Neolamprologus leleupi

Billeder

N. leleupi

Vis alle billeder

Varianter
Der findes 3 forskellige farvevarianter: gul/orange, sølv/beige og brun/sort. De forskellige varianter befinder sig i samme områder af søen.
Generel beskrivelse
Leleupien findes forskellige steder i søen. Ved nordkysten tæt ved Ulvira, på vestkysten mellem Zongwe og Cap Tembwe, og langs østkysten mellem Bulu Point og Malagarazi floden.

N. leleupi findes i overgangszonen på dybder mellem 15 og 35 meter, hvor den ses mellem stenene søgende efter føde. Arten er lidt af en "enespænder" og bor for sig selv i hver deres huler. Pardannelser sker når en hun er godt rognfed. Hun lokker en han hen til sin hule hvor de yngler, parrene holder dog meget sjældent mere end et par måneder, i søen.

Et enkelt par N. leleupi kan holdes i akvarier på 80 cm. Vil man have flere par sammen, vil jeg anbefale minimum 325 liter. Mange huler og sten er et must! Han og hun skal ha hver deres hule, og helst i hver sin ende af akvariet. Jo flere sten og huler, des færre slåskampe om territorier. Lelupi kan gå sammen med størstedelen af (Neo)Lamprologus arterne, Julidochromis arterne og andre cichlider der ik er for aggresive, men som stadig godt kan forsvare sig selv.

Jeg har erfaret at leleupi'erne slås mere, jo kraftigere belysningen er. Har et armatur med 118W i, som jeg bruger til fotografering. Hver gang det armatur røg på baljen begyndte de at slås. Og det var HVER gang. Det er måske en ting at tage med i overvejelserne omkring indretning af akvariet. Har vedhæftet et billede af et sådan "lys-show".
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Leleupi er som skrevet ikke særlig trofast når det kommer til "ægteskab". En måde at forhindre skilsmisser og/eller skænderier, og dermed døde fisk, er at lade noget yngel blive gående sammen med dem. Flere generationer går fint sammen og man kan altid fiske yngel fra efterhånden som antallet af kuld vokser. Hannen kan godt være voldsom, så det kan ske han skal i et akvarie for sig selv. En parring resulterer i 50-100 unger, hvis ik nogen bliver spist.

Antal unger
100

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger jakabov (Inaktiv)
Bruger sat (Inaktiv)
Bruger PowerbaitDK
Bruger Vamze (Inaktiv)
Bruger humser (Inaktiv)
Bruger Daddy Cool
Bruger FinnB
Bruger mobe31 (Inaktiv)
Bruger Per F (Inaktiv)
Bruger Olmo (Inaktiv)
Bruger kold72 (Inaktiv)
Bruger plecostomusen
Bruger Daniel Wiegell (Inaktiv)
Bruger Philip & Camilla (Inaktiv)
Bruger Umfugo (Inaktiv)
Bruger C9Heathen (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Huleleger

Videnskablig beskrevet
(Poll, 1956)

Udseende
Størrelse han
11

Størrelse hun
9

Varianter
Der findes 3 forskellige farvevarianter: gul/orange, sølv/beige og brun/sort. De forskellige varianter befinder sig i samme områder af søen.

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
128

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Benjamin

  Udskrift venlig version