Om Victoriasøen

Forfatter: Claus
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 09/09-2007 09/09-2007
Oprettet under: Victoria
 Del

Victoriacichliderne har aldrig rigtig haft det helt store gennembrud i de danske akvarier. Der har altid været lidt interesse for dem, men ikke noget sammenlignet med Malawi og Tanganyika cichliderne. De senere år har de ikke lige frem fået en hjælpende hånd, da Victoriasøens dyreliv har stået overfor store udfordringer. Udfordringer som stadig ikke er klaret, og som virkelig rammer sjældne dyrearter meget markant. De sidste år er der mange dyrearter som er blevet udryddet i søen. Det er ikke kun problematisk for naturen, men også for befolkningen nær søen. Der bor ca. 25 millioner mennesker hvoraf ca. 1 million lever af fiskeri. Grunden til problemerne med cichliderne i søen skyldes et massivt iltsvind, mange blågrønalger og sidst med ikke mindst Nilaborren. Nilaborren blev sat i søen ved menneskelig kraft i 1950erne. Det er en rovfisk som kan blive op til 2 meter lang. Den har virkelig gjort et markant indhug i cichlideantallet i søen. Det virkelig et problem for os akvarister, men også for fiskerne langs søen. Fiskerne har i dag moderniseret sig selv til at næsten udelukkende at fange Nilaborre.

Victoriasøen er verdens næststørste ferskvandssø og den største i Afrika. Dens areal er på 68.800 km² og den største dybde er på kun 79 meter. Største delen af søen ligger i Uganda og Tanzania, men en lille del ligger også i Kenya. Men selvom søen kun ligger i disse lande, kommer vandet fra søen fra mange andre lande også. Det medfører en kolossal forurening som man i dag arbejder meget hårdt på at få fjernet. Indtil videre har man dog ikke gjort det helt store fremskridt.

Søen er en del af Great Rift Valley som er 4800 km lang. Rundt om Victoriasøen er der andre store satellitsøer som de kendte Lake Kyoga, Lake Edward og Lake Albert.

Victoriasøen har efter min mening de mest farverige cichlider. Det er der ikke mange akvarister der er klar over, da de er mindre kendte. Faktisk er de også ofte lette at holde i akvariet. Man mener at Astatotilapia Nubila er fader til alle cichliderne i søen. Engang var der over 500 arter i søen, men det er der langt fra i dag. Men det er stadig muligt at anskaffe sig Victoriacichlider hos danske forhandlere.

Omgivelserne omkring søen skulle være utrolig flotte. Især hvis man befinder sig i Kenya. Dog skal man være klar over hvad man gør hvis man befinder sig ved kysterne. Der er mange farlige insekter og der findes brutale folkefærd rundt om søen. Men hvis man tager til Kenya, skulle man være fri for de fleste problemer.