Pumper og filtre

Forfatter: Christian Steffensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Teknik
 Del

Pumper kan inddeles i to grupper: Dem der pumper med vand, og dem der pumper med luft.
Der er tit mere vandcirkulation i den biotop, man vil efterligne, end man lige forestiller sig.
Det er også svært at få fisk og planter til at trives uden vandcirkulation.

Cirkulationspumper (Vandpumper)
En cirkulationspumpe kan være indvendig eller udvendig. Den kan være sat til et filter, eller den kan bare give cirkulation. Der er også forskel på, hvor meget cirkulation fiskene har brug for. Nu har jeg ikke forstand på saltvandsfisk, men jeg ved, at der er nogle af dem, der skal have meget cirkulation og mange pumper i deres akvarier. Nogle cichlider har også brug for meget cirkulation, mens nogle tropefisk godt kan undvære.

Der er stor forskel på pumpers kvalitetet. Det er holdbarhed og især støj. Jeg vil anbefale at købe en god pumpe fremfor noget billigt bras. Det vil spare en for mange ærgelser. En af de førende producenter indenfor akvarier og teknik er firmaet EHEIM. De har nogle særdeles gode indvendige pumper for mindre akvarier og ligeledes gode udvendige pumper. Men prisen på pumperne fra Eheim er da så også rimelig dyre.

Når en cirkulationspumpe er sat til at pumpe vandet igennem en eller anden form for filter, kaldes den en filterpumpe. Det kan en akvarist ikke undvære med mindre han ikke har andet at lave end at rense akvarier. Det mest brugte filtermatriale er filtervat eller en form en "svamp". Man skal huske ikke at skylle filteret alt for tit. For hvis man skyller filteret ca. hver 2.-3. uge kan der nå at danne sig bakterier på filteret, som så også renser vandet biologisk. Cirkulationspumpen kan også bruges til at transportere vand.

Luftpumper
En anden form for cirkulation kan man få ved at bruge en luftpumpe.
Den bliver mest brugt til at give lidt ilttilskud, fordi folk helst vil have så mange fisk som muligt. Eller man kan sætte den til at drive en form for filter, hvor bundfilteret er den mest kendte filtertype. Både fordi det er et billigt filter, og fordi det virker godt biologisk.

Air lift
I de senere år er mange begyndt at transportere vand ved hjælp af luft fremfor vand. Det er billigere, men heller ikke så effektivt.