Neochromis sp. "pseudoblack"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "pseudoblack" skiller sig en del ud i forhold til de andre Neochromis-typer. Nogle mener faktisk den burde høre under Pseudonogrocans i stedet, men dens hovedprofil minder en del Neochromis. Dog har den et ret snævert hoved i forhold til de andre og nogle ret store øjne, derudover en ret lav underkæbe. Indtil videre høre den under Neochromis, men jeg tror den med tiden vil komme under Pseudonigricans.

Ligesom de andre Neochromis-typer er den meget specialiseret i at græsse alger af stenene. Den har mellem 3-6 rækker tænder, hvor nogle af dem er to-spidsede og endnu mere effektive til at græsse med.

Indtil videre er den kun fundet ved de to nærtliggende ø-grupper; Mabibi Islands og Ruti Islands. Disse ø-grupper ligger i den østligste del af Speke Gulf i den sydlige del af Victoriasøen ved Tanzania. Det er klippeøer, så biotopet til denne Mbipi er kæmpemæssige stenblokke. Det ligger langt fra fastlandet. Man finder en del forskellige Mbipi ved disse øer, men den lever især sammen Mbipia mbipi.

Neochromis sp. "pseudoblack" holder sig helt inde ved kysterne, gerne på 1-3 meters dybde.

Det store spørgsmål omkring den, er hvilken gruppe den hører under. Den ligner faktisk rimelig meget Lithochromis sp. "scraper pseudonigricans" i farverne, men dog ikke kropsmæssigt.

Hannerne er aggressive og holder et lidt større territorium end de fleste andre Neochromis-arter. I akvariet bør man kun have en enkelt han med mindre akvariet er over 1.000 liter. Til den enkelte han skal man minimum have 5 hunner, så hans aggressioner kan fordelle sig ud til flere. Hvis man har andre arter i akvariet, skal man passe på med at de ikke ligner denne cichlide alt for meget, for den krydser meget let. Akvariet skal indeholde masser af store sten. Derudover skal de gerne danne en del huler.

Den er ret sjælden og man skal være heldig for at få den til sit akvarium. Hvis man får den, bør man have en del erfaring som akvarist for at holde den.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnerne er mundruger. Hannerne har et rimelig stort territorium hvor de lokker hunnerne ned. Parringen foregår ved tail-chasing som ved de fleste andre cichlider.

Antal unger
20-40

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Handelsnavn
-

Udseende
Farver
Hannerne har en mørkeblå grundfarve med 5-6 lodrette mørke striber. Dens finnespidser er røde i en meget intens farve. Den ligner meget de andre Neochromis i farverne, men man kan hurtigt kende den på sine ret store øjne. Dens ægpletter er gule. Hunnerne er nogle af de pæneste jeg har set indenfor Neochromis-typerne. De har en lysebrun grundfarve, som er lysest ved maven. Ligesom hannen har de også 5-6 lodrette mørke striber. De kan få en lidt utydelig orange spids på rygfinnen. De er faktisk set med ægpletter også.

Størrelse han
8.5

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version