Huller i blade og alger

Postet under : Akvariesiden.dk - Alger
Visninger : 1091Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #1
Bruger bchr (Inaktiv) - 25/08-2017 20:37 25/08-2017 20:37
Hej
Mit akvarie har efterhånden kørt et par år, og jeg besluttede mig for en 3 måneder siden at investere i et CO2 anlæg.
Mine planter bobler rigtig fint, men alligevel er der en del planter hvor væksten er gået i stå og som noget nyt er de nye blade begyndt at komme frem med huller, hvilket jeg aldrig har set før.
Jeg har hidtil oplevet at de ældre blade bliver sat til med alger på kanten, men aldrig de nye. De nye blade har altid været rigtig fine. Jeg tror ikke at det er fiskene som gnaver i dem.
Mit eget gæt er at det er næringsmangel (fosfat) og jeg kunne også se på akvariegoedning.dk, at algerne kunne komme pga. de svækkede blade. Jeg har købt en gødning (Eksternt link http://tropica.com/en/plant-care/liquid-fertilisers/specialised-f... )
som jeg vil begynde at bruge fra næste uge af, samtidig med at jeg vil begynde at skifte vand lidt oftere (20-25% hver søndag).

Info om akvariet:
Internt link http://akvariesiden.akvariefisk.dk/akvarier/show/?ID=11591

Vandværdier (akvarie):
(Målt med strips)

NO3 mg/L Nitrat: 0 - 10
NO2 mg/l Nitrit: OK
dGH: >21deg (Total hardness)
dkH: 15deg (Carbonate hardness)
pH: ~7,6
Cl2 mg/l: 0 - 0,8

Jeg målte i samme ombærring vandet fra hanen, hvilket havde de samme værdier, bortset fra at Nitrat = 0

Vandskifte:
Jeg har været rigtig dårlig til at få skiftet vand de sidste par måneder, s det har været lidt sporadisk.

Flow:
Der er selve pumpen, en overfladeskimmer og en co2 reactor. Jeg kan se, at vandet cirkulere og problemerne er helt generelt i akvariet, så jeg tror ikke at det er mangel på flow

Co2 niveau:
12 - 20mg/l. Der bliver ikke doseret fra kl 22 - 04.

Lys:
2x Juwel Nature T5 45w + Reflektorer, tændt 14:00 - 23:00

Sollys:
Akvariet står i nærheden af vinduer, men ikke i direkte sollys i sommer halvåret

Jeg ville blive rigtig glad, hvis i kunne tage et kig på mine billeder og komme med nogen bud på hvad jeg bør gøre. Jeg er bl.a. i tvivl om:
- Er det korrekt at der er tale om næringsmangel, og vil vandskifte og gødningstilsætning være den rigtige vej?
- Skal jeg fjerne de beskadediget blade? (Det vil betyde, at flere planter vil blive skåret ned til næsten ingenting).
- Skal jeg gøre noget i forhold til algerne, jeg gætter på at det ikke er en god ide at mørklægge hvis planterne er svækkede?
- Alle råd modtages med tak :)

Billeder af algerne:

Billeder af de hullede blade:
Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #2
Bruger Principia - 25/08-2017 20:47 25/08-2017 20:47
Det der. Det ligner ikke de mangler noget. Der er nærmere for meget af et eller andet. Dine anubias kan du ikke rigtigt tage efter, da de vokser så langsomt at det er normalt at der kommer lidt.

Prøv at skære lidt ned på gødning og co2, og så se om planterne ikke kan rette lidt op på balancen igen. Jeg er godt nok ikke den store plantenørd. men ser lidt på billederne, som der er lidt for meget af det gode i vandet. Alger kan jo lide det samme som planterne, og der er helt uundgåeligt, alger i alle akvarier. Der er så en lille forskel om man ser dem eller ej. Men hvis man giver dem chancen titter de frem over alt.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #3
Bruger bchr (Inaktiv) - 25/08-2017 21:16 25/08-2017 21:16
Hej Principia og tak for svar. Jeg er for nyligt blevet gjort opmærksom på at anubis skal stå i skygge, så det kunne sagtens være en del af forklaringen. Gælder det samme også for:
Eksternt link http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Echinodorus 'Reni'(072D)/4518
og
Eksternt link http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Staurogynerepens (049G)/4481
?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #4
Bruger Principia - 27/08-2017 08:41 27/08-2017 08:41
Altså langsom boksende planter, med ring lyskrav, skal nok ikke stå lige under lampen hvor der er mest lys. Manga af mine anubias står heller ikke ideelt, men jeg ser ikke problemet på den alle. Så det har nok lige så meget noget med lyset at gøre, altså lysfarven, som med intensiteten.

Men i dit tilfælde, hvis jeg ikke tager fejl, er det et veletableret akvarium, som trænger til en overhaling, fordi der har ophobet sig en overflod af skidt i vandet/akvariet. Alt efter hvordan man holder sit akvarium, kommer man ikke uden om at skulle rode i bundlag, for at få fjerne overflødet, materiale, hver andet-tredje år.
Der vil jo hele tiden komme lidt skidt, som giver et overskud af affaldsstoffer, og på et tidspunkt vil balancen tippe så planterne ikke kan følge med.

Man skal så også gøre sig klart, at der faktisk altid er alger i et akvarium. Om det så er noget man ligger mærke til eller ej er en anden sag. Men hvis de får chancen, kommer de i stor stil.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #5
Bruger bchr (Inaktiv) - 29/08-2017 22:07 29/08-2017 22:07
Takker... så er det hyppig vandskift, støvsuge bundlaget for skidt og evt mørklægning i forhold til algerne? Samt at skrue ned for lys og CO2?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #6
Bruger USB_akvariegødning (Inaktiv) - 30/08-2017 01:27 30/08-2017 01:27
Det hjælper ikke at mørkelægge mod disse alger, de får energi fra de blade de sidder på iform af det kulhydrat der lækkes fra planten.
Det der er galt, er mangel på eet eller flere af elementerne i makrodelen af gødningen, læs meget mere om det her Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...
Algen du har er formentlig penselalge...

Hullerne i bladene er grundet dine rejer....

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #7
Bruger Principia - 02/09-2017 06:59 02/09-2017 06:59
Jeg ville nok vælger at delvis nedlægge det, så jeg kunne komme til at rode op i bundlaget, og få så meget møg med op som muligt. Altså en hovedrengøring.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #8
Bruger bchr (Inaktiv) - 02/09-2017 22:45 02/09-2017 22:45
@USB_akvariegødning: I forhold til næringsmangel, vil man så altid tilsætte en blandingsgødning som:
Eksternt link http://tropica.com/en/plant-care/liquid-fertilisers/specialised-f...
eller vil man i stedet finde ud af hvilke komponenter som mangler, og så dosere dem enkeltvis? Jeg har gødet lidt med gødningen i linket og der er kommet rigtig mange grønne alger på glasset forholdsvist pludselig. Så vidt jeg har kunnet læse mig til på linket du sendte, kunne fosfat mangel forklare både de grønne alger, hæmmet vækst samt huller i bladene.

Mine anubis vil jeg se om jeg kan få flyttet ind i skygge


@Principia: Hvordan med selve flora'en hvis jeg laver en hovedrengøring, skal jeg tage det hele op, skylle gruset og så bruge 30-50% af det nuværende vand i akvariet, og vil du mene at jeg skal klippe alle de ramte blade af planterne?

Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #9
Bruger Principia - 03/09-2017 08:40 03/09-2017 08:40
De gange jeg har gjort det, har jeg taget små sarte planter op, og ladet de store stå. Derefter har jeg brugt lejligheden til at trimme store planter. jeg har vendt bundlaget rundt med en ske, og viftet det godt og grundigt, for at få så meget møg ud som muligt. Derefter har det stået en times tid og bundfældet, hvor efter jeg kunne støvsuge skidtet op fra bunden i forbindelse, med ca. 50% vandskifte. I mens jeg har ventet på bundfældning, har jeg trimmet små planter, fjerne skadede blade, og dem med mange alger på. Samt plantet dem igen.
Så burde det kunne køre 12-18 måneder mere, inden det skulle have turen igen. Det skal så siges, sidst jeg havde planteakvarium, var det forskellige Cryptocoryner jeg havde. Og de har et rimeligt solidt, og hårdført rodnæt, når de først har sat sig og vokset til.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #10
Bruger USB_akvariegødning (Inaktiv) - 03/09-2017 15:45 03/09-2017 15:45
#8 Det nemmeste er at tilsætte en gødning som man ved indeholder alle elementerne og vel at mærke i en dosering der holder, for de skal også være tilstede i sådan en grad, at der er nok til planterne, hvilket vel giver sig selv...
Langt de fleste akvariegødninger er mangelfulde hvad angår forskellige former for næringsstoffer og andre er mangelfulde hvad dosering angår.
Generelt vil jeg mene at det vil være temmelig besværligt for enkeltmand at dosere lige det manglende element af gødningen, der kan være rigtigt mange falske positiver for nu at sige det sådan og der skal formentlig en hel del forsøg til med de forskellige stoffer, for at ramme den del der mangler... man kan ikke engang anvende de angivelser der er rundt om på nettet, med hvordan en næringsmangel tager sig ud...
Jeg har hvertfald aldrig set en angivelse af at Magnesiummangel kan være mangel på Calcium ud over på min egen side.. så de der præsenteres for sådan en mangel vil klart sætte ind overfor Magnesium og vil ikke opnå et resultat der er positivt... det kan ses i artiklen om næringsmangler på min hjemmeside Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...
Skema 3 ud for Calcium...
Vil man grave dybere i det er det nødvendigt at kikke nærmere på forholdet mellem hvordan de enkelte næringsstoffer influerer på hinanden via Mulders diagram, hvor man bl.a. kan se, at Calcium mangel vil forhindre planten i at optage Magnesium m.fl. så altså rimeligt kompliceret for at finde frem til hvilket næringsstof der mangler og er der tale om flere på eengang, vil det blive yderligere vanskeligt... så det nemmeste og nemmeste måde at få det løst på, vil være at tilføre en gødning, som man ved er fuldt tilstrækkelig og indeholder det der er brug for... link til Mulders diagram her Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...

Du skaber jo ubalance i akvariet ved at tilføre gødning, hvilket du ikke kan gøre uden også at regulere på de øvrige parametre der er afgørende for om det fungerer så at sige... gødning er et enkelt element ud af de 5 parametre og de resterende 4 skal også tunes ind efter det ny forhold... Læs om de 5 parametre her Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...

Det kommer sandelig an på hvordan hullerne i bladene tager sig ud og en mangel på fosfat vil ofte munde ud i at der dannes grønne pletalger, der findes to typer een der faktisk udelukkende etablerer sig på ruderne og en anden der etablerer sig på de planter der er ramt af manglen eller hvis de 5 parametre er ude af kurs, som f.eks. hvor Anubias står i for kraftigt lys...

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #11
Bruger USB_akvariegødning (Inaktiv) - 03/09-2017 15:45 03/09-2017 15:45
#8 Det nemmeste er at tilsætte en gødning som man ved indeholder alle elementerne og vel at mærke i en dosering der holder, for de skal også være tilstede i sådan en grad, at der er nok til planterne, hvilket vel giver sig selv...
Langt de fleste akvariegødninger er mangelfulde hvad angår forskellige former for næringsstoffer og andre er mangelfulde hvad dosering angår.
Generelt vil jeg mene at det vil være temmelig besværligt for enkeltmand at dosere lige det manglende element af gødningen, der kan være rigtigt mange falske positiver for nu at sige det sådan og der skal formentlig en hel del forsøg til med de forskellige stoffer, for at ramme den del der mangler... man kan ikke engang anvende de angivelser der er rundt om på nettet, med hvordan en næringsmangel tager sig ud...
Jeg har hvertfald aldrig set en angivelse af at Magnesiummangel kan være mangel på Calcium ud over på min egen side.. så de der præsenteres for sådan en mangel vil klart sætte ind overfor Magnesium og vil ikke opnå et resultat der er positivt... det kan ses i artiklen om næringsmangler på min hjemmeside Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...
Skema 3 ud for Calcium...
Vil man grave dybere i det er det nødvendigt at kikke nærmere på forholdet mellem hvordan de enkelte næringsstoffer influerer på hinanden via Mulders diagram, hvor man bl.a. kan se, at Calcium mangel vil forhindre planten i at optage Magnesium m.fl. så altså rimeligt kompliceret for at finde frem til hvilket næringsstof der mangler og er der tale om flere på eengang, vil det blive yderligere vanskeligt... så det nemmeste og nemmeste måde at få det løst på, vil være at tilføre en gødning, som man ved er fuldt tilstrækkelig og indeholder det der er brug for... link til Mulders diagram her Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...

Du skaber jo ubalance i akvariet ved at tilføre gødning, hvilket du ikke kan gøre uden også at regulere på de øvrige parametre der er afgørende for om det fungerer så at sige... gødning er et enkelt element ud af de 5 parametre og de resterende 4 skal også tunes ind efter det ny forhold... Læs om de 5 parametre her Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...

Det kommer sandelig an på hvordan hullerne i bladene tager sig ud og en mangel på fosfat vil ofte munde ud i at der dannes grønne pletalger, der findes to typer een der faktisk udelukkende etablerer sig på ruderne og en anden der etablerer sig på de planter der er ramt af manglen eller hvis de 5 parametre er ude af kurs, som f.eks. hvor Anubias står i for kraftigt lys...

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #12
Bruger KimJ - 04/09-2017 09:51 04/09-2017 09:51
#1
Hvis jeg må komme med et indspark til en mere enkel vinkel på tingene;

De planter du viser, bør alle kunne trives uden tilsætning af gødning/CO2 og hvis akvariet har kørt i 2 år uden problemer, er lyset åbenbart også tilstrækkeligt. Principia kan sagtens have ret i at "noget" har ophobet sig, og en støvsugning af bunden kunne nok være en god ide, hvis du ikke har lyst til at lægge akvariet om. Desuden skal du passe dine vandskift, da der tilsyneladende tilføres sporstoffer ad den vej og hvis du vil sætte trumf på overfor algerne, kan du sætte flere hurtigvoksende men stadig nøjsomme planter i akvariet. Mange er glade for Egeria densa (vandpest) eller gigant-vallisneria, men min favorit er Hygrophila difformis. Ingen af disse planter er sjældne i handelen.

M.h.t. mangelsygdomme, har jeg førstehåndserfaring for at den gødning du linker til, ikke dækker ordentligt ved den dosering der angives på flasken. Det går som regel fint i starten, men pludselig bryder planterne mere eller mindre sammen og algerne vælter frem. Min kur var egentlig bare at gøre det jeg beskriver, nemlig at øge vandskiftene og plante energiforbrugende planter ind i opsætningen. Jeg bruger dog CO2/gødning i mit nuværende setup.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #13
Bruger bchr (Inaktiv) - 07/09-2017 21:29 07/09-2017 21:29
Hej igen og tak for svarene :)
Som kim (#12) rigtig nok skriver, så har jeg stort set kun nemme planter. En del af formålet med at få CO2 var bl.a. at jeg rigtig gerne ville have nogen lidt mere advancerede :)

Jeg kunne godt have lyst til at "reboote" akvariet. Jeg har i forvejen fjernet en hel del af de angrebne blade, men hvordan får jeg kørt balancen ind i forhold til de 5 parametre som er beskrevet her:
Eksternt link http://akvariegoedning.dk/index.php/om-planteakvariet-alger-godni...

Jeg vil gerne have nogen flere planter i, jeg gætter på, at når man tilføjer planter roder man med balancen, så er det bedst at sætte de planter i som jeg gerne vil have (ikke alt for advancerede), før at jeg prøver at finde balancen?

Og bør jeg slukke for CO2'en og finde balancen mellem planter, gødning og lys først og derefter begynde at dosere CO2 i takt med at jeg får sværere planter, eller bør CO2'en være en del af det hele fra starten? Det er nemmere at kun skrue på én parameter af gangen, men jeg ved ikke hvor meget CO2'en påvirker balancen med gødningen hvis jeg sætter den på senere?

Lyder det helt forkert hvis jeg:
Renser akvariet. Rydder godt op i mine planter, tager kun de pæne, og køber den mængde jeg gerne vil have i akvariet af easy og medium planter. Starter med at have 8 timers lys på (nyere rør og reflektore), skruer CO2 ned på 8-12ppm (bare så der er lidt) og dosere gødning efter anvisningen. Hvis der kommer alger, kan jeg dosere lidt mindre gødning og skifte vand lidt oftere indtil jeg finder gødningsniveauet?

Annoncører
Annoncører