Xenotilapia flavipinnis

Billeder

"Lyamembe"

Vis alle billeder

Varianter
Nyanza Lac, Kekese og Mpulungu + mange, mange flere
Generel beskrivelse
Xenotilapia flavipinnis er en lille sandbunds cichlide fra Tanganyika søen. Fisken lever i søen i store stimer - ofte på over hundrede individer - der trækker hen over sandbunden i deres søgen efter føde. X. flavipinnis er, ligesom de andre sandcichlider i slægten Xenotilapia, fuldstændigt tilpasset livet over sandbunden, der giver meget få tilflugts muligheder. Dette ses bl.a. ved, at Xenotilapia er i besiddelse af et højt udviklet sansesystem - bl.a. tre sidelinjer - der kan advare fiskene om kommende farer. En anden tilpasning er, at bugfinnerne er omvendte i forhold til andre fisk - de kan hvile på og faktisk rejse sig op fra sandbunden, støttende på bugfinnerne og derved lettere orientere sig uden at skulle forlade sandbunden og svømme op i det frie vand. Under yngletiden skiller faste par sig ud fra resten af flokken, der heftigt forsvarer et territorium mod andre fisk. Når yngelplejen er ovre, slutter de sig igen til flokken

X. flavipinnis findes i et utal af varianter langs med hele søen, men naturligvis kun der hvor der er sandbund. Hos Tropheus er det sandstykkerne mellem klippeformationerne der har givet så mange varianter, da de meget nødigt krydser over en længere sandstrækning - men hos Xenotilapia er det lige omvendt - klippekysten er her den bremsende faktor og lokale varianter er dermed opstået.

De fleste akvariebøger anbefaler at holde X. flavipinnis i stimer på mindst en 8-10 individer og i naturen er de jo også en stimefisk, der kun i yngletiden skiller sig ud i par. Problemet er bare at fiskene yngler hele året i vores akvarier og hvis man holder for mange individer ender det i en katastrofe. To-tre par vil skille sig ud og de resterende X. flavipinnis vil blive jaget rundt i akvariet, få stress og efter ganske kort tid sygne hen og dø! Start hellere med at købe en 6 stykker og hvis (når!) der skiller sig et par eller to ud, flyttes de resterende fisk straks fra akvariet - et akvarium med en længde på 130 cm kan fint indeholde to par. Fiskene er som nævnt ret ømtålelige for stress, så akvariets andre beboere skal vælges med omhu - kun rolige fisk kan gå sammen med dem, ellers ender man med den samme historie.

X. flavipinnis er en sart lille fisk, men holder man den under de rigtige betingelser bliver man ikke skuffet - i stedet for en grå sandsild forvandler den sig til en lille juvel!
Yngleadfærd
Yngleadfærd
X. flavipinnis er en bi-parantal mundruger, dvs. at begge køn tager del i mundrugningen. Hunnen starter med at tager æggene i munden under æglægningen og beholder dem i 8-9 dage, hvorefter hannen tager over de sidste 5-6 dage. Begge forældre fortsætter yngelplejen efter ungerne har forladt hannens mund første gang og fortsætter indtil de ikke mere kan være i forældrenes munde - ofte efter en 14 dages tid. Begge køn er fuldstændig ens, dog har hannen en tendens til være større og med en smule mere udtrukne finner.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nask (Inaktiv)
Bruger Tom & Jane 07/12-2013 07/12-2013Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
Poll, 1985

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
10

Varianter
Nyanza Lac, Kekese og Mpulungu + mange, mange flere

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version