Neochromis sp. "large scale nigricans"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "large scale nigricans" kommer fra den nordlige del af Victoriasøen. Det er ikke mange Neochromis-typer man kender fra den nordlige del, men det skyldes formentlig ikke mangel på dem, men manglende undersøgelser. Denne Mbipi er fundet ved Jinja som ligger ved udmundingen til Victoria Nilen i Napoleon Gulf. Jinja er ikke en ø, men et sted ved fastlandet i Uganda.

Det spændende ved de nordlige Neochromis, især ved denne cichlide, i forhold til de sydlige, er deres skæld og tandsæt. Skældet på Neochromis sp. "large scale nigricans" er betydelig større end ved andre af dens sydlige afstamninger, derudover har den ikke nær så mange rækker tænder. Faktisk har deb kun 4-5 rækker, og det er ikke meget for de andre i dens art.

Man plejer gerne at dele Neochromis-typerne op i komplekser, og her må man sige at Neochromis sp. "large scale nigricans" hører under Neochromis greenwoodi-komplekset, men andre mener den hører under Neochromis rufocaudalis i stedet. Selvom den ikke ligner dem fra den sydlige del af søen, er der ingen tvivl om at det er en Neochromis. Greenwood mente i 1979 at der var tale om en Thoracochromis på grund af de store skældstykker på dens bryst. Indtil videre har man aldrig set Thoracochromis i Victoriasøen, men kun ved dens satellitsøer, og der er ingen tvivl om, at det ikke er en Thoracochromis.

Dens biotop består af store stenformationer. Den lever blandt andet sammen med Neochromis rufocaudalis. Det er ikke en Mbipi man ser så ofte, men den er ikke truet.

I akvariet skal man gerne have nogle store sten med en stor flade. Man bør kun have en enkelt han men til gengæld masser af hunner. Man bør bestemt ikke have under 4-5 hunner. Vil man have andre arter i akvariet, skal man vælge dem med omhu, da de meget let krydser. Kropsform, farver (Især ved analfinnen) og størrelse bør være meget forskellig på de to sammensatte arter.

Hannen er aggressiv og meget territorial. Det er noget man skal være klar over inden man holder den. Generelt vil jeg mene, at man bør have en del erfaring som akvarist for at holde den.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Hannerne holder sig et ret stort territorie hvor de jager alle væk fra undtagen hunner. Parringen foregår ved tail-chasing. De er formentlig ikke svære at få til at parre i akvarieforhold.

Antal unger
20-40

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Udseende
Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version