Når det hele går i fisk

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 05/01-2008 05/01-2008
Sidst redigeret: 05/01-2008 05/01-2008
Oprettet under: Beretninger
 Del


Man hører næsten kun alle solskins historierne, om hvordan alt går fint med fisk og akvarier. Men hvad med det modsatte. Hvor mange kender ikke til den følelse, når alt går i fisk, specielt når man helst ikke venter det.

Her er så nogle små personlig anekdoter fra mit eget akvarieliv.


1) Dovenskab :-( Jeg havde engang et 128 liters akvarium, det med den brune plastikramme, stående i nogle år på mit loftværelse. Min bror og jeg aftalte at bytte værelser, så alle mine akvarier blev flyttet ned til mit nuværende akvarierum. Også det store på 128 liter. For at gøre alt så nemt og dovent, tømte jeg kun vandet og tog de største sten ud af akvariet. Der var kun 7 kg grus og planter tilbage i akvariet, så med lidt hjælp fra min far, fik vi båret akvariet ned gennem loftstrappen og ind på mit nye værelse. Hurtigt blev de store sten lagt i igen og vand fyldt på akvariet. To timer senere opdagede jeg, nogle små vanddråber der dryppede ned langs ruden på 128eren. Jeg antog at det var noget vand der var blevet spildt udenpå akvariet, men dagen efter så jeg at det var akvariet der var læk. Så gik det hurtigt med at tømme akvariet for vand, fisk, planter og grus. Det tog mig en dag at finde stedet der var gået læk inde i akvariet. En utæt silikonstribe på 1 cm længde i bunden. Ud med alt det gamle silikon og på med noget nyt. Det tog næsten en uge, før jeg kunne fylde grus, vand, planter og fisk i akvariet igen. Alt dette kunne være sparet, hvis jeg kun havde tømt akvariet helt fra begyndelsen.


2) Klogskab :-( Jeg havde engang fået fat i nogle sjældne sydamerikanske kilifisk af arten Cynolebias, på en udstilling hos SKS i København. Disse fisk var rimeligt dyre og jeg havde altid fantaseret om, at jeg godt kunne holde denne art fisk uden problemer. Jeg vidste godt at kilifisk er kendte for at hoppe ud af akvariet, og at nogle arter kun spiser levende foder.

Men når man glemmer at sætte dækglasset rigtigt på, ja så sker det jo at en eller to killifisk hopper ud af akvariet, dagen efter at de var blevet sat ned i deres nye hjem. Det ene par lå godt tørre på mit gulvtæppe dagen efter, da jeg kom ind for at se på mine nye fisk.

De andre døde af sult, fordi jeg troede at jeg kunne få dem til at spise tørfoder, men når fisken kun spiser levende foder og man ikke lige gider skaffe sig dette, ja så&&


3) Uvidenhed :-( Engang som yngre, prøvede jeg at opdrætte zebrafisk. Det gik også udmærket, af tre hunner og fem hanner, fik jeg lidt over 900 små zebrafisk, som jeg havde gående i et 10 liter akvarium. Efter ca. en uge med god fodring, begyndte vandet at blive uklart og lugtede lidt. Jeg fik fat i et 50 liters plastakvarium, skiftede lidt af det gamle vand ud, hældte noget af det gamle vand ned i akvariet. Derefter fiskede jeg alle mine 935 zebra unger op af 10 liter akvariet og flyttede dem over i de nye akvarium. Fyldte derefter op med nyt og friskt vand, uden at være sikker på, at temperaturen var ens fra vandhanen og i akvariet. Dagen efter var jeg den forhenværende lykkelige ejer af 935 zebra yngel. De lå alle døde og flød rundt på bunden og i overfladen. Når man ikke undersøger temperaturen godt nok&&


4) Alle gode gange to. Jeg havde engang fået nogle ungefødende tandkarper, som jeg ikke kendte så meget til. Et akvarium blev indrettet med planter og det hele. Der blev tilsat både kalk og salt, for at fisken skulle have er nogenlunde korrekt vand. Jeg fodrede dem godt med tørfoder og levende foder og skiftede vand regelmæssigt og passede og plejede dem så godt som jeg nu ellers kunne.

Efter tre måneder, havde jeg stadigvæk ikke fået nogle unger, selv om dette skulle være en nem fisk at holde. Efter 4 måneder var de alle døde, hvorfor vidste jeg ikke.

I år fik jeg så muligheden for at få den samme fisk igen. Prøvede på noget andet, bl.a. med ikke så meget salt og kalk i vandet, de blev fodret godt og passet og plejet efter alle kunstens regler. Denne gang tog det kun fire uger, uden at nogle nye unger var blevet født og til alle de nye fisk var døde. Surt show. Jeg troede, at jeg kunne klare det denne gang, men nej. Det gik kun hurtigere med at slå fiske ihjel.


5) En ny fisk. Måske kender i til det. Man har en enkelt han eller hun af en art, som man er rigtig glad for. Sin ynglings fisk, måske. Det startede med et par, men så døde den ene. Efter lang tids søgning, ser man i en akvariebutik, enten det andet køn eller et par svømme rundt i et akvarium. Man køber denne eller disse fisk for en masse penge, fordi de nu er så sjældne og svære at få fat i, efter akvariehandlerens udtalelse, skynder sig hjem med de nykøbte fisk og sætter dem forsigtigt ned i akvariet, sammen med din ensomme fisk. Hvad sker det derefter&&..

Typisk, det modsatte køn dør indenfor kort tid uden at det blev til leg eller unger, eller at den ensomme fisk med det samme, uden at du ser det, slår de nye indvandrede ihjel, fordi de kommer ind på dennes territorium. Ugen efter finder du den sidste fisk liggende død i akvariet.

Meget surt &&...

© Gunnar Lutzen


Denne artikel er skrevet af:
Gunnar Lützen, g_lutzen@hotmail.com