Rovfisk fra Victoriasøen

Forfatter: Claus
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 09/09-2007 09/09-2007
Oprettet under: Victoria
 DelNu ser vi jo dagligt de store flotte rovcichlider fra Malawi, men jeg vil gerne fortælle lidt om rovfisk/cichlider fra Victoriasøen!

De fleste har hørt om den meget omtalte Nilaborre (Lates niloticus). Det er en rovfisk der bliver helt op til 2 meter lang og vejer 200 kg. For år tilbage satte man den i søen, så den er ikke kommet af naturlige årsager. Dengang regnede man ikke med den ville formere sig som den har gjort. Men følgerne af at den er kommet til søen er katastrofale. I dag udgør den ca. 50% af antallet af fisk i søen. Da det er en rovfisk, elsker den cichlider, og har desværre udryddet mange arter. Det er ikke 100% en rovfisk, da den har tilvendet sig til at tage andre fødeemener også. Fiskeriet i Victoriasøen er som regel omhandlende denne store fyr.

Grundet Nilaborren er det kun ganske få steder i søen, det er muligt at få fred som Mbipi. Men også andre rovfisk som Bagrus docmac (130 cm), Clarias mossambicus (170 cm) og Schilbe mystus (40 cm) lever i søen, dog ikke nær så udbredt. Derudover lever der mange fugle som er interesseret i cichlider, samt slanger og krokodiler. Da der lever godt 1 million fiskere rundt om Victoriasøen, er dette også en stor fare for cichliderne.Der findes mange forskellige slags rovcichlider i Victoriasøen, der er virkelig nogle flotte indimellem. Derudover er de ret forskellige. De fleste rovcichlider som fx lever af yngel af andre cichlider, plejer at sluge deres yngel. Det gjalt dog ikke Haplochromis gowersi (Som idag desværre er uddød), den tykkede rent faktisk maden i munden først!

Mange cichlider har i dag lært at forsvare sig overfor rovcichlider på en eller anden måde. Det kan være ved deres farver, vagt, at befinde sig i flokke og andre ting, men de er aldrig 100% i sikkerhed.

Enkelte rovcichlider er dog også ret smarte. Det gælder bla. Oreochromis niloticus. Denne rovcichlide har en meget dyb krop og ret skarpe finespidser. Det gør at den ikke er ret sjov at have i mavesækken for større rovfisk som Nilaborren. Fiskere ved Lake Kioga har set Nilaborre ligge og flyde død rundt ved vandoverfladen, hvor man senere har fundet Oreochromis niloticus i mavesækken. Denne metode ses også hos andre rovfisk i søen.