Problemer i tolden

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 31/03-2010 31/03-2010
Oprettet under: Beretninger
 Del


Nu skal jeg fortælle om en episode, som jeg ikke vil opleve igen.

Jeg havde længe gået og tænkt på at skaffe mig nogle frøer, men ikke en hver frø. Det skulle være en af de Sydamerikanske pilegift frøer. Disse er meget farverige og interessante frøer at holde som kæledyr. Jeg havde læst om disse frøer i bøger og på internet, så jeg vidste lidt om hvordan jeg skulle passe og have dem i et terrarium. Jeg havde fået ombygget et akvarie med planter og lignende så det lignede et stykke af regnskoven. På en dansk akvariehandlers hjemmeside havde jeg set, at denne solgte disse frøer. Da jeg så selv skulle rejse til Danmark på en weekend tur, så syntes jeg at det var nemmest at hente frøen selv.

Først spurgte jeg hos Sundhedsministeriet på Færøerne om tilladelse for at importere disse frøer og nogle andre slags frøer. Dette fik jeg en tilladelse på, så nu manglede jeg kun en dyrlæge attest. Ankommet til København, gik turen hen til dyrehandleren, Akvarieudstyr.dk, der solgte disse frøer. Ekspedienterne var venlige og hjælpsomme og svarede på alle mine spørgsmål vedrørende frøerne. Efter 2 timer med snak og se på alt, blev det betalt for frøerne og så gik turen til dyrlægen for at få en attest. Dyrlægen kikkede på frøerne og gav mig en sundhedsattest at frøerne var friske og sunde. Så gik turen tilbage til Kastrup lufthavn. Ankommet til Kastrup var klokken lige blevet 13.00.

Bagagen blev indskrevet og jeg havde mine frøer i håndbagagen. Nu skulle jeg gennem sikkerhedskontrollen, og så dum jeg var, fortalte jeg vagten, at jeg ikke ville have mine frøer gennem røntgenapparatet, fordi jeg ikke vidste om de tog skade af strålingen. Vagten så på mig og spurgte derefter. "Har du nogen eksporttilladelser på disse frøer". Jeg viste ham tilladelsen fra det færøske Sundhedsministeriet og dyrlæge attesten. "Lige et øjeblik", sagde han og gik med mine frøer og tilladelser. Kort efter kom han igen med en anden tolder. "Du har et stort problem. Der mangler en CITES erklæring på den ene frø"! Der stod jeg nu som banket hund. En CITES erklæring, hvad var det og hvorfor ????

Jeg fik at vide, at efter som at pilegiftfrøen stod på listen for truede dyr, så kunne jeg ikke udføre den fra Danmark, fordi jeg ikke havde fået en CITES tilladelse. Dette havde ingen fortalt mig, hverken Sundhedsministeriet, dyrlægen eller dyrehandleren. Jeg havde ingen mulighed for at aflevere frøen igen, fordi så var jeg kommet for sent til mit fly til Færøerne, og jeg kendte ingen i København der kunne komme og hente frøen i Kastrup. Derfor spurgte jeg tolderen pænt, om han ikke kunne hjælpe mig, fordi jeg hverken kendte noget til CITES eller hvor man kunne få denne tilladelse fra. Han sagde ja, på den betingelse, at jeg fortalte andre hvordan og hvad man skal gøre og ikke gøre og efter som jeg havde været så ærlig. Han kontaktede Skov og Naturstyrelsen og bad om at så en eksporttilladelse til denne frø og efter at jeg havde udfyldt denne og fået en godkendelse fra Skov og Naturstyrelsen, plus et stempel på papiret fra det danske toldvæsen, kunne jeg forsætte min rejse hjem med min frø.

Tolderen fortalte mig, at de havde strenge regler at gå efter, da det vedrører disse omtalte dyr. Prøver nogen at smugle disse dyr, enten til eller fra Danmark og vedkommende bliver opdaget, så er tolderne ikke venlige. Han fortalte derefter om en mand, der var blevet standset i tolden til Danmark, ugen før mig, med 4 ulovlige firben og 6 giftslanger. Han fik en bøde pålydende kr. 3000,- for hvert enkelt dyr. Han fortalte også, at hvis jeg havde prøvet at udføre danske frøer eller firben, disse er total fredede i Danmark, så havde bøden startet med kr. 7000,- for det første individ og blevet forhøjet derefter. Jeg kunne også regne med en mulig fængselsstraf for at have prøvet at smugle disse dyr ud fra Danmark. Jeg fortalte ham om Nolsøfrøerne, der oprindeligt var danske frøer, der er blevet importeret til Færøerne. Jeg har aldrig set en vredere tolder, så jeg var glad for at jeg kun manglede en tilladelse. Så tænk jer godt om, før i laver noget dumt, som ved at importere ulovlige dyr til Færøerne. Det koster alt for meget og er for skammeligt.

Og jo, jeg nåede min flyver til Færøerne, dog selv om jeg havde kun 7 minutter at løbe fra sikkerhedskontrollen hen til indregistreringspulten.

Tekst Gunnar Lützen ©