Tanganicodus irsacae

Billeder

T. Irsacae

Vis alle billeder

Varianter
Findes i den nordlige del af søen -der findes små farveforskelle populationerne i mellem
Generel beskrivelse
Tanganicodus irsacae tilhører gruppen af såkaldte hestenæser fra Tanganyika søen, der lever i brændingszonen. Hestenæserne er fuldstændigt tilpasset livet i brændingen, ved bl.a. at have en noget anderledes svømmeblære, der hos andre fisk opretholder fiskens ligevægt i vandet - hestenæserne derimod falder til bunds hvis de ikke svømmer, hvilket er en stor fordel i brændingens turbulente vand hvor vandstrømmene kan være ekstremt kraftige. Unger af hestenæserne kan findes helt inde ved søbredden på kun få cm vand. De voksne fisk findes normalt fra 30 cm dybde.

Hestenæser lever hovedsagligt af alger, men T. irsacae er lidt speciel, da den i højere grad lever af de små krebsdyr og invertebrater den finder i algerne end algerne selv.

Alle hestenæser kan være ekstremt aggressive mod artsfæller og T. irsacae er ingen undtagelse. Kunsten ligger i at få et harmonisk par. Nogle gange er man heldig og kan se par skille sig ud i forretningen ellers må man købe en 4-5 stykker og selv lade dem skille sig ud. Når et par er etableret fjernes de resterende.

Akvariet til et etableret hestenæse-par behøver ikke være så stort, bare harmonien er i orden - har man derimod en flok er et stort akvarium tilrådeligt. Akvariet skal indrettes med masser af sten, der gerne må nå helt op til overfalden og som det vigtigste, rigtigt meget cirkulation dels til at give bevægelse i vandet som fiskene kan tumle sig i og dels fordi fiskene kræver et meget højt iltindhold for at trives. T. irsacae vil passe fint ind i de fleste Tanganyika akvarier.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
T. irsacae er en bi-parantal mundruger, hvor hunnen ruger de første 9-12 dage, hvorefter hannen tager over de sidste 5-10 dage. Når ungerne først har forladt faderens mund, ophører yngelplejen.

Antal unger
15-20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger preben rasmussen (Inaktiv)
Bruger Nørgård (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
santos2 (Slettet)
Bruger Søren Helweg (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Algeæder

Handelsnavn
Hestenæse

Videnskablig beskrevet
Poll, 1950

Udseende
Størrelse han
7

Størrelse hun
6

Varianter
Findes i den nordlige del af søen -der findes små farveforskelle populationerne i mellem

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
128

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version