Nystartet 720 L - vandet er ikke helt klar?
Postet under :
Visninger : 610
Hej, har startet det torsdag sidste uge, og bygget min eheim prof. 2 op med bakterie klodser i bunden, grovfilter i midten og fin foroven. regner med det er ok.
Forfra ser det fint ud mht. klarhed, men fra siden er jeg ikke tilfreds, lidt mælkehvidt...... Har puttet 140 ml aquasafe i, men mangler lige det sidste. Er måske bange for at gruset ikke blev renset godt nok fra starten, kan det være det, og skal vandet så bare skiftes? Er også lidt i tvivl om spandfilteret kører nok igennem, mener den siger 1050 l i timen?
Problemet forsvinder af sig selv, når dit filter kommer ordentligt op at køre. Der kan gå 1-3 uger. Om vandet bliver så klart at du ikke kan se lidt tåge gennem 2 meter vand er dog ikke sikkert, og det er helt normalt hvis man kan se forskel på vandets klarhed set gennem for- og siderude.
Aquasafe hjælper ikke noget, hverken på dette eller andre ting man kommer ud for i Danmark, så spar bare pengene i fremtiden. Som filter kører din spand hurtigt nok (du nævner dog ikke noget om størrelsen, som godt kunne være et problem), men det vil, afhængig af hvilke fisk du vælger, være smart med noget mere vandbevægelse.
1050 liter i timen er for lidt til 720 liter.
Du skal op på 3 - 10 gange 720 liter i timen, afhængigt af fiskene.
Jeg ville også gætte på at det er for lidt til 720.
3 gange volumen igennem i timen er ikke helt forkert. Med mindre det er et dominerende plante akvarie med få fisk... ![]() ![]() #2-3 Tør man spørge hvor de tal kommer fra? Jeg har haft et utal af yderst forskellige akvarier siden 1976, og langt de fleste af dem har været drevet med pumper som MAX kunne trække akvariets volumen gennem filteret. Når det gælder om at sikre klart vand, er langsom filtrering sagen, hvis man ikke ligefrem har fisk som roder voldsomt i bundlaget, da kraftig gennemtræk ofte bare trækker snavset gennem filteret. Dette er vist almindelig viden. Man kan selvfølgelig sagtens vælge kraftigere kraftigere filtrering, men så er der bare tale om at skaffe sig overkapacitet, og det er mere størrelsen på filteret som skal ændres, ikke hastigheden (ved spandpumper er der dog sjældent det store valg, da fabrikanterne tilsyneladende mener at mere automatisk er bedre, så der kan være en tvungen sammenhæng). Heldigvis er der så store tolerancer, at det nærmest er umuligt at gøre det helt forkert, men hvorfor opfordre folk til at udskifte det udstyr de har, hvis det ikke er nødvendigt?
Jeg synes det gængse er 1 gang volumen igennem et baggrundsfilter i timen. Og ca. 3 gange volumen igennem spandfilter i timen. Og Ca. 3-4 gange volumen i gennem et hmf filter i timen.
Det råd kan man ihvertfald læse i utallige tråde her på siden. Og det har i mine tilfælde altid fungeret rigtig godt. Måske kan mindre gennemstrømning også fungere fint? ![]() ![]() #6 Fuldstændig enig! Hvis jeg bliver spurgt af en som ikke allerede har et filter, er det da også det samme jeg ville sige, simpelthen fordi overkapacitet er en dejlig ting, men når spørgsmålet er om det OP allerede har er nok, synes jeg godt at man kan vælge at svare på det minimum man har erfaring for at virke, og det er faktisk mindre (selvfølgelig afhængig af besætning) end det OP har, i hvert fald målt i gennemstrømning, volumen er jo ikke nævnt).
I teorien kan man sikkert også køre volumen én gang i timen igennem en tilsvarende stor spand.
Der er nok noget om mekanisk filtrering vs. Biologisk filtrering.
Vil vurdere at spanden er ca. 10 liter, og det begynder faktisk at blive mere klart, men jo også kun en uge gammel i morgen, så må lige se når der engang kommer fisk i.
Ps. tak for jeres svar.
Filteret bliver nok lige i underkanten i størrelse, hvis akvariet bliver normalt belastet. Hvis alt er sat optimalt op, KAN det godt fungere, men det vil nok være smart at sætte mere filterkapacitet op, bare for at få en ekstra sikkerhed, hvis noget skulle gå lidt skævt.
Hvis du bruger en luftsten, så kan den med fordel skiftes ud med en elefantfod.
Jeg har elefant fødder i alle mine akvarier. Bare for at have lidt sikkerhed. En skønne dag vil et powerhead til 200kr jo stoppe med at fungere, og så har jeg trods alt lidt filtrering til jeg opdager at der er noget galt.
#5 Jeg har Pansermaller, Pragtsmerlinger og andre fisk som roder i sandet og dermed findeler alt skidt hvorefter spandpumperne kan sluge skidtet hvis der er god cirkulation. Mit sand er derfor altid rent i overfladen. Jeg synes generelt at det ser rent ud ved en cirkulation på 6 gange i timen (bruttotal), men ved f.eks. 10 gange i timen bliver vandet hurtigere klart efter fodring af store fisk.
Det er derfor min vurdering at man kan vælge cirkulation på 3 - 10 gange i timen og at spillerummet giver plads til individuel præference. Jeg må indrømme at jeg er 6-fikseret ![]() Hvis jeg f.eks. skruer helt op for en Eheim 2078 (1.850 liter/t), så kan jeg se på udløbsslangen at der sætter sig indvendigt slam i den. Det er derfor tydeligt, at høj pumpehastighed trækker noget af skidtet gennem filteret og ud i akvariet igen. Det gælder også selvom der er 11 cm. HMF svampe i 30 PPI i spanden. Ved kun 2/3 af den maksimale pumpehastighed, kan svampene bedre holde fast på skidtet. Man bør derfor ikke vælge en hastighed som er højere end filteret kan magte. ![]() ![]() Hvis du kigger lidt på hvad fabrikanterne af spandpumper siger, så tror jeg du skal gange akvariets størrelse med ca 2,5,så har du den rigtige spandpumpe.Held og lykke med projektet |
Annoncører
Mine genveje
Annoncører
|