Placidochromis phenochilus "mdoka"

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 05/12-2007 05/12-2007
Sidst redigeret: 05/12-2007 05/12-2007
Oprettet under: Malawi
 DelJeg vil gerne fortælle jer lidt om en af mine nye farvorit cichlider fra Malawi søen.

Jeg har egentlig kendt cichliden i lang tid fra Ad Konings billeder, og har da altid beundret den meget flotte blå farve, som fisken så ud til at have.

Men da jeg for ca. 2 år siden første gang så denne meget flotte cichlide i virkeligheden hos min gode ven Carsten Gissel var jeg totalt solgt, nemlig Placidochromis phenochilus fra Mdoka, som Trewavas videnskabelig beskrev helt tilbage i 1935.

Carsten havde på det tidspunkt selv fanget en meget flot flok af denne Placidochromis phenochilus i Malawi søen.

Carsten Gissel var den første i verden som havde denne art i fangeskab, og jeg får først arten igen til Interzoo messen i Nürnberg i maj, 2004.

Dens populære navn er ihvertfald her i Danmark blevet til White Lips . Hvilken den har fået fordi at det ser ud som om at læberne og den nedereste del af hovedet har en pigment fejl. Den er helt krid hvid, som toner over i den meget smukke blå farve.

Det er meget svært at se forskel på hanner og hunner, da både hanner og hunner er metalblå i farven og har begge spidse finner. Den eneste måde som man med sikkerhed kan se forskel på kønnene er ved at bundvende dem.

Man kan se aftegningerne af de hvide læber på ungerne, selvom at de kun er ganske små.

I naturen bliver hannen ca. 17 cm. og hunnen ca. 15 cm. Men de bliver noget større i akvariet.

Placidochromis phenochilus lever i den nordvestlige del af Malawisøen, og den bliver ofte fanget ved Mdoka.

Den lever ca. på 15 meters dybde på sandbunden, hvor at man ser den følge efter nogle af de større sandlevende arter som f.eks. Taeniolethrips furcicauda. Det gør den for at nyde godt af den føde, som der kommer op af bundlanget, når at Taeniolethrips furcicauda dyrker ned i sandbunden for at finde føde.

I akvariet vil jeg fodre denne art med Cichlidesticks, flagefoder eller Crips af høj kvalitet.Placidochromis phenochilus trives bedst ved en temperatur mellem 23-28 grader, og jo tættere at man kan ramme de 26 grader jo bedre. PH værdien skal helst ligge mellem 7,8 og 8,5.

Et akvarium til Placidochromis phenochilus bør være på mindst 530 l. og bør indrettes med sandbund og nogle få gemmesteder, hvor at hunnerne kan søge hen.

Jeg har selv 2 hanner og 3 hunner vildfanget eksemplare gående i et 720 l. og man kan se at det er en yderst agressiv cichlide. Jeg vil faktisk sige at den er mindst lige så agressiv som mange Mbuna cichlider. Mit råd til dem der får lyst til at holde den smukke cichlide at de har minimum 1 han og 2 hunner. Ellers er jeg bange for at hannen vil tage livet af hunnen.Selvom at denne art er en Placidochromis phenochilus vil jeg ikke være bange for at holde den sammen med Placidochromis phenochilus fra Lupingu, eller "Silver Spots" som den også kaldes, da jeg mener at de adskiller sig en hel del fra hinanden.

Man har ikke observeret denne art yngle i naturen, men det har fundet sted i fangeskab flere gange. I akvariet yngler arten på sandbunden uden at bygge nogen form for rede. Det vil dog helt klart være en fordel at have en flad sten i akvariet, hvis at man vil have denne art til at yngle.

Jeg håber at nogen af jer derude får lyst til at holde denne smukke, men meget agressiv, sandcichlide fra Malawi søen.

Mange cichlide hilsner

Esben <><