Mbuna gruppen

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 01/12-2007 01/12-2007
Sidst redigeret: 12/09-2010 12/09-2010
Oprettet under: Malawi
 DelMetriaclima Nkata Island "Freak"

Mbuna gruppen er nok den type cichlide, der gør at de fleste starter med at holde Malawi cichlider.

Det som især gør denne cichlide flot er at generalt har både hannerne og hunnerne flotte farver, selv ungerne har farver fra det tidspunkt at de bliver klækket.

Mbunaerne eller klippekyst cichliderne som de også kaldes, lever udelukkende ved klippekysten, enkelte arter kan befinde sig i overgangszonen, men på den ene eller anden måde er de knyttet til sten og klippe biotopet.

Mbuna ( udtales: Um-boon-uh ) er de indfødtes navn for klippekystcichliderne.

De fleste af disse cichlider er meget aggressive, måske lige med undtagelse af Labidochromis caeruleus ( Golden spec. ). Men sålænge at fiskene holdes sammen med andre Mbunaer er dette intet problem.

Hos enkelte arter er hunnerne også meget territoriale som f.eks. hos Pseudotropheus elongatus.

Mbunerne bliver oftes ikke så store som de andre Malawi cichilder. Max længden er ca. 20 cm.


Han af Metriaclima sp. "msobo" MgungaHun af Metriaclima sp. "msobo" Mgunga

De lever oftes fra dybder fra 0-40 meter.

Hovedernæringen for Mbunaerne er alger og plankton. De fleste arter går og rasper alger af stenene, disse store algeområder har sjovt nok fået en tysk betegelse, nemlig Aufwuchs. Det er nemlig ikke kun algerne at cichlider spiser når at de rasper, for der lever også masse af smådyr i algerne.

Det er derfor vigtig at man som hovedfoder i akvariet, fodre med grøntfoder. Jeg fodre dem hovedsagligt med OSI spirulina flager. Men Tetra har også et udemærket grøntfoder produkt.

Det tilrådes at holde en fastedag, da disse fisk nemt bliver fede og klumpet at se på, hvis at de får for meget foder. De skal helst være forholdvis slanke.

Det er dog bedre at fodre lidt mindre tre gange dagligt, end at give dem en stor portion en gang dagligt.

Det er en god idé kun at holde en han sammen med 2-3 hunner, da hannerne kan være frygtelig aggressive.Metriaclima barlowi

Disse arter kan holdes på akvarier ned til 100-200 l. alt efter hvor store mbuner cichlider man beslutter sig for at holde. C. afra typerne kan sagtens gå i et 100 l. akvarium.

En ting man skal være opmærksom på når at man vælger Mbuna cichlider til sit akvarium er, at de ikke ligner hianden for meget. Nu er det sådan at mange Mbunaer har en blå han og en gul hun, men i så fald skal man prøve at undgå at det er fisk som bliver lige store.

I større akvarier stortrives disse fisk med Haplochromis typerne. Man skal undgå at holde dem sammen med typer som bliver let stresset som Aulonocare. Men heller ikke sammen med rovcichlider, da disse vil se Mbunaerne som føde emne.

Mbunaerne er en rigtig god begynderfisk, der er sejlivet og nem at få til at yngle. Og man behøver ikke at være bange for at man ikke kan komme af med ungerne, for næsten alle falder for disse flotte cichlider.

Mange cichlide hilsner

Esben <><