Giganternes Kamp

Forfatter: Janus Roar
Oprettet: 07/03-2008 07/03-2008
Sidst redigeret: 08/03-2008 08/03-2008
Oprettet under: Teknik
 Del

Giganternes Kamp - Eheim 2080 Pro 3 mod Fluval FX5.


OBS !!! DER MANGLER DESVÆRE BILLEDER, MEN DE KAN SES PÅ FLG. NEDENSTÅENDE LINK.. Jeg håber snart det blir muligt at oploade dem og artiklen skal også rettes lidt til, men jeg syntes at der måtte ske lidt;-)))Dette er en direkte oversættelse af et indlæg fra et engelsk forum, skrevet af Taksan.

Artiklen er oversat og postet med tilladelse fra forfatteren.

Det originale link til artiklen er her:
Eksternt link http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=68458


EHEIM 2080 PROFESSIONAL 3 vs FLUVAL FX5.

Filtrene vil blive sammenlignet på følgende parameter:
1) Opsætning og brugervenlighed
2) Gennemstrøming I akvarie forhold I modsætning til ubelastede specificationer.
3) Tiden der skal bruges for at konvertere 40 ppm ammoniak til nitrat I ens akvarier med ens filtermedier
4) Faktisk målt strømforbrug
5) Løbene omkostninger (f.eks. nye filter medier etc.)
6) Købspriser contra ydelse


Testen af disse to filter er gennemført med hjælp fra Tony Akasanti fra Singapores Universitet, som har kørt flere parameter tests under laboratorie kontrollerede forhold.


Producenternes specifikationer og beskrivelser:

FLUVAL FX5

Introduceret sidst I 2005, FX5 er det første store spand filter I Fluval serien og indeholder en række innovative features.

(Specification og produkt beskrivelser er fra Fluval/Hagen website)

Strømforbrug: 50W
Kapacitet: 3500 L/T
Sort med orange indlæg.
6 skum filter blokke.
For akvarier indtil 1500 liter.
Yderligere filter medier kan købes seperat.
Højde: 43 cm
Brede: 40.6 cm

Fluval FX5 er et høj kapacitets, multi kurvs externt spand filter system. 2300 L/T, sikrer præcis styring af vand forhold i akvarier op til 1500 Liter.
Et selv starter system sørger for at manual start er unødvendig.
Unikke clik&fit AquaStop ventiler der regulere vand flow, og rotere i 55 graders vinkel, sikrer et hurtigt setup og læk-fri vedligholdelse.
En udtømnings ventil sørger for at en delvis aftømning kan foretages i forbindelse med udrensning af større partikler. Dette kan udføres uden at flytte enheden.
Tvillinge udstrømnings dyser kan bruges til at skabe specifikke vandstrømninger.
Fluval FX5 Smart Pump Technology (patent pending) sikre et stille og effektivt filtersystem. Det indbyggede selv starter system sikre en bekvem opstart. Yderligere kan alle filter kurve løftes ud på en gang.


THE EHEIM 2080 PROFESSIONAL 3

Features:

* Dobbelt indsugning for perfekt vand cirkulation
* Ny selv starts princip
* Vedligeholdelse og flow indikator
* Stort for filter – udvider service intervaller
* Justerbart flow
* Påmonterede hjul for nem vedligholdelse.
* Ideel til Arowana og store fisk.

Tekniske Data 2080:

Akvarie størrelse op til ca. 1200 L
Gennemstrøming ca. 1700 L/T
Løftehøjde max 2.6 Meter
Strømforbrug: 30W
Filtervolumen: 25 L
Filtervolume ca. 3 x 12 cm + 1,5 cm (forfilter)
Dimensioner: (H*B*D) 56,7 * 33,0 * 33,0 cm.

*** Bemærk venligst at EHEIM Professional 3 serien er blevet udvidet med de nye filter 2076 og 78 der har elektronisk pumpe styring og start (som Fluval FX5 også har) og et output på henholdsvis 1650 L/T og 1850 L/T. Der er ligeledes blevet tilføjet en 2180 model med indbygget varmelegme.

*** Bemærk også at der ikke er plads til en 2080 I kabinetter med Akvastabil mål.

GENERELT TEST SETUP:

Ingen af de to filtre bliver solgt med filter medier som standard (med undtagelse af de filtersvampe som bruges i FX5, dertil kommer de øvrige filter medier).
I et forsøg på at gøre testen så fair så muligt er der blevet brugt ens filtermateriale i de to filtre. Den nemmeste måde at opnå dette på, og den måde som mange FX5 ejere gør det på, var at indkøbe den ”pakke” med filter medier som Eheim sælger til Pro 3’eren. Det sikre den korrekte mænge filter medier til en 2080, og en del mere end der er nødvendigt til FX5’eren, men mere om det senere. Filtermedier fra Eheim er efter den generelle opfattelse de bedste på markedet og kan med succes bruges i de fleste filtre.

Med begge filtre fyldt med de samme filter medier, blev følgende testet:

Beskrevne gennemstrømning mod den faktiske gennemstrømning:
Støjniveau målt i dB fra 1 meters afstand:
Den mekaniske og biologiske filtrerings evne:

Den biologiske filtrerings evne blev målt ved at fylde to identiske (200*60*60 cm) akvarier med 700 liter vand. Begge akvarier blev herefter fyldt med en lige stor mængde ren ammoniak @ 4 ppm (det korrekte niveau for gennemløb uden fisk), herefter blev den tid det tog for de to filtre at rense akvarie vandet for al ammoniak og nitrit samt producere det korrekte niveau for nitrat.

Den mekanisk filtrerings test blev foretaget ved at indsugningen på de to filtre blev ”fodret” med Tetra Bits, herefter blev filtrenes kurve checket for at se om nogen af bit’sene var kommet igennem til disse. Ydermere blev denne test brugt til at se om nogen af filtrene havde synlige gennemstrømning af partikler i forbindelse med den mekaniske filtrering.

Det efter følgende afsnit omhandler generelle indtryk ved opsætning samt en sammenligning af bruger venligheden ved almindelig brug.

OPSÆTNING OG BRUGER VENLIGHED.
Ingen af filtrene er specielt komplekse at sætte op, de er begge kommet langt siden de gamle Eheim spande.

Eheim adskiller sig ved at have to indsugnings slanger, men dette virker godt da der kan placeres en I hver ende af akvariet med udstrømmeren og spraybar I midten, for at forbedre vand cirkulationen I akvariet. Eheims integrede tilslutnings stykke er nyskabende og nem at bruge omend lidt stiv. Det kan dog være besværligt at tilslutte slangen til den midterste connector.
Gennemstrømnings indikatorer ser ud til at virker efter hensigten, men hvis man efterlader filteret så længe at den kommer ibrug, så burde man skamme sig, da det vil tage månedsvis af heftig brug for at stoppe dette filter.
En negativ ting ved opsætningen af Eheim er de separate kurve, de er relativt nemme at bruge, men sammenlignet med Fluvals integrerede kurv system, er det ikke lige så nemt på Eheim.
Eheim benytter et simplet et pump start system, som virker de fleste gange med et enkelt pump, det skete dog flere at gange at der måtte mere end et pump til at starte den, man kan se spanden blive fyldt da den er gennemsigtig. Eheims filter har hjul således at det er nemmere at fjerne når der skal udføres vedligeholdelse (det vejer temmelig meget når det er fyldt med vand), ydermere har filteret en kurv til at placere forfiltret i når det skal transporteres fra og til rensning.
I de fleste henseende og generelt er det er meget bruger venligt filter. Eheim bliver anset for Mercedes Benz når det gælder de udvendige filtre og 2080’eren er bestemt også bygget sådan. Det virker solidt og oser af kvalitet og godt ingenør arbejde, på den måde som kun tyskerne syntes at kunne gøre det.

FX5.

Fluval filtret bruger en stor 25 mm knækfri slange (den er rillet og af ugennemsigtig grå plast) med separate connectorer til spanden, dette er muligvis det nemmeste system der er set på et spandfilter nogensinde, man skal tilslutte slangen til connectoren, klikke disse på spanden og så er man pratisk taget i gang, det er virkelig simpelt. Når det er sagt så skal det også siges at for et filter der er designet til brug med store akvarier, så er det kun et absolut minimum af slange der følger med, der er kun lige nok til et 180*60*60 akvarie, og hvis man vil montere en UV enhed eller har et akvarium der er højere end standard målene, så skal der ekstra slange til. Dette er virkelig et irretations moment og man må kunne forvente bedre af en stor producent som Hagen.
En af de virkelig gode ting ved FX5 er de integrede filter kurve med filter svampe placeret rundt om, kurvene indeholder langt mindre end Eheims, men de er nemme at fylde og komme til ved vedligholdelse, det eneste minus er at for et skift af filtersvampe skal hele molevitten med ud hvor man i Eheim kan nøjes med at skifte filterplade uden at skulle fjerne kurvene, ydermere er der også en dræn-ventil på FX5, dette gør at der kan tømmes vand af spanden inden den skal flyttes, hvilket unægteligt er nemmere da den er meget tung med vand i. Dette system kan faktisk også bruges til at tømme vand af tanken med, dette er en interessant og innovativ feature, hvis man ikke samtidig skal suge slam eller lignende.
Fluval har ikke som sådan en selv starter, den skal være halvt fyldt med vand inden den bliver tændt, man der skal da i det mindste ingen manuel sugning til. Den mikroprocessor, der er en del af smart-pump konceptet, starter med at tømme pumpen for vand, derefter holder den 3 minutters pause for at lade eventuel luft slippe ud, hvorefter den starter igen og herefter er igang (det kan føles som lang tid når man sidder og venter på at den skal starte igen første gang), pumpen gennemgår iøvrigt denne sekvens en gang i døgnet
under normale forhold, dette skal sikre at eventuel luft der er fanget i systemet kan undslippe.
Der er sagt og skrevet meget om den såkaldte ”smart-pump” teknologi og mange har stillet spørgsmåls tegn ved dens stabilitet og pålidelighed, der blev under testen ikke konstateret problemer af den art. Kan det så derfor konkluderes at ”smart-pump” virker? Svaret må blive at den virker nogenlunde, det blev observeret under testen at nogengange virkede selvstarten upåklageligt mens at det andre gange (ca. 50%) tog to gange genstart at få al luft ud af systemet, den mængde luft systemet lukkede ud efter anden genstart var nok til at man kan konkludere at selv om ”smart-pump” er et virkelig smart system, så er der stadig et par børnesygdomme med systemet.

STØJ

Begge filtre er meget støjsvage selv efter moderne standard dog må det siges at Fluval er noget mere støjende end Eheim, målt i dB fra 1 meters afstand har FX5 et niveau på 43 dB mens Eheim kun har et niveau på 19 dB. Konklusionen her er at nok er FX5 stille, men 2080 er så stille at man bliver nødt til at se efter om den nu også kører.

STRØMFORBRUG

Filtre bliver brugt 24*7*365, så derfor er strømforbrug en væsentlig faktor. Eheim er her en klar vinner med et gennemsnits forbrug på 27W mod Fluvals 51W, dette betyder at Fluval er næsten dobbelt så dyr på årsbasis som Eheim.

GENNEMSTRØMNING (FLOW RATE)

De fleste fabrikanter angiver gennemstrømning som det maksimale pumpen kan yde under idelle forhold, dette betyder uden medier og løft, dette er ikke særlig anvendligt i den virkelige verden hvor filtermedier jo bestemt hører til, de fleste spandfiltre når ikke engang op på 50% af den angivne kapacitet under realistiske forhold, begge disse filtre gør det dog bedre end det.

FX5 opnåede under realistiske forhold en gennemstrømnings kapacitet på 1991 L/T, dette giver en gennemstrømning på 57% af den angivne kapacitet på 3500 L/T, mens Eheim gjorde det endnu bedre med en kapacitet på 1207 L/T under realistiske forhold, kommer den op på 71% af den angivne kapacitet på 1700 L/T. Dette giver dog stadig FX5 et forspring på næsten 800 liter i timen, selv under realistiske forhold, men nu er filtrering ikke kun et spørgsmål om gennemstrømning, men også et spørgsmål om hvor meget filter medie et givent filter kan indeholde.

FILTERMEDIE KAPACITET

Begge filtre er store og kan indeholde meget filter medie, men Fluval som indeholder 25 liter filterskum rundt om kurvene kan dog “kun” indeholde omkring 6 liter filter medie. Eheim filtret kan derimod indeholde hele 12 liter filter medie, men begrænser sig dermed også til 2 liter filterskum.

Vil den store gennemstrømning I FX5 opveje den mindre filter medie kapacitet ?

FILTRERINGS TEST

Mekaniske Filtrering

Det var ønsket at kunne teste de to filtres evne til at fjerne partikler fra vandet, så vi tømte simpelthen en stor bøtte Tetrabits, i umiddelbar nærhed af indsugningerne. Begge filtre klarede opgaven fortrinligt og opsamlede det meste af skidtet i filterskummet, men hvis der skal kåres en vinder så må det være FX5, de 25 liter filterskum kan virkelig opfange skidt og partikler.

Biologisk Filtrering

Et filters vigtigste funktion er den biologiske filtrerings kapacitet, og den bedste test for denne evne er at se hvorlang tid et filter er om at nedbryde ren ammoniak.
Her er den klare vinner Eheim 2080 der kun skulle bruge 11 dage på at fjerne 4 ppm ammoniak fra 700 liter vand, dette skal holdes op imod Fluval FX5 der brugte 13 dage på at opnå det samme resultat. Dette viser at Eheims ekstra 6 liter filter medie, faktisk betyder mere end Fluvals ekstra 800 liter i gennemstrømnings kapacitet. FX5 skal bruge 2 dage mere end 2080, dette er faktisk mere end forventet og en klar forskel.

KONKLUSION – Det handler om pris…

Mens Eheim nok er den klare vinner I forhold til ydelse, så er konklusionen stadig ikke sort-hvid. Eheim er det bedste biologisk filter, det har en bedre % gennemstrømning, det er mere støjsvagt, det har plads til mere filtermedie og det bruger halvt så meget strøm. Derfor burde det være klart at Eheim er overlegent på alle områder? Sådan er det bare ikke helt, for FX5’erne gør det stadig fortrinligt, den er en smule nemmere at sætte op og den har en bedre mekanisk filtrering, og som det sidste .... Den koster omkring halvt så meget som en 2080 i anskaffelses sum. Så selvom Eheim tydeligvis er et bedre filter end Fluval så kan man ikke sige at det er dobbelt så godt. Hvis man ikke skal kigge på prisen, så er Eheim det rigtige valg, men Fluval FX5 er også et rigtig godt filter og med dets attraktive pris skal det nok få en masse fans.

Personligt kan jeg bedst lide Eheim, men har dog flere FX5’ere på akvarier hvor jeg ikke kan berettige den højere pris for Eheim. Den eneste rigtige vinner er derfor mig selv der nu har to dejlige filtre at vælge imellem.