Potamonautes orbitospinus / malawikrabben

Billeder

Hun med æg

Vis alle billeder

Varianter
Også kaldet Potamonautes lirrangensis
Generel beskrivelse
Dens farvetegning er blå/lilla, men har hørt, at de også kan være meget brunlige. Mine 2 er begge helt blå, men med et brunlig skær på skjoldet. Ved hamskifte vil den fremstå hvid.

Forskellen mellem han og hun ses på maven. Hannen har en aftegning(brystplade), som ligner spidsen på et sværd.

Krabben skal have en hule. Når den skifter ham skal den være i fred, da skjoldet skal "hærde" først.
Den færdes i hele akvariet, og holder af at gemme sig, gerne på mørke steder.

Den kan gå sammen med stort set alle malawifisk. Der kan dog være problemer med yngel/mindre fisk og syge fisk, da disse vil blive opfattet som fødeemner for krabben.
Den er teritoriel mod artsfæller, og bør IKKE holdes med andre individer af arten. Selv i store akvarier (8000 ltr.) kan de ikke gå sammen. Bemærk at denne krabbe holder af at gemme sig, gerne i flere dage, så fortvivl ikke, hvis den ikke lige er nede i vandet et par dage.

Hvor stort et akvarie krabben kræver, har jeg ikke kunne finde noget om på nettet, men min han går i et 112 ltr. sammen med et par fisk, og den har ikke nappet fiskene eller vist andre tegn på, at der er for lidt plads. Dog skal det nævnes, at jeg syntes det er lidt lille til ham, og derfor skal han snart rykke ind i hans nye hjem, et 325 ltr.

Parring foregår med slåskamp. Under denne, vil hunnen åbne sit bugskjold og hannen sit "spyd", hvorpå han afgiver sin sæd. Hvis hannen når at slippe væk, overlever han. Hvis ikke, vil hun tage livet af ham efter parringslegen.

Drægtighed er meget forskellig. Hun bestemmer selv, hvornår hun vil befrugte sine æg. Hun kan gemme på hannes sæd i måneder.

Når man fodrer krabben, skal dette gøres med en tang, (jeg bruger en plantetang) ellers vil fiskene tage maden inden krabben får fat i det. Jeg ved, at flere andre der har denne krabbe, fodrer ca. hver 4 dag, det gør jeg ikke. Mine krabber får en reje eller et stykke fiskefillet af en slags hver dag... Ja, hver dag! Det sker kun sjældent, at jeg skal fiske noget op, den ikke har spist. Jeg har hørt, at nogle oplever, at krabben napper efter fiskene, de går sammen med. Dette har jeg ikke oplevet. Det eneste jeg har oplevet af den slags var, da en syg fisk stod lige uden for krabbens hule, jaaaa så tog krabben den altså, men det er jo det den gør i naturen.
Yngleadfærd
Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Malawi - Andet

Udseende
Varianter
Også kaldet Potamonautes lirrangensis

Optimale Forhold
Foder
Foder:
Kilder og forfatter
Forfatter
Korrektur, Laura 2013

Udskrift venlig version