På tur til Eilat.

Forfatter: Poul Andersen
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Saltvand - Beretninger
 Del

© Tekst af Poul Andersen, Egå

Når ferien skal planlægges strejfer tankerne de forskellige foredrag og beretninger jeg høre fra nogle af mine garvede akvarievenner der har deltaget på sådanne rejser. Således også i år. Hvilken akvarist har ikke drømt om at se de naturlige biotoper for sine fisk og planter. Når familien skal med, er det nok ikke ideelt med en ekxpedition på Amazonfloden, en fangsttur til Borneo eller andet, hvor det meste går i fisk. Jeg havde da heller ikke kigget længe i de forskellige brochure, før valget faldt på Eilat i Israel. Eilat er Israels havne og badeby ved det røde hav, en fantastisk kombination af koral og erhvervshavn. Her ved golfen ved Akaba el. Eilat ligger den nordligste grænse for revbyggende stenkoraller, og da jeg har haft saltvandsakvarie i mange år, var det et naturligt valg. Kun 4,5 timers flyvning fra Billund tilbyder den moderne by akvaristen mange seværdigheder. Hvor kan man ellers svømme med delfiner, dykke med ubåd, sejle forbi koralhaver i både med glasbund og både snorkle og dykke til en overkommelig pris. Hertil kommer andre seværdigheder i det hellige land for hele familien. Sjældent læser man om dette sted i akvariebladene, jeg vil her berette lidt om det som er af akvaristisk interesse, og også lidt om det man ellers kan se. Koralrevet ved Eilat, er ca. et par hundrede km. Langt, Saltholdigheden er på 4,2 procent hvilket er rekord for alle tropiske have. Opdriftener markant når man svømmer f.eks. i forhold til en svømmepool. Vandtemp. ligger i golfen om sommeren på ca 26 C . Ved overfladen, max 28, og om vinteren synker den til ca. 20 som regel 21-22 C. I 6 mdr. hersker der om sommeren temp. på ca. 40 C, derfor indstiller mange rejsebueroer deres rejser i april mdr. Statistisk regner det 5 gange om året. I det koboltblå vand er snorkling ideelt, vandet er overordentligt klart med en svag strøm, og flere steder går revet helt ind til stranden, så kan man vade ud og se fiskene. I dette vand tumler der sig ca. 1000 fiske og 100 koralarter, her lever over 10 procent af samtlige koralfiskearter foruden hajer, rokker osv. det er dog domineret af de små arter, netop dem som akvarister holder i saltvandsakvarier.

Byen Eilat blev grundlagt i 1948 og huser 30000 indbyggere. Den er domineret af hoteller i alle prislag og byen expandere hurtigt og er på

Alle områder dynamisk, at man befinder sig i det hellige land med flere restrektioner mærkes ikke i syden. Selv sabaten bliver ikke så strengt overholdt. Sproget er hebræisk og engelsk og som betalingsmiddel er det bedst med Eurocheks- visakort eller dollars, disse tages overalt, man skal dog have den lokale mønt shekel til taxa osv. i store træk et velordnet samfund, hvor alt fungerer. Omkring Eilat har Israel kun 12 km. kystlinie, der har man Jordan på den ene side og Egypten på den anden. Midt i byen er en lille lufthavn, hovedsagelig for indenrigsfly, de fleste besøgende kommer med charterfly til lufthavnen Ovda, ca. 50 km. fra Eilat, og kører derefter videre i bus gennem Negrevørkenen, ørknen er geologisk interesant med de bizarre stenformationer og bjergene som ved solnedgang skinner lysende rødt, heraf kommer navnet, det røde hav. Som akvarist er der visse ting man SKAL se i Eilat.

UNDERVANDSOBSERVATORIET I CORAL WORLD.

Det store komplex i coral world, med det berømte opservationstårn i havet , er symbolet på Eilat i hele verden, det blev bygget i 1975 og er senere blevet udbygget. Det er den største atraktion, og ligger på vejen 7 km. fra byen mod Taba ved den Egyptiske grænse, man når derud ved at gå eller tage bus 15, evt. en taxa, pris 30 kr. Der er åbent fra 9-17 , indgangsbiletten koster 100 kr. for voksne og er hele prisen værd. Tårnet er bygget på 800 m3 beton og revet udenfor er bygget op omkring. Selvom revet startede med at være kunstigt anlagt er det nu så naturligt, som noget rev. Derudover blev der i 1982 færdiggjort et hajakvarium a. la. Kattegatcentret og et fantastisk 300.000 1 akvarium med 12 store panoramavinduer hvor alle de typiske og farvestrålende røde havs fisk tumler sig, her ses Kirugfisk på 50 cm. Kejserfisk i overstørrelse, samt alle mulige andre koralrevsfisk, alle større end man skulle tro muligt, når ens tidligere synsindtryk stammer fra f.eks. Danmarks akvarium.

Der er også et hus med 20 akvarier af ca. 150 cm. længde.

Akvarierne bliver til stadighed forsynet med frisk vand direkte fra havet, Natural water flow system, også mindre anlæg er opført med havskilpadder, rokker af flere meters længde og forskellige små koralsøer med vandfald osv. Hovedatraktionen er imidlertid så absolut det egentlige observationstårn, en over 100 tons tung betonkonstruktion med glas og stål. I 1991 blev det udbygget. Kun 3 tårne af denne art findes i verden. Man kommer derud ved at gå over en 100m. lang bropassage, hvor man på vejen kan kigge ned i det lave vand og se koralrev tæt på kysten så langt øjet rækker.

Man går ind i et cafeteria og går man op af trappen har man en pragtfuld udsigt, hvor man kan se 4 forskellige lande, Israel-Jordan-Ægypten og Saudiarabien. 5 m under vandspejlet ligger den egentlige sensation, gennem krystalvinduer kan man se den ægte havpragt og beundre koralrev med tilhørende fisk som man kender det fra dykkerfilm i tv. Der er 2 rundgange, som med sine store vinduer sørger for, at man-kan se det hele, vandet er krystalklart og man kan se hvordan små fiskestimer står og korrigere for strømmen. Det er den blå farve der er fremherskende og over 100 fiskearter er tilstede og kan ses. Fiskene er på ingen måde sky og svømmer tæt på vinduerne. Her kan man tilbringe flere timer.

DEN GULE UNDERVANDSBÅD JACKLINE.

Båden tilhøre observatoriet og ligger også til her. Her er reservation dagen før nødvendig. pga. det begrænsede deltagerantal <ca 40> nødvendig. Man kan købe en rabatbillet kombineret u båd og observatorie. U båden dykker til max. 60 m. Det meste af tiden, < turen tager ca. 40 min.> sejler den forbi revet i 30 m. dybde, sigtbarheden er overraskende god, og man kan iagtage livet på revet.

DELDINARIET - DOLFIN REEF

4 km. fra Eilat by af samme vej som til observatoriet ligger en 10.000 m 2

stor indhegning som huser 6 delfiner, indhegningen er åben mod havet så delfinerne frit kan svømme ud, alligevel er delfinerne næsten altid til stede og man kan iagtage dem fra en flydebro og se dem blive trænet fra 3 platforme, ikke kun det, man kan også komme ud at svømme med dem, enten snorkle eller dykke. Der er 15 m. dybt og lige ved siden af, er en dejlig strand med en lagune man kan svømme i, her kan koraller og fisk også beundres på lavt vand. Svømning med delfiner skal pga. den store interesse bestilles 4 dage i forvejen.

JULES VERNE EXPLORE.

Dette er den mest kendte og mest moderne båd med glasbund og sider. Man sidder på nederste dæk og kigger ud på havets pragt, også her er den blå farve fremherskende i det klare vand.

DEN JAPANSKE HAVE OG MOSES ROCK.

Disse steder er de kendeste koralformationer ved Eilat, de ligger ved siden af observatoriet og er også mål for for Jules Verne og den gule undervandsbåd. Vil man fotografere under vandet, er det stedet. Moses rock ligger 6 m. under vandspejlet , og her holder 1000 vis af fisk til.

CORAL ISLAND.

Når man går på strandpromenaden i Eilat er der kun en lille mole, her ligger mange skibe som tilbyder ture på vandet, både med glasbund-sejlbåde-spedbåde osv. Man kan med fordel sejle en tur til observatoriet, det tager en time og indgangsbilletten er indkluderet. Kig ned blandt molens sten, her er 1000 vis af kirugunger, damsel og sergentfisk. Vi valgte at booke os ind på en lille skonnert som havde en heldagstur til Coral island. Øen ligger 1,5 km. sydligere end Taba i Egypten, < husk visum som søges dagen før> det er en lille koralø med en gammel borg på toppen, som man kan gå op til. Det er nu ikke sikkert tiden skal bruges på det, for rundt om øen er det flotteste koralrev dette er det bedste sted at snorkle i hele Eilatområdet. På vores båd kunne man låne snorkel og surfbræt med indbygget opservationsglas osv. men bedst af alt, de havde komplet dykkerudstyr og tilbød at tage folk med på en dykkertur, også selv om man aldrig havde prøvet det før. En interesant ting ved at dykke er at man ikke engang behøver at kunne svømme. Det blev for mig turens højdepunkt, for 240 kr. fik jeg en halv times rundvisning under havets overflade. Hvad jeg så ? Jamen jeg så det hele, klovnfisk i søanemone, store tridacna muslinger, kejser, kirug, aftrækker, baracuda, de var der alle, en sjov ting var, at jeg havde fået at vide at jeg ikke skulle røre ved noget, når jeg så kom til at svømme for tæt på revet, ville jeg lige støde fra med hænderne Jeg kunne ikke nå, i det klare vand, var det jeg troede 50 cm. fra mig i virkeligheden nærmere 150 cm. væk. Anyway, en halv time går hurtigt og da jeg kom op godt afkølet, var der serveret gratis grillkylling med rigeligt hvidvin. For mig en perfekt ferieoplevelse. Eilat er prisen og rejsen værd, der er mange seværdigheder. Jerusalem skal man se, på vejen paseres det døde hav, vi badede og oplevede den specielle føelse af opdrift, faktisk er det umuligt at komme under vandet, man skal nu heller ikke prøve da det svier godt i øjnene, vandet er så salt, at hvis man stiller 1 L i solen og lader vandet fordampe, er der stadig 330 gram salt tilbage. Der er 4 timer i bus fra Eilat til Jerusalem, hele turen gennem ørken, man passere Masada fæstningen og selve byen er jo fyldt med de kendte steder fra tv. Man mindes religion eller bibelhistorie eller hvad det nu hed dengang. i skolen, når man går samme vej som jesus gik med korset op mod Golgatha. Apropos tv ser man mest Israel og Jerusalem i forbindelse med stenkastere, vores guide havde været i Jerusalem 2 gange om ugen i de sidste 6 år, og aldrig set noget sådant, de havde kun hørt at når CNN kommer med deres kameraer, begyndte folk ved de nye bosættelser at kaste sten, og når kameraerne blev taget ned holdt det op. Ak ja , mediets magt er stor, det skal derfor ikke være uroligheder, set i tv der afholder en fra dette spændene land. Når man beretter om Eilat må fuglene nævnes, vi så mange fugleintreserede, de ankommer i forårsmånederne fra Europa, men også fra Asien Usa og Australien med deres kiggerter og rygsække og ikke uden grund. Over hovederne på de mellem 35-40000 profesionelle og amatørornitologer flyver der hvert forår fra marts til midt i maj milliarder af fugle. Der er rovfugle, vadefugle, sangfugle, storke, pelikaner og flere til. Mere end 400 fuglearter passerer Eilat på deres vej fra vinterkvarterene i Afrika til ynglestederne i Europa og Asien. Det gentager sig om efteråret sep' okt hvor fuglene er på vej væk fra den truende vinterkulde, f.eks. flyver mellem 85-95 procent af alle Europas storke over Israel på vej til Afrika. Israel er den eneste landbræmme der forbinder Europa og Afrika og i dag ved vi at trækfugle bevist søger at undgå at flyve over uvenlige områder, som høje bjerge, hav og ørken. Vi ved også at trækfuglene uanset om det er store rovfugle eller små sangfugle max. kan flyve 3000-- 3500 km. uden at tanke op, kigger man på kortet, kan man se, at turen fra områderne omkring de store søer i Afrika over Sahara til Eilat er nøjagtig denne afstand. Det er årsagen til at fuglene nærmest vælter ned i Eilat i titusindvis i træksæsonen. De er simpelthen så udmattede at de stort set ikke lader sig forstyrre af de mange fuglekiggere, der på en god dag kan opnå at se op til 200 forskellige arter. Er man mere intereseret i at se store rovfugleflokke end at se mange arter småfugle, skal man komme lidt senere på sæsonen, april' maj. Her passere de legendariske rovfugletræk med 180.000 hvepsevåger 100.000 af musvåger 10.000 vis af ørne, glenter og falke forbi, de opserveres bedst fra Taffelbjergene vest for Eilat, man kan leje en cykel eller tage en taxa derop, spørg efter Har Joash Joash bjerget. Man kan også følges med fællestransport fra fugleobservationscentret, dette kan man gå op til, langs den Jordanske grænse, forbi de store saltudvindingsbassinger til man når skiltet, International birdwatching center Eilat. Det var lidt om både fugl og fisk, skulle jeg gå i detaljer er der meget mere at berette, nogle vil måske gerne vide, hvad sådan en rejse Koster, jeg kan sige at os kostede det ca. 4000 kr. pr. person i en uge alt inc. Det kan selvfølgelig gøres både billigere og dyere, men prisen værd, det var det. Det eneste minus ved turen jeg vil nævne, var at da jeg kom hjem blev jeg klar over, at mit akvarium er alt, alt for lille.