Taeniolethrinops furcicauda

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 05/12-2007 05/12-2007
Sidst redigeret: 05/12-2007 05/12-2007
Oprettet under: Malawi
 Del


Taeniolethrinops furcicauda han

Så er det blevet tid til at fortælle om lidt af endnu mine favoritter fra Malawi søen af, nemlig Taeniolethrinops furcicauda. Da jeg første gang så denne temmelig store cichlide, synes jeg overhovedet ikke at den var noget særligt, jo bevares den havde en flot kropsform. Men da jeg så var til Malawi Marathon sidste år, og jeg så denne utrolig smukke fisk i sit fuld farve flor, var jeg totalt solgt. Udover dens smukke farver på kroppen, der er gul, grøn og rød, var jeg helt vild med at dens ægpletter, der var gule med røde ringe omkring. Hannen har en meget flot og stor rygfinne.

Hunnen og ungfiske individer har en lang sort stribe skråt hed ad kroppen og har et gult skær på kroppen og i finnerne.

Den er set i den sydlige ende af søen, hvor at den lever på sandbunden på 5 - 40 meters dybde, men enkelte individer er set helt ned til 55 meters dybde. Her ses den ofte forfulgt af Cyrtocara moorii eller andre sandlevende arter , der lever godt af det mad, som Taeniolethrinops furcicauda ikke fanger når at den roder i bundlaget. Når man ser den i søen arten i søen lever det oftest parvis.

De typer som går i vores akvarier er kun fanget ved Senga Bay og Gome.

Den kan fint holdes parvis, men bør ikke holdes i akvarier der er mindre end 720 l., da fisken bliver temmelig stor. Men ellers er den meget fredelig. Fint sand er påkrævet til denne cichlide, da den elsker at rode i bundlaget efter føde.


Taeniolethrinops furcicauda rede i akvarium

Hannerne bygger en rede i sandet på 1 - 3 meter i diameter, med kun 1 meter over til næste rede. Her lokkes hunnen hen og legen finder sted. I akvariet kan den finde på at bygge halvrunde reder op af feks. en sten eller en baggrund. Der er vist sådan en rede her på billedet. Når at ungerne bliver klækket efter at hunnen har haft dem i munden i ca. 21 dage, er man slet ikke i tvivl om at det er Taeniolethrinops furcicauda unger. De har så snart at de er blevet klækket hunnens farve.


Taeniolethrinops furcicauda hun med unger i Malawi søen

Taeniolethrinops furcicauda blev opdaget af Trewavas i 1931, hvor at den første gang blev beskrevet som Letriops furcicauda. Men i 1989 ændrede den navn efter en ny beskrivelse af Eccles og Trewavas.

I naturen bliver hannen ca. 21 cm. og hunnerne ca. 19 cm, men i fangeskab bliver den noget større. Så sørg for rigelig med svømmeplads til den. Det kan være lidt svært at se forskel på kønnne af Taeniolethrinops furcicauda, da hannen først begynder at vise farver og spidse finner, når at den er ved at være temmelig stor. Så den eneste umiddelbare måde at kønsbestemme dem som ungfisk er ved at bundvende fisken og se på dens gatåbning, om det er en han eller en hun.


Taeniolethrinops furcicauda søger efter føde i sandet

Den har en meget underholdende fødesøgningstekning, og man vil kunne se i lang efter at der blevet fodret, hvordan at den dykker hele hovedet ned i sandet for at se om der noget spiseligt. Som vist på billedet, kan I også se, hvordan at den sørger føde i sandbunden. En god og sjov måde at vække dens fødesøgningsinstinkter på, er at gemme noget foder nede i sandet, man behøver ikke at være bange for at den ikke finder det, for det skal den nok. I naturen lever den af insektlarver og andet spiseligt materiale i bundlaget. I akvariet vil jeg fodre denne art med Cichlidesticks, flagefoder eller Crips af høj kvalitet. Taeniolethrinops furcicauda trives bedst ved en temperatur mellem 23-28 grader, og jo tættere at man kan ramme de 26 grader jo bedre. Ph værdien skal helst ligge mellem 7,8 og 8,5.

Selv er den en meget rolig og forsigtig art, og den bør kun holdes med rolige arter. Selv har jeg den til at gå sammen med Placidochromis phenochilus fra Mdoka, og de er lige skrappe nok imod den, og så snart at jeg har mulighed for at sætte Placidochromis phenochilus over i et andet akvarium, gør jeg det. Men den kan sagtens holdes sammen med arter fra slægter som Ctenopharynx, Cyrtocara, Lethrinops, Nyassachromis, Placidochromis, Tramitichromis, Trematocranus, Chilotilapia, Copadichromis, Mylochromis, Otopharynx mv. Men man bør ikke holde den sammen med nogen form for mbuna cichlider. Jeg håber at nogen af jer, får løst til at holde denne virkelige spændende sandlevende art fra Malawi søen.

Mange cichlidehilsner

Esben