Hvad er et terrarium

Forfatter: Christian Raavig, marts 2010
Oprettet: 26/03-2010 26/03-2010
Sidst redigeret: 28/03-2010 28/03-2010
Oprettet under: Terrariesiden
 Del

Denne artikel drejer sig kort om, hvad et terrarium er, og hvilke typer terrarier der findes.

Det er ikke lavet som en opfordring til, hvordan du skal holde dine dyr, men for at give dig et indblik i, hvordan man kan holde sine dyr.
Jeg tilråder altid, at man søger flere kilder inden anskaffelse af sine dyr, så man er helt klar og forberedt med alt inden dyret/dyrene kommer hjem.

Et terrarium er en form for bur, hvori man prøver at lave et lille miljø, som egner sig til det ønskede dyr.
De fleste kender terrariet som et stort glasbur med grønne bromeliaer, snylteplanter og høj luftfugtighed, terrariet er dog meget mere end dette.

Der findes mange forskellige måder at holde sine dyr på, og der findes mange forskellige måder, dyrene skal holdes på, én ting er dog fælles for terrarietyperne - de danner ramme om liv.

Det naturtro terrarium
Mange bestræber sig på at skabe et terrarium, som ser så naturtro ud som overhovedet muligt, dette kan være et utroligt smukt møbel i hjemmet, omend kravene til ejer stiger en smule, da der generelt er mere vedligeholdelse.

Hvilke biotoper kan vi så prøve at efterligne?
Der findes mange flere biotoper, end jeg kender til og kan remse op, dog bevæger man sig inden for nogle generelle ”biotopkasser”, som består af disse:

Ørken – Defineres ved, at der årligt falder mindre end 250 mm nedbør, derfor er terrariet tørt med få planter, hvis nogen. Af planter ses ofte sukkulenter.

Regnskov – Defineres ved, at der årligt falder mere end 2000 mm nedbør, regnskove findes i Afrika, Asien samt Amerika, Den største regnskov er Amazonas, som ligger i Sydamerika.
Over halvdelen af alle plante- og dyrearter findes i regnskovene, derfor er der også mange forskellige muligheder for opbygning af et regnskovsterrarium.

Steppe – Stepper er, som de andre biotoper, meget forskellige, men grundlæggende kan man sige, at det er et spredt græs- og busklandskab.
Når jeg tænker på en steppe, tænker jeg Sydeuropa med en blanding af tørt græs og et stort åbent, lidt forblæst landskab med stensætninger og små buske.
Eller den australske og nordamerikanske steppe.

Det skal tilføjes, at det er en rigtig god idé at læse på dyrets oprindelse, hvis man ønsker at holde dyret/dyrene biotopisk korrekt.

Det enkle terrarium
Det enkle terrarium opfylder dyrets basale krav, temperatur – luftfugtighed – skjul.
Mange vælger også at holde deres dyr på denne måde, den er ikke forkert, faktisk i mange henseender mere nøjagtig, og tilgodeser alle dyrets krav.

Terrariet indrettes ofte med aviser i bunden: et par skjul der tilgodeser den art, man har gående, en vandskål og evt. en madskål.
Denne indretning gør terrariet nemt at overskue og rengøre, derfor ses denne type også ofte hos personer, som har mange dyr.
Dertil skal det siges, at mange benytter sig af et fugtskjul, som hjælper dyret ved hamskifte, idet det bløder den gamle ham op og gør den nemmere at krænge af.

Hvad bruger man så et terrarium til
I et terrarium kan man have mange forskellige slags dyr (jeg fraråder at holde mere end én art per terrarium!).
Man kan f.eks. holde reptiler, slanger og øgler. Padder, salamandre, frøer og tudser. Edderkopper og insekter samt skildpadder.
Nogle bestræber sig på at lave et terrarium bestående udelukkende af planter, f.eks. af forskellige orkidéer.

Et terrarium og i særdeleshed dets beboere er prydgenstande
Disse dyr får intet socialt ud af at blive taget op og nusset, se på dem som akvariefisk - de egner sig ikke til håndtering.
Nogle arter klarer håndtering bedre end andre, har sværere ved at blive stresset og kan derfor godt tåle en vis håndtering, men det bør ikke være håndtering, der dikterer et evt. køb af terrariedyr.