Plankton anlæg

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 26/03-2008 26/03-2008
Sidst redigeret: 26/03-2008 26/03-2008
Oprettet under: Saltvand - Gør det selv (DIY)
 Del

Jeg har i en længere periode fodret mine koraller og invertebrater med frosset zooplankton og phytoplankton ( også kaldet planteplankton ) fra 3F af, hvilket jeg har haft nogle rigtig positive resultater af. Da jeg efterhånden bruger ret store mængder af både zooplankton og phytoplankton valgte jeg at lave mit eget anlæg.

Hvorfor bruge plankton?

Plankton er den vigtigste fødekilde i havet for den cyklus som vores fisk, koraller, invertebrater mv. lever af. Så hvis man ønsker at kunne efterligne naturen så vidt som det er muligt er plankton helt bestemt en vigtig fødekilde. Med phytoplankton kan man bla. holde liv i forskellige koraller, svampetyper og muslinge som man før i tiden så som umulige at holde i akvariet. Phytoplanktonen er også med til at man kan holde liv i zooplankton og mindre krebsdyr i akvariet. Det er selv muligt både at holde liv i gorgonia, men også få dem til at vokse.

Phytoplankton

Phytoplankton er microskopiske planter der driver med strømmen. Mange akvarister bruger ligeledes betegnelsen microalger om phytoplankton. Det er ikke fordi at koralrevene er de mest optimale forhold for phytoplankton, med deres krystalklare vand, men da store mængder kommer med strømmen, bliver invertebrater og korallerne fodret med phytoplankton.
Det er ikke mange år siden at man begyndte at tilføre phytoplankton til sit akvarium, men man fandt ud af at der var en del gode egenskaber ved dette. Bla. lever blødkorallen Dendronephthya af phytoplankton, som der ellers har været en blødkoral som man har haft svært ved at holde i akvariet, men dette kan lade sig gøre med phytoplankton.

Zooplankton

Zooplankton er micro –og macroskopiske dyr, æg og larver. De lever primært af bakterier, phytoplankton og andre zooplankton arter. Nogle zooplankton larver ender med at blive til fisk og invertebrater. Der findes zoo plankton som lever på bunden, hvilket kaldes Demersal eller Epibentic plankton og der er pelagisk plankton som lever i det frie vand og transporteres med vandmasserne.
Hvis man vil gøre sig håb om at se zooplankton i akvariet, skal man prøve at lyse med en lommelygte ind i sit akvarium om natten, så vil man kunne se disse små skabninger, hvis man har et sundt og velfungerende akvarium. Dog har man ofte ikke en ret stor levende kultur i sit akvarium af zooplankton, hvis at man har en afskummer eller et mekanisk filter.
Der er både mange fisk, koraller og invertebrater som lever godt af zooplankton.MarineSnow

Er et produkt af plankton, der hovedsagligt består af kulhydrater og flere typer af zoo –og phytoplankton arter, der tiltrækker levede zoo –og phytoplankton. Man kan med fordel supplere op med dette, mens man fodre med zoo –og phytoplankton, da dette sætter gang i produktionen af planktonæg og larver. Marine snow optages direkte af invertebrater, svampe, koraller, orme og andet levende i akvariet.
Endvidere har MarineSnow også et rigt indhold af kulstof, hvilket giver bedre leve betingelser for bakterierne i bundlaget.

Opstart af anlæg

Jeg havde set hos min gode ven hos Saltvandfyn at han var begyndt at have små planktonanlæg kørende, derfor ville jeg prøve at lave mit eget anlæg.Jeg havde fire 5,5 liters akvarier, som jeg vil have stående under en reol med yngelakvarier. Men først skulle jeg have lavet en hylde til akvarierne, så jeg kørte ud til min mor, da de lige havde købt en møbelfabrik og fandt mig et stykke træ som jeg kunne bruge. Først skulle det skæres til og derefter ned passes til på nederst hylde.

De lamper som tilhørte akvarierne duede ikke, så jeg måtte en tur igen ud igen på møbelageret for at hente nogle lamper og noget mere træ. Og på bedste 10-tommerfinger-stil fik jeg banket noget sammen, så jeg kunne få lys over akvarierne, hvor at der skulle være phytoplankton.

Jeg havde valgt at der skulle være phytoplankton i to af akvarierne, et med levende artemia og et med zooplankton. Jeg havde fået levende kulturer af alle tre ting med fra Saltvandfyn, så jeg kunne starte op.

Akvarium 1, Artemia

Artemia kulturen blev til at starte på fodret op med tørgær, og da min kultur af phytoplankton var oppe at køre fik de dette som foder. Der skal være konstant luft på dette akvarium, men ikke så meget at artemiaerne bliver kastet rundt. De skal fodres en gang dagligt, så akvariet bliver helt tåget, så snart at vandet er klart igen, og ikke før, skal de fodres igen.

Akvarium 2, Zooplankton

Zooplankton skal fodres to gange dagligt med phytoplankton. Der skal kun være 2-3 min. cirkulation i akvariet om dagen.

Akvarium 3, Phytoplankton

Phytoplankton skal have 10 timers lys som minimum om dagen, det eneste som de skal fodres med er nyt saltvand og phytofood fra Grotec.

Akvarium 4, Phytoplankton

Her prøvede jeg at fodre med plantegødning, da jeg havde hørt at et var godt. Det duede ikke hos mig. Godt nok blev akvariet grønt, men da jeg fodrede mine artemia med det, døde hele min kultur.

Omlægning af anlæg

Jeg fandt ud af efter noget tid, at det ikke var den optimale løsning jeg havde valgt, derfor måtte der ske noget nyt.For det første kunne jeg slet ikke nå at produceret phytoplankton nok, så derfor købte jeg mig en phytoplankton reaktor fra Grotec. Denne blev startet op med Phytostart fra Grotec og samme del vand som startkulturen. Til denne skulle der kobles luft på, men kun så der om en luftboble i sek., så jeg lavede et udtag fra den luftslange som kørte ned til min artemia anlæg og satte en justeringsskrue på, så jeg kunne holde styr på, hvor meget luft der skulle til reaktoren. Kulturen er under opstartsprocessen endnu, men den kan levere ret store mængder, når at den er helt oppe at køre. Kulturen skal fodres med phytofeeder fra Grotec.

Akvarium 1

Forblev stadig artemia akvarium, men da jeg havde døjet en del med slimalger, som også havde slået noget af min kultur ihjel, ville jeg lave mig et lille filter dertil. Jeg tog en filterkurv og boede et hul i toppen, samt et stykke luftslange, hvor at jeg borede en masse små huller. Jeg pressede nu luftslangen ned i kurven og fyldte filterkugler i kurven, så de blev iltet hele tiden og kunne nedbryde nogle af de affaldsstoffer som var skyld i min kultur aldrig kom op at stå.Akvarium 2

Forsætter stadig på samme vis med zooplankton.

Akvarium 3

Ligeledes det samme som en buffer for min phytoplankton reaktor, hvis at min kultur skulle gå hen og dø.

Akvarium 4

Er også lavet om til zooplankton anlæg som i akvarium 2.

Mine kulturer er nu oppe at køre, så jeg kan give alt levende i mine akvarier nogle lidt bedre forhold, samt at efterligne naturen en lille smule mere.

Esben 2008