Den første akvarieudstilling på Færøerne.

Forfatter: Gunnar Lützen
Oprettet: 03/12-2007 03/12-2007
Sidst redigeret: 03/12-2007 03/12-2007
Oprettet under: Beretninger
 Del

Den første akvarieudstilling på Færøerne


Ja, så skete det. Vi har haft vores første akvarieudstilling på Færøerne. For at fortælle jer hvad der skete, vil jeg nok begynde med begyndelsen.

Første gang vi i vores klub, Tórshavns Akvarieforening, begyndte at snakke om at have en akvarieudstilling, var i december måned 1997. Da havde vi haft vores 1 års jubilæumsmøde. Vi snakkede om hvor vi skulle have udstillingen, hvornår og hvordan vi skulle opbygge den. I begyndelsen var alle medlemmerne med på ideen, men interessen blev lidt mindre hos nogle af dem.

Det første der blev gjort, var at finde et passende lokale til vores udstilling. Der var tale om to lokaler, men vi valgte det ene; den gamle margarinefabrik, der lå centralt i byen. Det andet lokale var der lidt problemer med, da en gruppe pensionister var ved at overtage det. Så var der tidspunktet.. Hvornår skulle vi holde vores udstilling? Vi talte om tre tidspunkter; i påsken på torvdagen i maj eller ved Olavfesten i juli. Vi blev enige om at prøve Olavfesten, da det var den største festhøjtid på Færøerne og den var í Tórshavn. Ved denne fest kunne vi regne med, at der var mange mennesker samlet her i byen.

Så gik det ene møde efter der andet, hvor vi snakkede lidt om udstillingen, hvor langt forberedelserne var kommet, og hvilke problemer der var opstået. Hvor mange ville udstille, hvilke akvarier kunne man bruge, hvilke udstillingskategorier skulle vi have, senior og junior grupper? Hvad med dommere, hvad med sponsorer, akvarieplanter, reklamer, præmier osv. osv. Alle disse ting skulle vi ordne før udstillingen. Nå, men man er ikke formand for at være en kransekagefigur. Var der ikke en eller anden, som måske kunne hjælpe til? På en af de sidste møder blev vi enige om disse ting: Vi skulle have tre konkurrencetyper; Artsakvarier Biotopakvarier Selskabsakvarier i to forskellige grupper, senior- og juniorgruppen. Der blev udpeget 3 personer til at finde præmier.

Den lokale dyrehandler "AKVARIUBÚÐIN" lovede at hjælpe til med akvarier, hvis vi stod om manglede nogle akvarier, og at komme med nogle reklamer og muligvis noget akvarietilbehør som udstillingsmateriale. Vi kontaktede også plantefirmaet "TROPICA" om de ville sponsorere vores udstilling med nogle akvarieplanter, hvis vi betalte for fragten fra Danmark til Færøerne. Tropica indvilligede at de ville sponsorere os med nogle akvarieplanter, hvis vi betalte for luftfragten. Det kostede os 405 kr. at få en pakke med 29 akvarieplanter op til Færøerne, men havde I set hvad der var i pakken... Det eneste vi i vores klub kan sige er: MANGE TAK FOR SPOSORSTØTTEN, TROPICA. Der var akvarieplanter, som vi ikke har set før, store og smukke planter, både i potter og på sten og rødder. Det blev næsten til en slåskamp mellem nogle af medlemmerne, da de så planterne, fordi det var lige den plante, han altid havde ønsket sig og den han ville have. Da de fleste ting var ved at blive ordnet eller var blevet ordnet, opstod der et lille problem. Interessen for at udstille var dalet betydeligt. Der var nu kun fire, der ville udstille. Nu var gode råd dyre. Ved et møde i juni måned, en måned før udstillingen skulle være, mødte de fleste af medlemmerne op. Nogle var blevet mere interesserede i, at være med på udstillingen, men de var lidt i tvivl om hvor stort et akvarium de ville udstille. Nå, da mødet sluttede var der 8 medlemmer, der gerne ville udstille og vi var oppe på 13 akvarier. Det blev til nogen latter, da en af vores juniorer, der havde meldt sig til udstillingen, pludselig kom i tanke om, at han ikke havde noget akvarium eller akvariefisk. Hvad kan man så gøre i stedet for? Vi fortalte ham, at han og en anden junior godt kunne være to om et akvarium, fordi den anden havde nogle fisk, men intet akvarium og så var det problem løst.

Et andet problem var opstillingen af akvarierne. Hvordan skulle vi gøre det. Et forslag kom fra en af medlemmerne, Kaj, som havde set min akvarieopstilling, et hyldestativ til lagerbrug, hvor jeg har alle mine akvarier stående på. Kunne det ikke bruges til vores udstilling. Nu havde vi et nyt problem, hvor skulle vi få fat i et sådan system. Vi undersøgte hos en grossist, men denne svarede nej, men han bad os spørge hos en anden stor grossist her i byen. Hos denne fik vi et ja. Vi kunne låne alle de hylder vi havde brug for.

Nu var vi så kommet til den sidste weekend før udstillingen skulle være. Hyldestativet var skaffet, akvarieplanterne var kommet, de lånte akvarier var rengjorte og efterset for mulige sprækker, lokalet var i orden, billetterne var ved at blive klargjorte og de sidste brikker var ved at falde på plads.

Fredagaften var blevet afsat til at sætte hyldestativet op. Det var ikke så let som vi havde regnet med, fordi vi i farten havde taget to forskellige T-profiler med fra grossisten. Efter lidt hjerne gymnastik fik vi alligevel løst problemet den næste dag med nogle andre størrelser af bolter og møtrikker. Lørdagen var blevet afsat til at stille akvarierne op og nu opstod der igen et lille problem. Et af de andre medlemmer var kommet med et akvarium mere og en anden havde ændret sin mening og gerne ville været med på udstillingen. Nu var vi pludselig 9 medlemmer med i alt 16 akvarier, men heldigvis havde vi også plads til disse. Der var akvarier fra størrelsen 17 L op til 250 L. Medlemmerne havde travlt hele lørdagen med at sætte deres akvarier op, pynte og dekorere dem så godt de nu ellers havde fantasien til, og fylde deres akvarier op med vand. Akvarielamperne, luftpumper og filter blev tilsluttet og ca. kl. 22.00 var det sidste akvarium færdigt. Da spørger et af medlemmerne pludseligt: "Hvor kommer alt det her vand fra ?". Det var et af akvarierne der lige så stille var begyndt at lække. Lækken blev lokaliseret. Der var blandt andet kommet for meget vand i, og der var en læk på endeglasset. Der blev fjernet noget af vandet ud af akvariet og imod alle skrevne og uskrevne regler, blev lidt silikone sprøjtet udenpå akvariet. Nu må jeg fortælle jer, at i ikke må gøre dette som her blev gjort, men akvariet holdt op med at lække og har siden da været tæt. Mandagen blev så fiskerne sat i deres nye akvarier; nogle følte sig hjemme med det samme, medens andre skyndte at gemme sig i deres nye hjem.

Tirsdagen var så vores finaledag. I dag skulle udstillingen åbne for første gang. Vi ankom kl. 12.00 for at efterse om alt var i orden og kan i gætte det? Der var en hel sø inde i lokalet, da vi åbnede døren. Hvor kom alt det vand fra? Var det nu det akvarium, der lækkede i lørdags? Nej, det var endnu fyldt med vand, men hvor kom så alt vandet fra? Et hurtigt kik på alle akvarierne afslørede at det var et &.. ja, det var det store 250 l akvarium. Der var ca. 30 L. vand tilbage i akvariet og heldigvis var alle fiskerne i live. Der var nogle skalarer og ca. 40 neonfisk, samt nogle pansermaller. Hvad var der sket. En kobling til spandpumpen havde løsnet sig om natten og pumpen havde i sin gode mening pumpet akvariet næsten tomt. I kan tro, at vi fik sved på panden. Først at tørre de næsten 200 L vand op af gulvet, så at fylde akvariet igen, men da de første gæster ankom kl. 14.00 var vi blevet færdige.

Vi havde aftalt at publikum skulle fungere som dommere, for at gøre det lidt mere spændende, og det viste sig at fungere rimeligt godt. Vi fik mange sjove og opmuntrende bemærkninger fra vores besøgende. Vores billetpris var, som en af de besøgende sagde, helt i orden. For børn under skolealder - gratis , børn i skolealder 5 kr., for voksne 10 kr. og store familier på 2 voksne og 5 til 6 børn 30 kr. Den første dag havde vi 351 besøgende, ikke så dårligt. Vi havde også allieret os med en musikcafe, hvor folk kunne købe en kage og noget at drikke.

Den næste dag er vi ikke kommet over endnu. Allerede da vi åbnede døren kl. 14.00, kom der en masser besøgende og i de 4 timer vi havde åbent, var der så mange besøgende, at vi ikke kunne holde trit med alt. Beholdningen af billetter forsvandt som dug for solen, og vi var nødt til at lave nogle flere, men hvor mange billetter vi fik solgt denne dag ved ingen helt præcist. Da den sidste gæst var gået, talte vi hvor mange penge der var i billetkassen. Det blev til 7015 kr. i alt. Vi har prøvet at regne ud hvor mange besøgende vi har haft i de to dage på vores udstilling var og vi er kommet til ca. 1600 besøgende. Ikke så dårligt efter kun at have åbent i 8 timer.

Af akvarietyper havde vi følgende hos seniorer : Artsakvarier 1 killiakvarium, 1 cichlideakvarum, 1 ungefødende tandkarpeakvarium, 1 malleakvarium, 1 Malawicichlide akvarium. Biotopakvarier 1 Floridamiljø, 1 Afrikansk killimiljø, 1 Færøskt hundestejlemiljø, 1 Tanganyikamiljø, 1 Sydamerikamiljø (Amazonas) . Selskabsakvarier - 3 akvarier. Hos Juniorerne : Artsakvarier - 1 slørhaleakvarie. Selskabsakvarier 2 akvarier.

Hos seniorerne blev disse vindere : Artsakvarier Kaj med 171 points, Biotopakvarier Kaj og Poul med 204 points, Selskabsakvarier - Hans Jákup med 106 points. Hos juniorerne, blev disse vindrer fundet : Artsakvarier Petur og Jóan Pauli, Selskabsakvarier Sigfríður.

Det blev også til 2 nye medlemmer, og en masser forespørgsler om akvariehold, teknik, fisk og andet blandt de besøgende.

Men efter alt det sjove kommer det mere kedelige, nemlig oprydningen. Dagen efter udstillingen blev de planter, som vi havde fået af Tropica, solgt mellem de der havde udstillet og heldigvis gik alle hjem igen godt fornøjede. Det tog os ca. 5 timer at få ryddet og vasket det lokale som vores udstilling havde været i og fredagen, dagen efter, var alt det lånte afleveret igen. Dog skete et kedeligt uheld. Et 128 L. akvarium var blevet læk, men da vi heldigvis havde tegnet en forsikring blev dette akvarium erstattet med et nyt, så i det hele taget har vi haft en meget god og spændende udstilling. Vi i vores forening blev enige om, at dette ikke er den sidste gang vi holder en akvarieudstilling her på Færøerne.

© Gunnar Lützen

. . .

Skriv dine kommentarer til artiklen i denne tråd: Eksternt link http://www.akvariesiden.dk/forum_ny/forumview.php?cat=8&id=257185...Denne artikel er skrevet af:
Gunnar Lützen, g_lutzen@hotmail.com