Bølgemaskine til Malawi akvariet

Forfatter:
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 06/11-2007 06/11-2007
Oprettet under: Malawi
 Del

Efter at have startet mit Mbuna akvarie, gik jeg rundt og tænke på hvordan man kunne gøre akvarie livet lidt bedre for de indkøbte Mbunaér

Under en udsendelse på Discovery opstod ideen: Hvorfor ikke forsøge at lave bølger i akvariet, ligesom der er på alle søer og hav.

Men hvor finder man lige udstyret til at lave bølger med, man kunne naturligvis bare sætte flere pumper ned, men at få en forskellige strøm i akvariet ville betyde et hav af forskellige tænd og sluk ure og alligevel ville det ikke give samme resultat.

Så var det at min kæreste kom på ideen med at kigge lidt på udstyr til saltvandsakvarier, det er hans drøm at få saltvand så det var jo nærliggende at kigger lidt på udstyr til netop den biotop.

Efter at have surfet lidt rundt og kigget lidt på forskelligt udstyr fra både Tunze og Aqua Medic, ja så fandt vi en lille boks fra Aqua Medic, kaldet for Wave, en brugt da nyprisen for sådan en tingest er knap 1700,- hvorimod den brugte kunne erhverves for 500,-

Hvad kunne denne Wave så?

Ja der er tilslutning til filter samt 3 pumper, det hele styres elektronisk ved at der tændes og slukkes for strømmen til pumperne, mens filter køre konstant.

Der er indbygget en elektronisk styring af hvornår de enkelte pumper skal tænde og slukke, enten den ene eller to eller alle tre pumper. Så er der naturligvis en knap som man kan stille frekvensen på, altså hvor lang tid pumperne skal køre før der slukkes for strømmen til den.

Desuden er der en lille fotocelle som registrerer hvor lyst der er, så kunne man spørge sig selv om hvorfor dog det, men denne lille boks er indrettet til at drosle ned for strømmen når det bliver mørkt, på den måde vil det kun være filter som jo er tændt hele tiden, og så en enkelte pumpe som tænder og slukker, der skiftes mellem de tre pumper der er koblet på systemet.

En anden lille feature er en foder knap, ved at trykke på den, slukkes alle pumper inkl. Filter og der er fuldstændig roligt under fodring, en god ide til saltvand, korallerne, men også til Discus, ikke lige en feature som er nødvendig til de lidt større Mbunaér.

Nå men nu skulle det altså prøves, vi havde et par cirkulationspumper som bare lå i skabet til senere brug, og det blev besluttet at starte med dem og se hvordan fiskene ville reagere.

Der blev derfor sat et Aquaclear powerhead ned, sammen med en Eheim Compact 1002 cirkulationspumpe.

Så vi startede altså kun med to pumper udover Eheim filterspanden, det skulle lige testes stille og roligt, vi ville jo ikke forskrække fiskene.

Nu har systemet kørt en lille måned, og det er helt sikkert at der skal skiftes pumper, og der skal sættes tre pumper på.

Fiskene er helt vilde med den forskellige strøm der er i akvariet, og efter starten har de ”små” Mbuna unger været i gang med at lege, flere af de unge fisk har gået med skuffe så et eller andet har de da kunnet lide ved dette system.

Det var specielt morsomt at se hvordan fiskene flyttet sig efter hvilken pumpe der startede, de var jo vilde med strømmen i vandet.

Den måde som pumperne sidder i akvariet har afgørende betydning for hvor meget bølge effekt der opstår, lige pt. Har vi valgt at lade pumperne sørge for at der ikke er nogen som helst ”døde” steder i akvariet.

Der er altså konstant strøm rundt i akvariet og med større pumper ville den strøm helt sikkert give en større bølge effekt end de nuværende pumper er i stand til.

Beslutningen var altså en succes som jeg naturligvis gerne ville dele med andre, derfor denne artikel.

Manden har i mellemtiden valgt at kigge nærmere på Tunze produkterne for at se om ikke de skulle købes hjem til det fremtidige saltvandsprojekt.

Nu er det så spændene hvad manden finder på som næste projekt, men det skal ikke undre mig hvis det er relateret til saltvands akvariestikken.