Haplotaxodon trifasciatus


Varianter
Findes i hele søen - ingen varianter kendes
Generel beskrivelse
Haplotaxodon trifasciatus er en rovcichlide fra Tanganyika søen, der er meget nært beslægtet med H. microlepis. Udover forskelle i antal skæl langs sidelinien, er en mere sikker måde at kende dem fra hinanden på, at H. trifasciatus har tre lodrette utydelige bånd fra rygfinnen og ned på kroppen, mens H. microlepis har fem.

H. trifasciatus lever i de øverste 10 m af det frie vand over klippekysten og ernærer sig hovedsagligt af yngel fra andre cichlider, der søger mod overfladen i de første måneder af deres liv - f.eks. Cyprichromis, Ophthalmotilapia og Cyathopharynx. Den angriber stimerne af ynglen nedefra og dens opad rettede mund er en perfekt tilpasning til netop denne jagtform. Endnu ikke kønsmodne H. trifasciatus samler sig i store stimer på ofte over hundrede individer.

I akvariet er den en meget rolig fisk, der bedst holdes parvis sammen med ikke alt for voldsomme arter. Akvariet skal være stort, minimum 600-700 liter og fiskene fodres med store frosne krebsdyr som artemia, mysis, krill og rejer, men også fileter af fisk der er skåret i små stykker. Med sit rolige temperement og krav til føde, er den en perfekt cichlide at holde med en af Cyphotilapia arterne.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Når H. trifasciatus bliver kønsmodne skiller par sig ud fra stimen og yngler. Den er en bi-parantal mundruger, dvs. forældrefiskene skiftes til at have ungerne i munden og rugetiden er meget lang - op til to måneder.

Antal unger
100

Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Takahashi & Nakaya, 1999

Udseende
Størrelse han
26

Størrelse hun
22

Varianter
Findes i hele søen - ingen varianter kendes

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Krill
 • Levende føde
 • Muslinger
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version