Gymnogeophagus balzanii

Billeder

Gymnogeophagus balzanii

Generel beskrivelse
Denne cichlide kommer oprindeligt fra Paraguay, men findes også i Peru og Uruguay Den er meget fredelig, men kan dog blive lidt agressiv i yngletiden.

Hannen er ubetinget den flotteste, og får et stort og hvælvet hoved, hvorimod hunnens er spidst.

Balzanii´en har en meget usædvanlig facon, den er meget "dyb".

Gymnogeophagus balzaniis legeadfærd gør den interessant at holde. Den er forsinket mundruger, dvs., at den afsætter sine æg på en rod eller sten for så senere at tage dem op i munden. Selve inledningen til legen begynder med at hannen svømmer ind foran hunnen med vidt udspilede finner, samtidigt med at den vrikker kraftigt frem og tilbage med hovedet, for derefter med disse bevægelser at svømme hen til en rod eller sten og lave nogle renselignende bevægelser med munden og så tilbage til hunnen igen. Denne adfærd foregår i flere dage, så der er rig lejlighed til at følge med i hvad der sker.
Når hannen har fået hunnen med hen til stenen, begynder hun at rense denne, samtidiqt svømmer hannen rund omkring hende og giver hende af og til nogle stød i bugen med munden. Efter en tid kan man begynde at se læggerøret på hunnen, og snart begynder hun at glide langsomt hen over stenen for at afsætte sine æg. Hannen glider så langsomt hen over dem forat befrugte dem og denne runddans fortsætter nogle timer, til hunnen har afsat alle sine æg, som kan svinge fra 150-250.

Når hunnen har afsat sine æg og hannen har befrugtet dem, bliver hannen jaget væk af hunnen og han er nu helt ude af billedet. Hunnen forsvarer nu sine æg med stor iver i ca 1 1/2 døgn, hvorefter hun bider larverne ud af æggeskallerne og samler dem i strubesækken, hvor hun opbevarer dem til de bliver fritsvømmende, hvilket sker efter ca 5 døgn. Når hun lukker dem ud af munden første gang, er de ca 5-6 mm lange og meget tynde, men de kan sagtens æde Artemia med det samme.

Når en fare truer og når det bliver mørkt, samler hunnen ungerne i munden. Hun rykker baglæns med kroppen og med munden nedad mod bunden. På disse signaler svømmer ungerne hen mod hende og samler sig omkring hendes mund, som hun så åbner, og ungerne suges ind. Dette foregår i ca 14 dage, så er ungerne blevet så store, at det er vanskeligt at have dem allesammen inde i munden. Denne form for yngelpleje tager nu sin bratte afslutning.

Ungerne forsøger stadigvæk at komme ind i munden, og når de bliver for pågående svømmer hunnen med et hurtigt ryk væk fra ungerne. Selv om hunnen er sluttet med at tage ungerne i mund så fortsætter hun med at passe dem. Hun passer dem i ca 6 uger, og så begynder hendes interesse for dem at aftage. På dette tidspunkt er unqerne omkring 1,5 cm lange.

Hannen er større end hunnen, og et parforhold varer lige så lang tid, som parringen.

Der anbefales 1 han til 3-4 hunner.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Balzanii er forsinket mundruger. Den lægger sine æg på en rod eller en sten, hvorefter hunnen efter et par døgn tager larverne i munden. Når hun ved, at der er ved at komme liv i ungerne, hjælper hun med at klække æggene ved at "bide" i dem.

Antal unger
150-250

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger SAC 03/08-2013 03/08-2013Beskrivelse
WillyJ (Slettet)
Bruger Roland
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Jordspisere

Videnskablig beskrevet
Perugia, 1891

Udseende
Farver
Grundfarven er nærmest militærgrøn med nogle lodrette streger, der ser ud som om de var lavet med en blyant. Men også denne fisk har et rød/blåt spil i finnerne og nogle nærmest mintgrønne striber på forreste del af kroppen, når den er i det rette humør. Desuden har den røde øjne. Hannen er mere farverig end hunnen.

Størrelse han
25

Størrelse hun
12

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
26

Min. pH
6.0

Max. pH
8.0

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
  • Flagefoder
  • Levende føde
  • Myggelarver (Røde)
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Heidi

    Udskrift venlig version