Transversotrema Parasitter

Forfatter: Leif Sørensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Sygdom
 Del

Transversotremaparasitter !

Jeg er en gammel akvarist , der har har haft akvarier i mere end 60 år og avlet i tusindvisk af fisk og troede at jeg kendte de fleste sygdomme .

Men nu til sagen , jeg købte nogle røde platy , efter 3 uger i karantæne kom de så ned i det store selskabsakvarie hvor alt gik godt en tid, men så begyndte den ene at gnide sig, uden synlige tegn på kroppen. Snart fulgte de andre efter. jeg behandlede dem med alle forskellige midler men intet hjalp , så begyndte de at slå kolbøtter for til sidst at falde døde om. Snart fik de andre fisk et lignende mønster. Jeg var rystet, og jeg klagede min nød til en god ven der er dyrlæge på Landbohøjskolen. Han tog en fisk med til en Professor i fiskesygdomme , hans konklution var Transversotrema Haasi.Rød platy (hun) - (c) Johnny Jensen - Eksternt link http://www.akvariefoto.dk/

Transversotrema Haasi er en snylter der har snegle som mellemvært , der er tre arter - Haasi - LIcinum og Patialence , der alle har snegle som mellemvært.
Han anbefalede at vi akvarister holdt op med at have snegle i vores akvarier da de er årsag til over 30 forskellige fiskesygdomme , så jeg gav hele Akvariet en sneglekur. Så gjaldt det de resterende fisk 1/3 del var allerede døde. Man kan på recept købe noget man bruger til indvoldsorm der hedder Lubinol, men da man kun kan købe et Kilo og det koster 2200 Kr. kiloet , så var det udelukket!

Jeg talte med en Zoo forhandler og han havde noget medicinsk fiskefoder de havde fået af en fiskeimportør mod Ankerorm og Karpelus. Dette gav han mig uden vederlag. Jeg tog hjem og begyndte at fodre med det og tro mig i løbet af 1 md. var resten af fiskene raske! Jeg ringede til zoo manden og fortalte ham den glædelige nyhed, og han var selvfølgelig glad på mine vegne, men han kunne ikke skaffe mere og han vidste ikke hvad det hed.

Nu gik der et stykke tid og alt var fryd og gammen. Så en dag begyndte en af fiskene at gnide sig igen og snart efter opdagede jeg nogle Tårnsnegle jeg ikke havde fået ram på, så nu var jeg på den! Jeg gav straks akvariet en ny sneglekur bare dobbelt så kraftig ( som Hydrakuren ).

Medicinfoderet kan jeg ikke skaffe mere , så nu efter ca. 1 md. er parasitterne ved at dø ud i mangel på en vært,men det har også kostet halvdelen af mine fisk livet . Disse parasitter kendes ikke i hverken Norge eller Sverige, på trods af akvarieforretningerne har mistet tusindvis af fisk.

Når de klager til Importøren får de at vide at det er strees . Jeg vil her til slut appelere til både Redaktion og medlemmer der er gode til både Engelsk og Tysk om at gå på Nettet og få alle de oplysninger der kan opdrives, da dette er den farligste parasit vi nogensinde har oplevet. Dette på grund af sin lange inkubasionstid. Prøv om i kan få et samarbejde med Landbohøjskolen de er eksperter

NB. Hvis nogen har lyst til at prøve Lubenol, så hak nogle røde myggelarver og drys det over med Lubenol og lad dem trække et døgnstid, men som sagt 2200 kr. + receptpenge til dyrlægen.


D. 13-06-2005 har Leif indsendt følgende tilføjelse:

Ja så gik der hul på bylden! Gik ind på de tyske akvariesider gennem google. De er som sædvanlig meget længere fremme end os andre. De har lavet et middel ved navn Moneol, og det dræber alle gælleorm og alle hudsnyltere og også alle tre Transversotremaer som tyskerne også kalder Schupperwurmer. Det virksomme stof er parziguantel + polyethylglycol + propyllencarbonat. Avifauna har det men det koster 289 DKK for 100 ml. , men det er til 1500 l. akvarievand. Tyskerne sælger det i meget mindre portioner, så få dyrehandleren til at tage det hjem og husk så ingen snegle i Akvariet! De er vært for over 30 forskellige fiskesnyltere også i saltvand .