Pelvicachromis pulcher som forældre

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/05-2010 26/05-2010
Oprettet under: Andre afrikanske cichlider
 Del

Pelvicachromis pulcher som forældre

Version 2.0

Pelvicachromis pulcher er en af de mest populære små cichlider fra Vestafrika og det forstår man så godt. Den er let at holde, let at opdrætte og så er den så smuk. Efternavnet pulcher betyder direkte oversat ”smuk, dejlig, køn”

Denne artikel handler om et lege- og opdrætsforløb hos ”den smukke”, foretaget af Knud-Erik Jensen, Foreningen Akva-Net.

Knud fortæller til @kva-net: - Jeg erhvervede mig et etableret par, som allerede havde været i leg. De var opdrættede i Danmark. Hannen var 2. generations indvandrer med vildfangede forældre. Hunnen havde danske aner flere generationer tilbage.

Mine nyerhvervelser kom i et 122 liter akvarium. De fik straks en diæt bestående af frysetørrede artemia og tubifex. En uge senere legede parret.

Som legesubstrat brugte de en omvendt urtepotte. Jeg ville have et vellykket opdræt så jeg fjernede urtepotten med æg til kunstig klækning.

Efter 2 dage ved temperatur 27oc klækker æggene. Efter 6 dage svømmer ungerne frit. Kuldet er ikke dårligt, 75 unger.

En måned senere: Forældrene gentager legen. Hunnen svømmer ved hannens side, mere farveintensiv end nogensinde Denne gang sidder æggene på undersiden af urtepotten. Det er som om moderen vil hindre mig i at tage hendes æg. Det har jeg nu ikke tænkt mig, jeg har ikke plads til endnu et kuld, så denne gang må naturen gå sin gang.

Enden blev forudsigelig og sørgelig. Knud fortæller videre: - Jeg så hende drive hannen over til nabourtepotten, anbringe sig under æggene og vifte dem. Ind i mellem tager hun æggene i munden og sætter kursen mod en sten, som jeg har anbragt op ad urtepotten.

Næste dag får hun besøg af hannen. Hun tillader ikke at han kommer æggene alt for nær, men de synes ikke at have hans interesse.

Der er et par små maller i akvariet. Normalt er der ingen problemer mellem mallerne og cichliderne, men lige skal de ikke nærme sig æggene, så er han på vagt.

Næste dag: Alle æg borte. Min teori er, at hans tilstedeværelse stressede hende og hindrede hende i at passe æggene.

2 måneder efter den første leg: De havde leget igen. Resultat: En hel klump æg. Denne gang placeret på urtepottens top. Urtepotten var i mellemtiden helt tilgroet med alger.

Denne gang blev der aktiv indgriben. Knud tog hannen op. Hunnen passede sit arbejde med at vifte frisk vand over æggene. Nu var der bare at vente.

2 dage senere: Alle æg er klækkede. 17 – 18 små unger bugter sig omkring. Er det det hele? Det var det ikke. Hun har gravet et fordybning under urtepotten. Her er hendes hemmelighed. Et stort kuld unger.


Dernæst den store familiesammenføring. Hun tog alle de ”udeboende” i munden en for en og førte dem sammen med kuldet fra toppen. I løbet af en times tid var alle ét kuld under hendes kærlige omsorg.

En uge efter legen. Hun begynder at lære ungerne om at klare sig i livet. Hun lader som om hun vil forlade dem. Når hun styrter bort er ungernes reaktion prompte. De styrter mod bundlaget, det er som om de søger skjul her. Men så går de i samlet stime op mod moderen.

Hunnen udstrækker efterhånden sin radius til en halv snes cm omkring urtepotten. Ungerne følger hende trofast og det er som viser hun dem alle de gode steder hvor føden kan findes.

Ungerne udvikler en fælles strategi for at finde føde. I vifteform svømmer de hen over bund, planter og sten. Alt bliver afsøgt for føde i det format som passer de små fisk.

Hvis en unge kommer for langt på afveje er hun der straks – ind i munden og tilbage i stimen.

Hun er en mønstermoder. Hele tiden opmærksom på ungerne. Alle nyder godt af hendes kærlige omsorg.

Hvis de små maller kommer hende og hendes børn for nær, går hun ufortøvet til angreb. Alene synet byder hende imod. Hun ser dem som potentielle trusler mod sin stime.

Ungerne fejrer 8 dages fødselsdag. Den runde dag fejres med en rundrejse i hele akvariet. Nu må de svømme korte ture på egen hånd. Gruppen spredes efterhånden. Moderen er ikke længere det faste holdepunkt.

10. dag: Ungerne styrter ikke længere mod bunden når de er alene. De venter stille og roligt på deres moder til hun kommer igen.

12. dag: Ungerne vil opdage hele verden. Moderen har det svært. Orden og disciplin skal opretholdes, men ungerne vil gå deres egne veje.

Hun finder en ny taktik. Når en unge vil stikke af på egen hånd, stiller hun sig ansigt til ansigt med den. Det hypnotiserer den lille. Den lader sig trække på plads som af en magnet. Når det bliver aften følger hun dem på samme måde til sovepladsen i urtepotten

14. dag: Moderen har stadig styr på kuldet. Ungerne er i god vækst. De udforsker akvariet og begynder at tage voksenfoder.

Dagens spørgsmål: ”Hvor længe endnu forbliver de under moderlig omsorg?”

Kuld nr. 1 er nu 3 måneder og ligner deres forældre på en prik. De blev kunstigt opfødt, sikken et besvær sammenlignet med hvad moderen selv klarede efter naturmetoden.

Opvækstmiljøet for kuld nr. 3 var det ideelle. Moderat beplantning. Mallerne bidrog til at skærpe hendes naturlige yngelplejeinstinkt.

Knud-Erik fortæller videre: - At følge yngelplejen var en stor oplevelse. Naturligvis kan det give tab, men sådan er naturen jo og uden tvivl vil disse unger have fået en prægning der gør dem til gode forældre.


Denne artikel er skrevet af @kva-net’'s redaktør efter interview med Knud-Erik Jensen, Foreningen Akva-Net. Kilde til underartikel TFH, Internet, Akva-Nyt, september, 1986.

Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad Eksternt link www.akva-net.dk ©