Xenotilapia sp. "ochrogenys ndole"

Billeder


Varianter
Ndole, Kalambo, Utinta og Mzuri - X. sp. "ochrogenys ndole" regnes idag som en selvstændig art og ikke bare en variant af X. ochrogenys
Generel beskrivelse
Xenotilapia sp."ochrogenys ndole" er på mange måder lige så smuk en sandsild, som Enantiopus sp. "kilesa". Hannerne har en utrolig flot farve udståling under legen med hunnerne. Jeg har lykkes at erhverve mig begge og det er svært at sige hvilken der er flottest.

Xenotilapia sp."ochrogenys ndole" er i famillie med den såkaldte Xenotilapia ochrogenys, den skiller sig ud ved at den er en lille smugle større hvilket vil sige den kan blive ca. 12 - 14 cm. hvor den anden bliver 10 - 12 cm. samtidigt har sp."ochrogenys ndole" nogle karataristiske sorte prikker langs siderne. Den lever i Ndole Bay og Mzuri Zambia og Kalambo og Utinta i Tanzania, hvor den trækker op og ned langs kysten mellen revene på dybder op til 40 m. de fleste fortrækker dog noget laver vand, den lever i grupper på en 30 stykker som stort set aller er lige gamle, da hannerne i gruppen spec. i regntiden som forgår fra december til maj trækker ind på det lave vand og laver sig et revir at små sand toppe, som han forsvarer og prøver at lokke hunnerne til leg i.

De lever af invertebrater som de roder op i sandet ( i akvariet vil bla. levende artemia være en god erstatning på disse sammen med andet evt. frost foder som cyclops og mysis). Xenotilapia sp."ochrogenys ndole" bør holdes i et akvarium med masser af fint sand og rigeligt med plads, det kan være en fordel at ligge nogle knytnæve store sten lidt rundt om hvis man har flere hanner således at de får plads til deres revirer. Da det er en meget fredelig fisk der nemt bliver skræmt skal man være varsom med hvad man sætter sammen med dem, jeg fortrækker at have Cyprichomis eller Paracyprichromis som begge hører til de mere fredelige typer der lever i overfladen og der for ikke forstyre dem på bunden.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Legen foregår over ca. en uge og i den tid spiser de ikke under naturlige forhold. Hunnen er en mundruger og spytter ungerne efter en 18 -20 dage. I naturen vil hunnerne spytte deres unger samtidigt og de vil leve i ca.3 år således at der hele tiden er frisk bold i flokken som holder sammen hele livet.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nask (Inaktiv)
Bruger HBP
Bruger rasmus20 (Inaktiv)
Bruger Watergate 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
Ikke videnskabeligt beskrevet

Udseende
Størrelse han
14

Størrelse hun
12

Varianter
Ndole, Kalambo, Utinta og Mzuri - X. sp. "ochrogenys ndole" regnes idag som en selvstændig art og ikke bare en variant af X. ochrogenys

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Steen Christiansen

  Udskrift venlig version