Hvilken art er boadzulu, "hinderi"(taeniolatus) eller similis?

Forfatter: MalawiCarsten
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Malawi
 Del

© Tekst: Malawi CarstenMange cichlideakvarister, især dem der er interesseret i Malawi-cichlider, har
opdaget, at deres fisk har fået nye navne, men tre fiskearter har folk stadigvæk
svært ved at give det rette navn, så nu vil jeg gøre et forsøg på at forklare
forskellene mellem de tre arter, der er så stor forvirring omkring.

De tre fiskearter, som det drejer sig om, er med nye navne(de har alle været placeret i Haplochromis-slægten før) Protomelas similis, Protomelas taeniolatus ("Red Empress","Hinderi" Namalenje Island) og Nyassachromis boadzulu.
Sidstnævnte er den mindste Utaka-art, der er kendt, med en maksimalstørrelse på 16 cm for hannernes vedkommende og 11 for hunnerne. Denne art har kun én stribe på langs af kroppen, som starter lidt før midten af fisken, og når fisken åbner sin mund, danner denne et langt "rør"; dette ses ikke ved P. taeniolatus.
Denne art findes kun i den sydøstlige del af søen, samt på den vestlige side kun syd for øen Boadzulu Island, som den er opkaldt efter.
Denne eksporteres sjældent.

Protomelas similis er kendt fra hele søen og lever i bugter og steder med Vallisneria, da den lever af disse. Dens latinske artsnavn betyder "lignende". Den bliver max. 18 cm, hannen er blå-metallisk med lidt rødt på kroppen samt orange gatfinne, kroppens tegning er en helt sort streg fra gællelåget til haleroden.

Protomelas taeniolatus ("Red Empress", "Hinderi" Namalenje Island) er også kendt fra hele søen og lever på klippekysten af aufwuchs (korte trådalger med smådyr i) og bliver max 17 cm. Dens latinske navn betyder:"med små bånd" og henviser til fiskens mønster på kroppen, da den har to eller flere bånd på langs af kroppen, dog har enkelte farvevarianter også lodrette striber.
Disse har lidt forskellige handelsnavne såsom: Haplochromis steveni "Tiger", H. s. "Eastern" og H. s. "Maleri".
I starten blev P. taeniolatus variant "Hinderi" og "Red Empress", som er to handelsnavne om fisk fra Namalenje Island, fejlidentificeret som N. boadzulu og P. similis. Det er dette, der giver den store forvirring nu, da man ikke kan blive enige om, hvilken fisk eller variant man har.

Hvordan artsbestemmer man så sine fisk???

Hvis hunnen eller den ikke udfarvede han er skinnende i grundfarven og har to eller flere striber på langs af kroppen eller lodret, så er fisken P. taeniolatus, men hvilken variant?

Her nogle eksempler:

Har fisken en kraftig sort streg fra øjet og bagud til haleroden og er øverste streg 1/3 så tyk som den kraftige streg, samt brudt, så er fisken fra øen kande, og så skal hannens farver være: blåt hoved, blå ryg og rygfinne. Gatfinen og halefinnen er også blå, men med et rødt mønster, resten af kroppen skal være gul/orange.

Men begynder den kraftige streg først efter gællelåget og fortsætter til haleroden og er øverste streg ubrudt, samt mangler stregen fra øjet ned mod munden, så er fisken fra Namalenje Island, Senga Point eller den lille ø Rifu, den kaldes også "Red Empress" eller "Hinderi". Så er hannens farver: blåt hoved, "postkasserød" krop, overvejende blå ryg og rygfinne, samt blå/rød halefinne og rød gatfinne. Det er denne variant, som blev fejlidentificeret som Nyassachromis boadzulu!

Har fisken kraftige lodrette streger og en smal, men kraftig, stribe på langs af kroppen, så er fisken fra øen Chizumulu og kaldes haplochromis steveni "Tiger".
Hannens farver er: blåt hoved, blå rygfinne, citrongul bug, gule bugfinner, gul/orange gatfinne og gul/blå halefinne. ryggen er kraftig citrongul og bliver mere blålig hen mod halefinnen. Resten af kroppen er gul/blå.
Haplochromis steveni "Maleri" kommer fra Maleri Island og H. steveni "Eastern" fanges på østkysten omkring Masinje.
OBS!! Dette er handelsnavne. Fisken hedder rigtigt Protomelas fenestratus og hannerne bliver max. 18 cm, hunerne max 12cm.