Levende foder og frostfoder

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Foder
 Del

Foder

For at vores akvariefisk skal trives godt i vores akvarier, er det ikke kun nødvendigt at have et godt filter eller at huske at skifte vand af og til, men specielt fodringen er vigtig.325L akvarium fra Rikke Thrane, foto (c) Johnny Jensen - akvariefoto.dk

Det er nok flere af jer der fodrer akvariefiskene ca. 1 - 3 gange om dagen og ofte bruger i det samme foder. Dette kan f. eks. være Tetra Min der er købt hos dyrehandleren, eller det meget billige tørfoder fra den lokale købmand. Det er der som sådan ikke noget forkert ved. Fiskene spiser dette foder og har muligvis altid spist dette foder, som du altid fodrer dem med. Dette er dog ikke det bedste i det lange løb. Fisken skal helst have noget andet foder, sådan at maven og tarmene kan fungere bedst. Hvis du fodrer varieret resulterer det i at fisken er mere sund og mere modstandsdygtig over for fiskesygdomme.


Men ude i naturen hvor fiskene oprindeligt kommer fra, er der intet tørfoder. Hvad spiser så en vild akvariefisk? Mange fisk svømmer lige under overfladen, hvor de spiser alle de fluer og insekter der sætter sig eller faldet ned i vandet. Under overfladen er der også et mylder af småkryb og andre dyr, f. eks. Dafnier, myggelarver, bosmider og fiskeyngel. På selve bunden findes også mange spiselige dyr, f. eks. Røde myggelarver, orme, rejer, snegle og tubifix m.m.


På Færøerne har vi et lille problem med at finde levende foder til vores akvariefisk. Vi kan finde daphnier, myggelarver, små fluer og myg m.m., men dette er oftest i så små mængder, at det næsten ikke nytter at tage ud og fange disse. Og så er der den ulempe ved at fange levende foder i vores søer og elve, at der findes forskellige fiskesygdomme der kommer fra fiskeopdrættet. Specielt på Leynasøen, i søerne over Vestmanna, i Fuglefjord og nogle få andre steder, har vildfisken, ørred og laksen sygdomme. Disse sygdomme er ikke de bedste at få slæbt ind i vores akvarier. Jeg har selv prøvet at fange levende foder og at mine akvariefisk fisk snylteren endetarmsorm ( gatorm / Cammalanus spec.)


Hvad kan vi så gøre for at vores fisk skal have det så godt som muligt. Vi kan f. eks. købe forskellige slags frostfoder eller lave vores eget fiske-frostfoder. Et af de mest solgte slags frostfoder, er røde myggelarver. Det bedste du kan gøre, før du fodrer, er at brække et passende stykke af pladen og optø det lidt. Du kan også skylle stykket i et fint net, sådan at al væsken løber fra. Denne væske kan forurene meget i et akvarium.


Hvorfor man skal optø stykker af frostfodret, er fordi, at når fisken spiser det frosne foder, kan dette skade både mave og tarme på fisken. De rester af dette foder der falder ned på bunden på akvariet, bliver spist af bundfiskene, malle m.m., hvis du har disse fisk i dit akvarium. Har du ikke bundfisk, må du fjerne resterne af frosfodret dagen efter, fordi dette forurener vandet meget.


Af forskellige slags frostfoder han jeg specielt anbefale røde myggelarver og artemia. Disse slags elsker alle akvariefisk meget. Så næste gang du besøger akvariehandleren så køb en plade af frostfoder og prøv at fodre dine fisk med dette. Jeg love dig at du ikke bliver skuffet over dette!Tekst Gunnar Lützen ©