Genmodificerede akvariefisk

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Fisk
 Del

Det måtte komme før eller siden. Der er skrevet meget om disse nye akvariefisk. Jeg har tilladt mig at oversætte artikel fra internettet fra 8 juli 2003 og bruge en del af en artikel fra Hyttefadet skrevet af @kva-net.

Lysende "Frankenfisk" oversvømmer Taipei.

Deres mærkelige glødende grønne farve, får dem til at se ud, som om de har svømmet i et brugt radioaktiv energibassin.

Men zebrafisken der er til salg i Taipei akvariebutikker, har en mere underlige baggrund. De er de sidste genmanipulerede fisk, hvis krop indeholder DNA fra en vandmand, der resulterer i at de lyser i mørke.

Sælgere kalder dem "Night Pearls" (Nattens perler). Nogle har opkladt dem for "Frankenfisk". Forskerne på Taikong Corp. Brugte det minde fangende navn "TK-1" og fortalte at dette var verdens genmodificerede slevlysende fisk.

Fiskene har været på markeder i Taiwan, Japan, Hong Kong og Malaysia i ca. 3 måneder.

Nu er så fiskene klar til at rejse over Stillehavet og svømme ind på det Amerikanske markedet.

Bill Kuo fortæller, at virksomheden frygt for at genmodificerede dyr, måske spredes ukontoleret og skader omgivelserne, så virksomheden har sikret sig, at fisken ikke har mulighed for at formere sig ude i naturen.

I april sendte virksomheden 10.000 selvlysende fisk ud, og dette antal er derefter fordoblet hver måned, siger Kuo. I august skulle den månedlige eksport være kommet op på 100.000 fisk, siger Kuo.

Som oplyst er det kun den grønne TK-1 der har været solgt. Men kommende år, skulle de få besøg af en rød familiemedlem, TK-2. Senere vil disse to farver blive mixede i TK-3, siger Kuo.

"Den oprindelige zebrafisk er uden farver", siger han.

Ikke alle er tilfredse med denne genmodificering.

"Det er nødvendigt at være helt mørkt, for at se dem", siger Marie Hung, der sælger de glødende fisk, i hendes Guldfiske familiehandel i Taipei.

For 600 Nye Taiwan dollars ($ 17.40) for hver, er fiskene ikke helt billige. Guldfisken i naboakvariet koster kun NT$10 (29 cent) stykket, siger Hung.

Taikong fortæller, at deres projekt er kun på begynderniveau.

"vi har brugt NT$ 100 millioner ($ 2.9 millioner) for at producere denne fisk, siger Kuo, for at forsvare den høje pris overfor køberne.

Han fortæller også, at værdsætte selvlysende fisk i mørke, er underligt fænomen.

"Dette er kun et eksempel. Vi er gået ind på et nyt territorium", siger han.

Dette er ikke en kuriositet med kunstig fremstillede akvariefisk. Den første fisk var nok en papegøje cichlide.

Taiwan har siden 1960’erne opdrættet og eksporteret akvariefisk. I dag går 60 % af de opdrættede akvariefisk til eksport. Det er specielt hjemmeindustrien der står bag denne opdræt. Der bliver flere forskellige slags fisk opdrættet, mere end 370 forskellige slags. Specielt er det fisk som taiwaneserne først har importeret fra andre lande, Afrikanske og mellemamerikanske cichlider, karpelaks, tetra og ungefødende tandkarper. Det er de vejr - og vandomgivelser, der udgør de gode betingelser for at opdrætte fisk på Taiwan.

Først gang at Taikong satte en selvlysende fisk på markedet, var i april 2001. Dette var en killifisk, der blev kaldt for Medaka, og det tog dem 1½ år for at lave den steril, så den ikke kunne formere sig i naturen.

Så i 2002 blev den næste fisk, en selvlysende zebrafisk, Brachydanio rerio, udsat og forhåbentligt kommer den lyserøde lysende zebrafisk snart.

Taikong forventer en vækst i salget på disse fisk på markedet, så som Syd Afrika, Holland og Frankrig.

Det går nok ikke så lang tid, før vi måske ser disse nye fisk i vores akvariebutikker herhjemme. Så er det op til den enkelte person, om han eller hun har interessen for at købe denne eller disse fisk. Det bliver også sjovt at se hvordan prisen for den enkelte fisk bliver.


Kilder: CNN.com, Hyttefadet og @kva-net.dk

tekst Gunnar Lützen