Copadichromis Borleyi "kadango"

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Malawi
 DelDenne fritsvømmende malawi cichlide er sikkert en som de fleste har prøvet at holde. I daglige tale kalder vi den bare Kadango.Kadango er selve fangststedet på fisken, og hvorfor vi lige præcis kalder den det, aner jeg ikke. Kadango området er i søens sydlige del som ligger i Mozambique.
Den er en rimelig nem cichlide at holde, men den kræver ret store akvarie, da den bliver langt større hjemme i vores akvarie end i søen. Jeg har personlig set eksemplar, der var op mod 30 cm. Hvad de så havde fået af foder, tør jeg ikke at garantere. Men det er jo noget af en forskel, når hannen bliver ca. 15 cm. og hunnen ca. 13 cm. i naturen.Kadangoen tager det meste foder til sig, det gælder som så mange andre arter, at man helst skal fodre varieret og ikke med for meget foder som stick og ørredpiller, da fisken så vil blive meget høj i kroppen og ikke særlig elegant I naturen lever den af hvirvelløse dyr og zooplankton.En af grundende til at jeg selv synes virkelig godt om denne fisk, er at den har en virkelig flot rød farve hen ad kroppen. Det er jo ikke ligefrem fordi at det er den røde farve som ellers dominere i vores Malawi akvarier. Hunnerne er da også ganske flotte af fritsvømmende hunner at være. De har en godt nok ikke så spændende gråbrun farve hen ad kroppen, men har til gengæld nogle flotte rød/orange finner.Det er en fisk, der er relativ nem at holde. Jeg vil dog opfordre til at man har et par hunner til hannen, da hannen ellers godt kan være lidt aggressiv.
Kadangoen kan sagtens holdes sammen med andre Malawi cichlider og andre Copadichromis arter, dog skal man nok undgå andre Borleyi typer, der har hunner med gule, orange eller røde finner.En helt speciel og fascinerende ting, som vi kan se i vores akvarie er dens specielle yngle adfærd. Første gang jeg havde denne fisk, havde jeg den i et 1000 l. akvarie, hvor jeg havde en sten opsætning, hvor der bl.a. var en lodret klippevæg. Her observerede jeg at de yngle op ad. Hannen var helt tosset med at kunne få lokket hunnen hen til klippevæggen, og de ynglede så i den mellemste del af akvariet, i stedet for ved bunden som mange af de andre typer oftest gør.Hvis man beslutter sig for at få denne fisk, og man har valgt at købe et kuld unger og så lade dem vokse op, vil jeg tilråde at man har set forældrefiskene, da der findes mange kedelige og indavlet eksemplarer vores private handel. Dette skyldes sikkert at det er lang tid siden at denne fisk er blevet importeret, og derfor er der ikke kommet noget nyt blod ind i akvariehobbyen fra netop denne art. Området Kadango, som ligger ud fra Mozambiques kyst er nemlig blevet fredet og lavet til national park, så der skal nogle meget gode grunde og en god sum penge til, hvis man skal have lov til at fange fra dette område.