Placidochromis phenochilus "lupingu"

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 05/12-2007 05/12-2007
Sidst redigeret: 05/12-2007 05/12-2007
Oprettet under: Malawi
 DelJeg vil gerne fortælle lidt om den flotteste Malawi cichlide, efter min mening. Og det er P. phenochilus, nærmere betegnet den som er fanget ved Lupingu . Første gang jeg stiftede bekendtskab med Phenochilus var hos Niels Wentsel. Jeg var fuldstændig solgt med det samme, men da jeg hørte prisen på det vildtfangede par, tøvede jeg nu alligevel. Men ganske få dage senere tog jeg nu alligevel turen op til Niels igen, for jeg havde set at han havde nogle ungfisk til at gå.Jeg havde besluttet mig for at jeg ville have en trio, men da hverken Niels eller jeg kunne kønsbestemme dem ved at bundvende dem, købte jeg de sidste 8 stk..Nu er det sådan at Phenochilus ikke begynder at begynder at vise de blå-sølvfarvede pletter før at de ca. 2 år gamle. Nogen mener endda at de skal være helt op til 5 år gamle. Hunner da dog langt mindre farvestrålende, men stadig mere end de fleste fritsvømmende Malawi cichlide hunner. Hunner har en mørkeblå farve med lodrette sorte striber hen ad kroppen.

Hannerne kan udvikle en lille pandepukkel, når de bliver lidt ældre.

Så det skulle ikke gå anderledes end at jeg endte med at have 8 hunner, så jeg fik fat i virkelig flot han og tre hunner fra bekendt fra Hamborg. Så nu havde jeg altså 1 han og 11 hunner. Og det var efter min mening lidt i overkanten. For hannen så slet ikke ud til at han kunne styre at der var så mange hunner.En af de spændende ting, og noget af det som adskiller Phenochilus fra andre Malawi cichlider er, at den bliver ved med at udvikle sig hele dens levetid. Dens pletter bliver større og den kommer flere af dem. Man kan sammenligne den lidt med vin, ligesom en vin bliver bedre og bedre med årene, bliver denne flottere og flotter. Bla. ved jeg at Carsten fra Dansk Malawi import i Ålborg har taget nogle billeder af forskellige faser i dens levetid, som jeg er helt sikker på at han godt vil vise frem, hvis nogen af jer kommer på kanter.

Jeg nåede dog aldrig at få unger på disse fisk, da jeg havde en meget dominerende Cop. Mloto white head i akvariet.

En dårlig sammensætning med denne art er Pla. Electra, da der er ret gode chancer for at de krydser med hinanden. Det var ihvertfald tilfældet i mit akvarie.

Hvis man skal holde denne cichlide, er det en god idé kun at have nogle ganske få sten, da den i naturen lever ude på den på det åbne vand. Det er vigtig at have sandet er af en fin kornstørrelse, da denne cichlide elsker at gå at søge efter føde og filtrer sandet igennem gællerne.

Phenochilus er en meget rolig cichlide, og hvis du vil have den til at yngle, tror jeg at det er vigtigt, at den er den mest dominerende han i akvariet.

Den er en cichlide, man kan holde fra 300 l. og opefter, den bliver ikke så pokkers stor. ca. 15-17 cm. for hannernes vedkommende og hunnerne bliver omkring 12-14 cm.Jeg foderede mine fisk med artemia, krill og flagefoder af høj kvaliet, og Phenochilus tog det hele til sig med største velbehag.

Trewavas og Eccles opdagede først denne type, men da ikke rigtig kunne bestemme sig til, hvilken gruppe den skulle i, da de kun havde fundet ganske få eksempler af Phenochilus, så de satte de under Haplochromis. Men nogle år efter fandt Konigs nogle flere af denne type i den nord vestlige del af søen, og da han fandt den mere ligende Electra typerne, kom den ind under hovedgruppen af Placidochromis.

Pla. Phenochilus er i dag ved at være nede i et almindeligt prisleje, og jeg håber at mange af jer derude, vil prøve at holde den, for den er virkelig en perle af Malawi cichlider.