Fra Wromak til Effect-line

Forfatter: Lasse Bille Jørgensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 02/12-2009 02/12-2009
Oprettet under: Teknik
 Del

Fra Wromak til Effect-line

- Ombygning af Wromak hjørnearmatur


Af Lasse Bille Jørgensen


Jeg vil i denne artikel beskrive ombygningen af et Wromak hjørnearmatur til et Wromak/Effect-line dæmpbar. Det kan selvfølgelig være hvilket som helst armatur du kan ombygge, her bruger vi bare Wromak.


Da mit daværende armatur gik i stykker, var det en mulighed for at opdatere det til noget mere moderne. Jeg havde hørt om noget der hed en ”Sunriser”, som lavede autentiske solopgange og solnedgange. Det syntes jeg lød spænende, så jeg begyndte at researche lidt om emnet.

Jeg gik til min lokale forhandler og fik fat i en masse pjecer og brochure fra Akvastabil, som omhandlede brugen af en Sunriser. Efter at have nærstuderet disse, var jeg enig med mig selv om, at det lød som et overkommeligt arbejde, og jeg begav mig da i bugt med projektet.


- Det første du skal gøre er, at finde ud af hvor stort et akvarie dit armatur skal passe til, og hvor stor armaturkassen er. Være sikker på at det er muligt at bygge det om.


- Dernæst skal du blive enig med dig selv om, hvor mange rør dit armatur skal have.


- Find derefter et passende grundarmatur, som passer til dine behøv. I mit tilfælde et

2 x 18watts dæmpbar grundarmatur (varenummer: AL18X2D). Spørg eventuelt Akvastabil hvis man er i tvivl om længderne.


- Når alt dette er gjort, spænder du ned til Akvastabil forhandleren og stikker ham eller hende en seddel med diverse varenumre.

Billede 1: Her ses de bestilte varer. Et styk Effect-light grundarmatur + Sunriser.
- Når de længe ventede varer er ankommet, er det tid til at gøre kassen klar. Som det ses på billedet er rummet, hvor den gamle strøm lå gemt, i vejen for monteringen af det nye armatur. Det skal selvfølgelig fjernes.


Billede 2: Armaturkasse uden tilpasning.
- Dette gøres med en stiksav. Når du saver skal du sørge for at der er plads til at lime låget på foroven, så ikke noget med at save uhæmmet. Kig eventuelt Billede 3.


Billede 3: Her er rummet fjernet. Læg mærke til forhøjningen til at lime på.
- Nu er kassen næsten klar, så det må være tid til en test af det nye udstyr.


Billede 4: Det virker perfekt =)
- Til montering af armaturet laves der 2 beslag af en 20mmx2mm alu-liste. De bøjes nemmest på en skruestik. Det ser således ud. Se billede 5. De skal tilpasses så de passer til både lys og kasse. Der bliver man nødt til at tænke lidt.


Billede 5: Det kræver lidt fingersnilde at lave disse beslag. Men det virker.
- Senere skal de bores, og der skal laves gevind til en skrue. Det er lidt svært med mindre man kender til værktøjet.


Billede 6: Her ses det færdige resultat.

Husk at få hullerne til at passe med skruerne.- Når beslagene er klar og monteret på lyset, skal de skrues fast på selve armaturkassen. Læg lyset det ønskede sted og afmærk hullerne så der kan bores. Skru derefter fast og nyd resultatet.

Til slut limes låget fast med silikone.

Billede 7: Her er det færdige resultat.

Som det ses er låget også blevet limet fast.2 x 18watts dæmpbar grundarmatur
799 kroner

Effect-line Sunriser
329 kroner

I alt
1128 kronerOveni lægges så priserne for alu-lister, skruer osv.


Hvis ens gamle armatur trænger til en makeover, og man har skruet hænderne ordentligt på, er det et helt klart overkommeligt projekt. Priserne for det nye indmad er måske lidt høje, men kvaliteten er også deraf.