Introduktion til køling i akvariet.

Forfatter: Hans Christian Witt Konge
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 19/11-2007 19/11-2007
Oprettet under: Saltvand - Udstyr
 Del

Køling af akvariet kan foregå på to måder, uanset hvilken man vælger er det ekstremt vigtigt for akvariets beboere at temperaturen er relativt stabil og ikke over 30 grader celsius, da især ilt niveauet falder meget drastisk her. Den billige måde at køle sit akvarium er ved brug af simple blæsere, disse får den varme luft imellem vandoverfladen og lampen til at flytte på sig og da luft flytter sig fra højtryk til lavtryk vil vandet opnå en køling igennem fordampning o temperaturen vi falde, desværre giver denne metode en relativ høj fordampning, som kræver meget udluftning og som kan give fugtproblemer i små rum.

Der er mange former for blæsere, fælles for dem er at de flytter luft. Vær sikker på at du vælger en blæser der kan tåle vand, da den arbejder i et fugtigt miljø. Derudover bør man kigge på, hvor meget luft den flytter i forhold til pris og ikke mindst støjniveau. Nogle blæsere indeholder en termostat, der bevirker at de starter ved en hvis temperatur og derfor ikke kører i døgndrift.Der findes en mere effektiv måde at køle akvariet, nemlig ved brug af en regulær kølemaskine, hvor vandet løber igennem og derfor køles uden fordampning efter samme princip som et køleskab. Denne metode er langt dyrere i indkøb og i strømforbrug end ovenstående. Dens force er dog at den kan holde dit vand i en konstant temperatur hele året +/- 0.1 grad celsius og at du opnår en langt mindre grad af fordampning end ved brug af kølere. Dette bevirker at beboerne i ens akvarium bliver stresset mindst muligt.

Uanset hvilken køler, der vælges bør man især være opmærksom på strømforbruget, da dette svinger med flere hundrede watt fra producent til producent.Denne artikel er ment som en appetitvækker til dem som overvejer at skifte til kraftigere belysning og til dem som døjer med at holde temperaturen i deres akvarier nede i sommerens hedebølge.