Gode råd når du holder discus

Forfatter: Kim Gam-Jensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 15/11-2009 15/11-2009
Oprettet under: Discus
 Del

Gode råd når du holder discus

Tillykke med dine discus. Hvad enten du er nybegynder eller erfaren, er det altid rart at dele sine erfaringer med andre. Herunder kan du læse om de ting, jeg gennem tiden har suget til mig fra andre akvarister og lært ud fra egne erfaringer.

Generelt om discus

Snak med dine fisk. Det kan lyde underligt, men tilbring noget tid foran akvariet og følg dine discus. På et tidspunkt lærer de dig "at kende" og vil interesseret komme hen til frontruden når de ser dig.

Prøv så ofte det er muligt (lettest med frossent foder) at håndfodre dine fisk. Det er både sjovt og spændende, og så hjælper det også med til at fjerne deres naturlige skyhed.

Observer dagligt akvariets tilstand. Check at pumper og varmelegemer kører som det skal. Selv smager jeg også jævnligt på mit akvarievand. Hvis jeg ikke kan drikke det, kan de vel heller ikke leve i det :-)

Pas på med pludselige bevægelser foran akvariet, uanset om det er dig selv, børnene eller kæledyrene. Det stresser dine fisk og kan meget let medføre følgesygdomme, der på lang sigt kan slå fiskene ihjel.

Discus og dekoration

Selvom discus fra naturen ikke ser mange planter, trives de særdeles godt i et beplantet akvarium. Sørg for at købe planter, der kan holde til den høje temperatur (spørg i din akvarieforretning). Det kan f.eks. være sværdplanter eller Anubias.

Trærødder er fint, bare de ikke er indsamlet herhjemme. Grib tegnebogen og køb dem hos din akvariehandler. Husk at fjerne skarpe udspring, der kan skade dine discus hvis de svømmer ind i dem i panik.

Undgå kalkholdige sten hvis du (absolut) gerne vil have sten i akvariet. Det vil hæve din pH-værdi mere end du tror muligt. Gode sten til et discus-akvarium er sjældent fundet på vore breddegrader.

Discus og foder

Se siden Fodring af discus .

Discus og andre fisk

Du kan godt holde andre arter sammen med discus i et prydakvarium, når bare du overholder nogle få, grundlæggende regler:

De øvrige fisk i prydakvariet skal naturligvis kunne klare den forholdsvis høje temperatur og lave pH-værdi.

Sæt f.eks. gerne discus sammen med mindre stimefisk, som f.eks. Rød Neon, Rødnæser eller Øksefisk. Det er "tryghedsskabende" for dine discus.

Undgå arter med aggressiv fødesøgning eller arter, der aggressivt forsvarer deres territorium, så får dine discus ikke nok føde da de er langsomt spisende.

Undgå "urolige" arter, der bevæger sig hurtigt og kontinuerligt fra den ene ende af akvariet til den anden. Det stresser dine discus unødigt.

Det vigtigste i et prydakvarium med discus, er netop dine discus. Det er i orden at forsøge at holde dine planter flotte, men undgå i den sammenhæng at gøde mere end absolut nødvendigt og pas på med overdreven Co2-tilsætning, da det kan skade dine fisk.

Vandskifte og rengøring

Skift vand ofte! For etablerede prydakvarier bør du skifte mellem 20-30% mindst en gang om ugen. Husk at sørge for, at det rene vand har samme temperatur - og så vidt muligt også vandværdier (især pH-værdien er vigtig) - som akvarievandet.

Rengør ved samme lejlighed dine akvarieruder for evt. alger og hvis du har planter, så fjern evt. algedannelser på dem ved at gnide let på bladene med en finger.

Rens din spandpumpe (som er nødvendig i ethvert discus-akvarium) 2-4 gange om året. Det er ikke sikkert, den trænger særlig meget, men der vil altid danne sig belægninger i rotorhovedet, som forhindrer gennemstrømning.

Vand og vandværdier

Kend dine vandværdier! Køb et testsæt eller få din lokale akvarieforretning til at måle værdierne for dig. Et komplet testsæt kan købes for omkring kr. 300,- og der er - for normale akvarister - til to års forbrug. En enkelt måling koster mellem kr. 5,- og kr. 10,- hvis du skal købe den hos din akvariehandler.

Hold dine discus ved en temperatur på mellem 28-32 grader (de fleste mellem 28-30 grader, men Henkel discus vil gerne have temperaturer mellem 31-32 grader) og hold temperaturen konstant. Kobler du varmelegemet fra under vandskifte, så HUSK at koble det til igen.

Når du holder discus i et prydakvarium (og altså ikke til opdræt), er det mindre vigtigt ved hvilken pH du holder dine fisk, men den skal (!) være stabil. Ideelt er et sted mellem 6,0-7,0, men fiskene kan også gå ved en pH helt oppe på 8,5.

Vil du sænke din pH-værdi, så brug sphagnum. Det er langsigtet og sænker stille og roligt pH-værdien, men det er sikkert og giver dine discus bedre vand. pH-sænker som kemikalie er det samme om fosforsyre og kan let doseres med dødelig udgang.

Forfatter: Kim Gam-Jensen,
Tropefisk (Eksternt link www.gam-jensen.dk / Eksternt link www.tropefisk.dk ).
Gengivet med tilladelse