Fremstilling af baggrund til 54l

Forfatter: Jonas Erbs
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/11-2009 26/11-2009
Oprettet under: Gør det selv
 Del

Fremstilling af 54 liters sydamerikansk biotop

Med integreret filter.


Følgende materialer, værktøj, pumpe og varmelegeme m.v. er brugt.


MATERIALER

1 stk. flamingo plade 1000x500x80 mm.
1 stk. PU skum.
Dobbelt klæbende tape.
Hobbykniv med nyt blad
Sandpapir korn 80 og korn 160.
Et stykke slange 16/22 på 10 cm, eller lignende der passer på studsen på det powerhead du vil benytte.
1 stk. stor tube akvarie silikone.
1 pose Alfix, Universalfix (den røde pose).
Farve til Alfix (sort & brun) – Oxydfarve fra Hygæa.
Pensler til og male Alfix mørtel på med, stor og lille (alle kan bruges, dog ikke for lange hår).
3 stk. hvide bundfilter plader.


TEKNIK

Powerhead 201 – eller lignende
50 watts varmelegeme.
Bioballs (der har en størrelse så de kan være mellem baggrund og glasset max 2½-3 i diameter).
Keramiske rør.
Porøse rør.
Fin blå filtersvamp.


FREMGANGS METODEN TIL DEN ”RÅ” BAGGRUND.


Først måler du længden indvendigt på dit akvarie, samt højden fra bunden og til 1 cm under glassets øverste kant.
Herefter (hvis man ønsker baggrunden skal gå ud i siderne eller som jeg, med en skrå kant), måler man ligeledes længde og bredde på den/disse.
Nu skærer du så flamingoen ud i de målte størrelser og evt. skrå snit udføres samtidig.
Herefter begynder du og sætte bagstykke og siderne sammen, og her kan nemt bruges dobbelt klæbende tape, så det er nemt og skille af og justere inden det hele limes sammen med akvarie silikone.
Når du har samlet bagstykke og sider/skrå side og har haft dem nede i akvariet for og tilpasse dem, er det tid til og udbygge baggrunden med mere flamingo i form af klodser eller aflange stykker som sættes uden på hinanden med silikone, så baggrunden får et ”rå” look – som man kan arbejde videre i.(pic1+2+4)
Husk og lave en plads til dit powerhead (pic 3), samt den slange der skal gå fra dette og ud gennem baggrunden - i modsatte side af dit indsugnings hul – for og få et bedre flow gennem vandet.
Nu skærer du så et hul til den indsugning og det/de udblæsnings huller du på forhånd har valgt hvor skal være og sætter indsugnings rist i hullet med silikone.
Når dette er gjort lader du det hele tørre op en dags tid, så det ikke skrider fra hinanden, når den videre bearbejdelse foretages.
Nu kommer så den sjove og kunstneriske del af projektet, nemlig og forme den rå baggrund i et look som du selv bestemmer, det kan være alt fra rod net til sten baggrund.Billede 1
Billede 2
Billede 3
Billede 4

Måden du gør det på er:


Du skærer med en skarp hobbykniv, de sten og rødder groft ud – som du nogenlunde ønsker det færdige resultat skal se ud (men husk der kommer 2 lag PU skum på bagefter).(pic5)
Når du har skåret det hele til, finder du PU skummet frem og sprøjter forsigtigt en tyndt lag på og hvis du laver rødder er det en fordel og lade baggrunden stå som den skal monteres, da skummet på den måde vil løbe lidt nedad i tyngekraftens retning, hvis du laver en sten baggrund kan du med fordel lægge den ned.( pic 6, 9 & 12)
Når dette er gjort lader du det tørre ved stue temperatur i mindst ét døgn, da det skal hærde ordentligt igennem og når det har tørret mindst et døgn, påfører du et tyndt lag til husk at det ekspanderer utroligt meget og derfor er det vigtigt det er et tyndt lag der påføres hver gang. (1 cm skum i tykkelsen, bliver hurtigt til 4 cm tykt hærdet skum).
Igen lader du baggrunden tørre i mindst ét døgn.

Billede 5


Billede 6
Billede 9
Billede 12

Slibe og skære proces i skum.


Du begynder nu igen med den skarpe hobbykniv og skære sten/rødder/huler m.fl. ud i skummet og når du er tilfreds med resultatet sliber du baggrunden med sandpapir korn 80 og bagefter korn 160 (men hæng dig ikke vildt i korn størrelsen, bare du starter med en rimelig grov størrelse og efterfølgende en meget finere størrelse korn).( pic 7, 8, 10 & 11)
Nu blander du en tynd portion ALFIX universalfix (Brug kun halvdelen af den anbefalede mængde pulver) uden farve og maler det på med pensel i et passende lag (ca. 1-2 mm) og lader baggrunden tørre godt op i et ½ døgns tid.( pic 13)
Nu blander du så en portion igen og følger denne gang opskriften på posen nøje og så tilsætter du den farve du ønsker skal træde mest frem og maler baggrunden igen med pensel, dog denne gang i et lag der svarer ca. til 2 mm og lader igen baggrunden tørre men denne gang i mindst ét døgn.
Nu skal du så igen til den kunstneriske del af projektet, nemlig det endelige lag, skygger og fremhævelse af detaljer og det gøres som beskrevet i pkt. 3 dog blander du en god portion ALFIX universalfix og deler den i 3-4 skåle/krukker/spande eller hvad du bruger til og blande i og den første blander du baggrunds farven i, den næste blander du sort i og den sidste evt. gul eller bare lader den være i den grå farve det har normalt.
Nu maler du så endnu et lag baggrunds farve på med penslen og inden det tørrer maler du fordybninger og fremhævede ting med den sorte og her kan med fordel benyttes en noget mindre pensel.( pic 14 & 15)
Når dette er gjort kan du pynte på detaljerne med den lille pensel og den gule/grå farve, inden det hele tørrer, for fidusen er nemlig og male på den fugtige ALFIX blanding, så farverne blandes lidt sammen (lidt ligesom den der maler flammer på deres biler/mc med airbrush), så får man nemlig en meget mere naturtro effekt og se på.(pic 16)
Nu lader du der hele tørre godt igennem et par dage før monteringen af baggrunden fortsætter.

Billede 7
Billede 8
Billede 10
Billede 11
Billede 13
Billede 14
Billede 15
Billede 16
MONTERING AF DIN BAGGRUND.


Nu tager du så den tørre baggrund og sørger for der ikke sidder noget tørret ALFIX rundt i kanten, (der skal være helt rene og glatte flader op mod glasset) og så påfører du en godt lag silikone overalt på kanter der har berøring med glasset og så sætter du din baggrund ned i akvariet og sætter noget bag ved den så der er en afstand på ca. 3 cm fra baggrund og til glasset (her skal filteret nemlig opbygges).( pic 17,18, 20 & 24)
Billede 17
Billede 18
Billede 20
Billede 24


Opbygning af dit integrerede filter.


Nu tager du de hvide bundfilter plader (pic 23) og skærer dem ud i 6 strimler, men husk og skær så det passer med at de sammenføjnings huller stadig kan bruges og så sætter du dem sammen to og to.
Hver ”strimmel” sættes ned mellem baggrund og glasset og skæres til så de får samme højde som baggrunden.
Disse 2 strimler sættes så fast med silikone, du påfører simpelthen et tyndt lag på begge kanter der berører henholdsvis glas og baggrund og så sætter du dem ned mellem glasset og baggrunden så der dannes 3 rum på hver 8 cm’s bredde. (pic 19)
Så skal det bare tørre en dags tid og nu er du klar til næste del.
Næste punkt er og montere/tilpasse dit powerhead med et stykke slange der skal gå fra powerheaden og ud gennem det hul du har lavet i baggrunden til samme formål, og når dette er gjort er du stort set klar til og starte hele projektet op med filtermaterialer og vand i tanken.


Billede 23
Billede 19Filtermaterialer.


I det første rum hvor indsugningen er, fylder du bioballs i op til 4 cm under baggrundens øverste kant.
Det næste rum fylder du i samme højde med en blanding af porøse og alm. keramiske rør. (pic 26)
Det 3 hul fylder du op med fin blå filtersvamp der er skåret i små firkanter på 2x2 cm. (pic 27)
Efter dette rum er der stort set fri passage til powerheaden og her monteres en stykke fin blå/sort filtersvamp med en bredde på 8 cm og en tykkelse på 3,5 cm og sætter det i spænd mellem baggrund og glasset så det sidder tæt op til den sidste stribe af den hvide bundfilter plade.Billede 26
Billede 27Opfyldning og start af powerheaden.


Du fylder nu dit akvarie med flodsand i en ønsket højde, dog ikke så meget at det kommer op til indsugningen og ind i dit filter. (pic 28)
Nu fylder du så akvariet med vand helt op til kanten af din baggrund og tænder for powerheaden og lader det køre et par døgns tid. (pic 22)
Efter et par døgn tømmer du alt vandet af og tager filtermaterialerne ud og skyller dem i koldt vand og hælder dem ned igen og fylder akvariet med vand og starter pumpen igen.
Efter et par dage skifter du 50 % vand og lader det køre i et par dage og skifter igen 50 % af vandet og lader det køre i en uges tid.
Nu er du efterhånden ved og være klar til og starte filteret ”rigtigt” op – Du skifter 30 % vand og tilsætter evt. noget flagefodder i vandet eller malle piller for at organismerne kan startes op i dit filter, nogle bruger endda noget væske man kan købe hos en akvarie forhandler som har den effekt at det gør vandet ”klar” til fisk.
Nu lader du så dit akvarie køre i en måneds til så filterets organismer er klar til og tage imod den belastning som fiskene udgør i form af lort/tis.
Efter denne periode er du klar til og sætte fisk i tanken, men kun 2-3 stykker af gangen, så belastningen af filteret ikke bliver for stor.
Efter 7-10 dage kan du sætte de sidste 3-5 fisk i tanken og du er nu klar til og nyde dit nye vidunder – Husk blot altid og skifte 15-25 % vand hver 7-8 dag.
(pic 21 & 25)
Billede 28
Billede 22
Billede 21
Billede 25

Held og lykke med projektet!