Maller og bambus

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Harniskmaller elsker bare BAMBUS

Version 1.4

Når man holder akvariefisk, vil man naturligvis give dem det bedst tænkelige miljø. Denne artikel er et tip om miljøet for harnisk-maller.

Udgangspunktet er akvarier med Locricariidae, Hypanicistrus zebra, Pseudocanthicus sp., Pecoltia og Ancistrus.Ancistrus species L370 - © Johnny Jensen Eksternt link www.akvariefoto.dk

Michael Geier, der har skrevet den oprindelige artikel, fortæller at han prøvede alle de kendte indretninger af akvariet.

Han forsøgte sig med skiffer, urtepotter med udvidet hul i bunden, drænrør og alt sådan noget. Fælles for det hele var at han aldrig blev rigtigt tilfreds med det.

Løsningen blev BAMBUS. Efter at have set billeder med bambus som dekoration i malle-akvarier, begyndte Michael at undersøge nærmere om dette materiale.

Det viste sig, at bambus ikke går i forrådnelse og ikke afgiver skadelige stoffer i vandet.

Hvis man saver et bambusrør igennem på tværs, viser det sig, at det er hult indeni. Marven er der ikke længere ! Altså et fortræffeligt skjulested for mallerne- men der var et problem. De bambusrør, man kunne købe i det lokale byggemarked var for tynde i forhold til mallernes størrelse.

En større eftersøgning gik i gang. Michael fandt et importfirma, der tilbød bambusrør med de ønskede diametre, der var bare et MEN:

Firmaet solgte ikke bambusrør stykvis. Der skulle købes store mængder. Hvordan han løste dét problem melder historien ikke noget om. Måske er han medlem af en akvarieforening, når man er det, skulle der jo gerne være gensidig hjælp at hente, så måske købte flere ind sammen.

Historien endte i det mindste godt. Michael's maller fik bambusrør. Der blev savet en åbning i rørene, så fiskene kunne komme ind i dem. Rørene blev plantet lodret i akvariet, så de både virkede som dekoration og som skjulested. Mallerne trivedes og kvitterede med masser af yngel.

Bambus'en gav en god sidegevinst. Et bambusrør er ligeså godt, eller bedre, til at gnave i som en gren. Gnaveriet er en livsbetingelse for disse malle-arter, dels som beskæftigelse, dels som ernæring. Og mallerne gnavede da også lystigt fra den første dag.

De første dage efter at bambus'en var sat i akvariet, dannede der sig et hvidt lag på rørene. Mallerne åd dette med begærlighed. Efter nogle dage holdt dannelserne op og kom ikke igen.

Hvor længe holder bambusrør i et malle-akvarie ? I Michael's tilfælde var levetiden 2 år, så var de ædt fuldstændigt op og måtte udskiftes. Måske var det alligevel en god idé at købe dem i store mængder !

Denne artikel er skrevet af @kva-net´s redaktør. Den er i alt væsentligt baseret på artiklen Bambus, unwiderstehlich für Harnischwelse. Forf.: Micahel Geier. Bragt 1. gang i DATZ 7/97.

BAMBUS

Artiklen fortjener vel lige et par ord med på vejen. For det første må man slå fast, at bambus ikke hører til den naturlige vegetation i Syd-Amerikas skove.

Bambus stammer fra øst-Asien, hvorfra den er indført som kultur-plante til mange steder i verden, hvilket altså ikke gør den til en del af den oprindelige flora.

Bambus kan nå betragtelige dimensioner. Diameteren bliver som et almindeligt æble- eller blommetræ, altså meget mere end de blomster-pinde, som man finder i byggemarkeder og lignende.

Så store "stammer" importeres der ikke mange af til Danmark, så der vil blive et problem med at finde de store dimensioner her i landet. Hvis det lykkes for nogen, hører @kva-net meget gerne nærmere om, hvor man tilbyder sådan noget.

Men bambus-stænger i "alm." tykkelse kan også bruges som dekoration i malle-akvariet. Hvis de står tæt, vil mallerne kunne gemme sig mellem dem. De vil have en dekorativ virkning - og så er de gode til at gnave i, altså et alternativ til grene og træ-rødder. Prøv dem og fortæl @kva-net om dine erfaringer.

Denne artikel bringes med tilaldelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad (c) Eksternt link www.akva-net.dk