervenlig. Det skal dog siges at jeg først har kigget på den efterfølgende. Lad os se om det hele virkede logisk uden manual :-)

Her er slangen der følger med. Ca. 3 meter. Jeg er ikke ovenud begejstret da jeg ser slangen. For det første er slangen meget tyk, og for det andet er den ikke gennemsigtig. Du kan dermed ikke se hvis der sidder en masse skidt et sted. Men jeg hæfter mig mest ved at der kun er 3 meter. Det vil betyde at jeg ikke kan placere pumpen hvor jeg vil da akvariet er 2 meter langt, hvilket er en typisk størrelse akvarium til dette filter. Da akvariet er 75 cm. højt, så er der kun lige slange nok til at slangen kan komme over kanten når jeg stiller spandfiltret i den ene side.

Da jeg ser de her fingerskruer råber jeg juhuu....
Det skyldes at jeg har 2 stk Eheim 2250 og 2 stk. Eheim 2260. Fingerskruerne på de her 2 filter er rigtig trælse. De er ikke ret store, og der er dårligt med plads til at skrue dem godt fast. De her fingerskruer er super duber i god kvalitet!!!

Der sidder en hane helt i bunden ligesom på fx Eheim 2260. Det gør det nemt at tømme filteret helt. Denne hane har en Eheim 2080 ikke.

Motoren sidder nederst hvilket er lidt alternativt, men reelt uden betydning. Det har den fordel at spandfilteret ikke bliver alt for højt. Så egentlig en praktisk detalje.

Der er 3 kurve, og dem vælger jeg at fylde med mit yndlingsfiltermateriale Bactoballs (nogle kalder dem bioballs). Mine eheim spandfiltre efterses kun hvert 1½-2 år med denne kombination. Der kunne være ca. 4½ liter bactoballs. Ergo er det ikke et filter der sluger den helt store mængde trods sin ellers store størrelse. 5 Liter Bactoballs koster pt. ca. 120,- hos Eksternt link http://www.cichlidecentret.biz/

Sådan ser Bactoballs ud :-)

Den hvide svamp er dejlig alternativ når man er vant til de blå. Gad vide hvor længe den er hvid?

Så fylder jeg pumpen halvt op med vand så den har lidt at starte på :-)

De her haner er lækre. Rigtig god kvalitet og med store drejehaner på. Der skal tages godt ved for at deje dem. Der følger en ekstra med. På denne kan du have en vandslange og så erstatte den med en af de andre. Således kan du pumpe vandet ud i haven ved fx vandskift.

Jeg koblede den ene Eheim 2080 fra så I kunne se dem ved siden af hianden. Eheimen er størst. Eheim's lukkemekanisme er de 4 klapper på siderne. Det er lidt hurtigere, men vi snakker kun om sekunders forskel.

Begge pumper giver et godt kvalitetsindstryk. Nu står Eheimpumpen selvfølgelig der og er lidt beskidt. Begge filtre er lysår foran i kvalitet end de billigste pumper på markedet. Spørgsmålet er naturligvis om man vil betale for det når pumpen det meste af sit liv sikkert blot er pakket væk i et skab. Men kvalitetsforskellen er tydelig. Deres plastik og samlekvalitet for begge pumper er i orden!

Indsugningsrøret fra Fluval ligner en gammeldags mikrofon! Men den store indsugning stopper næppe lige til af blade. Udblæseren har to hoveder, og hvert hoved kan justeres i alle retninger. Dette er ret smart! Så kan du fx placerer udblæseren midt i akvariet og den kan blæde i begge retninger. Så er man bedre sikret et fint flow i begge ender. Der er 2 sammenbøjninger med. Således kan man holde flexslangen på plads. Dertil er der spændebånd med.

Spændebåndende er nødvendige. Slangerne ryger af hanen for et godt ord. Her føler man sig lidt mere tryg ved Eheims slange-påføring.

Her kan man se sammenbøjningen er monteret.

Den store nedtur kommer til sidst da jeg simpelthen ikke kan få slangerne til at være der. Jeg kan ikke lukke armaturet helt :-(

Dvs. at det er en ting man skal være opmærksom på. Man skal sikre at man har plads til de store slanger.

Fra jeg startede og til pumpen kører er der gået ca. 7 minutter.

Mht. flow, så synes jeg ikke at mærke den store forskel når jeg holder hånden for. Måske er der lidt mere kraft end fra Eheimen, men det er ikke meget.

Mht. støj, så er de begge utroligt støjsvage, og de støjer så lidt begge to at jeg ikke kan sige hvilken der støjer mindst. Lad os sige uafgjort.

Test af strømforbrug:

Fluval FX5 har jeg målt til 42W i timen hvilket koster ca. 550,- pr. år.
Den svinger mellem 42-43W

Eheim 2080 har jeg målt til kun 20W !!! Den svinger mellem 19-21W
Så den koster kun ca. 260,- pr. år. Så man kan have to Eheim 2080 kørende til en mindre pris end én Flyval FX5.

Hver pumpe har kørt med hver sin måler i 24 timer. Målerne er købt af et dansk firma der er specialist i måleudstyr. Målerne bør være særdeles pålidelige. De er anbefalet af SEAS-NVE.

Konklussion

Hvis jeg kun måtte have 1 af pumperne, så ville jeg vælge Eheimen. Jeg synes det er lækkert at Eheimen har tyndere slanger og at den suger ind 2 steder i akvariet. Den ser også lidt frækkere ud, og så er der jo det med strømmen.

Manualerne til begge pumper var overflødige! Det hele gav sig selv.