Xenotilapia boulengeri

Billeder

Xenotilapia boulengeri Isanga

Vis alle billeder

Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke
Generel beskrivelse
Efter årelange diskussioner om hvorvidt Xenotilapia boulengeri var et synonym for X. sima eller en selvstændig art, er bøtten nu vendt på hovedet og X. sima regnes for et synomym for X. boulengeri - X. boulengeri er derfor det rigtige navn, til den fisk vi kender under navnet X. sima

Xenotilapia boulengeri er den største art i slægten Xenotilapia og kan blive op til 16 cm. Den findes overalt i søen hvor der er sandbund og foretrækker det kystnære lave vand. X. boulengeri samler sig i store stimer - ofte på op til 1000 individer - der trækker hen over sandbunden på jagt efter føde, der består af insektlarver, små rejer og muslinger.

På trods af sin størrelse er X. boulengeri en utrolig fredelig cichlide, der i akvariet går og hygger sig med at filtrere sandet for fødeemner og ellers passer sig selv. Grundet sin størrelse behøver den rimeligt med plads at bevæge sig på og akvariet må gerne være over 325 l. Akvariet indrettes med et bundlag af fint sand. I større akvarier kan der sagtens være plads til stenopbygninger i akvariets hjørner - bare arealet imellem består af ren sandbund - der f.eks. kunne huse nogle Neolamprologus arter. Har man et meget stort akvarium med f.eks. featherfins, passer X. boulengeri også fint ind der. Undgå at sætte den sammen med Tropheus, Petrochromis og lignende arter.

X. boulengeri er en gammel kending i akvariekredse og måske er det derfor man ikke ser den så tit i handlen mere – den har ikke rigtig nogen nyhedsværdi længere og ikke mange holder den. Det er egentligt ganske ærgerligt, da det er en flot cichlide med et roligt og nysgerrigt gemyt, der ville pynte i ethvert større Tanganyika akvarium.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
X. boulengeri er en maternal mundruger, dvs. at det er hunnen der står for hele mundrugningen. I modsætning til mange andre Xenotilapia arter, bygger hannen ingen rede, men der leges direkte på sandbunden. Kuldene består normalt af 25-50 unger der mundruges i ca. 18-20 dage. Der er ikke iagttaget yderligere yngelpleje efter ungerne har forladt hunnens mund første gang.

Antal unger
50

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Lønberg (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Handelsnavn
Xenotilapia sima

Videnskablig beskrevet
Poll, 1956

Udseende
Farver
X. bouleneri er farvet i et gulligt sølvskær og der er ingen tydelig kønsforskel uden for yngletiden - når den sætter ind, bliver hannen mere intensiv i farven.

Størrelse han
16

Størrelse hun
15

Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Krill
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version