Xenotilapia sp. "red princess"

Billeder

Hun med unger i munden

Vis alle billeder

Varianter
Kendes ikke - er kun fundet i Chituta Bay, Zambia
Generel beskrivelse
Xenotilapia sp. "red princess" er en videnskabelig ubeskrevet cichlide der først blev opdaget i 2001 under en læserrejse arrangeret af det tyske akvarieblad DATZ. Den er efter min mening søens flotteste sandcichlide og måske en af de flotteste i det hele taget. Den bliver forholdsvis stor med en max. længde på 13 cm for hannerne - hunnerne bliver en anelse mindre ellers er der ingen ydre kønsforskel. Den er foreløbig kun fundet et sted, i Chituta Bay i Zambia, hvor den findes på meget dybt vand på omkring 60 m. Samme sted fanges også Xenotilapia sp. "fluorescent green".

Jeg har mailet med finderen, hollænderen Evert van Ammelrooy, og han beskriver det som en helt fantastik oplevelse at dykke på så dybt vand og pludselig rette lyskeglen mod en art der aldrig er blevet set før! I søen trækker den rundt parvis over den mudrede bund, der findes i dybet og lever af smådyr den kan finde i dyndet.

I akvariet er den en rolig og fredelig cichlide der passer sig selv. Den ser ikke særlig godt og går tit fejl af fodret, så man skal være opmærksom på om den får nok mad hvis der findes andre fisk i akvariet. Den skal kun gå sammen med meget rolige fisk, ellers bliver den nemt stresset. En fin fisk at have gående sammen med dem er en Paracyprichromis arterne. Den kommer bedst til sin ret i et forholdsvist mørkt akvarium - i det akvarium jeg har dem gående i, bruger jeg et såkaldt "moonlight" lysstofrør, der kun afgiver blåt lys og blander det med et almindeligt lysstofrør, hvilket giver en rigtigt flot effekt og efterligner lyset i dybet meget godt. Temperaturen i dybet er nogle grader lavere end ved overfladen, så jeg holder den ved 24 grader.

Vender tilbage med en artikel, når der forhåbentlig kommer nogle unger!
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Foreløbig er den kun blevet eksporteret i meget få eksemplarer, men det er lykkedes en tysker at opdrætte den.Den er en bi-parantal mundruger, hvilket vil sige at hannen og hunnen deles om mundrugningen.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger peter hp 04/02-2012 04/02-2012Beskrivelse
Bruger jeanper (Inaktiv)
Bruger Lønberg (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger HBP
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
Ikke videnskabeligt beskrevet

Udseende
Farver
Kønnene er ensfarvede sølv med gule og røde markeringer i ryg-, gat- og halefinne

Størrelse han
13

Størrelse hun
10

Varianter
Kendes ikke - er kun fundet i Chituta Bay, Zambia

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version