Neochromis sp. "unicuspid scraper"


Generel beskrivelse
Som navnet indikerer har denne cichlide kun en enkelt spids på dens yderste tandrække. Dens tandsæt minder en del om tandsættet på Neochromis sp. "bihuru scraper". Som ungfisk har Neochromis sp. "unicuspid scraper" to-spidsede tænder, men med årene bliver de en-spidsede. Tænderne sidder rimelig langt fra hinaden på denne cichlide. De inderste tænder består af fire rækker som også kun er en-spidsede.

Dens tandsæt er faktisk ret indentisk med cichlider som lever af snegle. Tænderne egner sig bedst til at kvase snegle ud af deres huse, men obduktioner har vist at den lever af alger. Disse obduktioner blev ellers taget fra individer fra Igombe Island hvor der findes mange snegle. Man mener at den især er vild med aufwuchs.

Hvis man ser bort fra dens tandsæt, ligner den meget; Neochromis greenwoodi og Neochromis omnicaeruleus. Ved Igombe Island og Bwiru Island finder man den ofte også sammen med Neochromis greenwoodi, mens man ved Ndurwa Point og Makobe Island ser den meget sammen med Neochromis omnicaeruleus. Det er lidt sjovt at se, at Neochromis sp. "unicuspid scraper" disse steder ligner greenwoodi og omnicaeruleus en hel del, mens den andre steder hvor de ikke findes, har den en anden grå grundfarve. Så det virker som om den prøver at efterligne de andre to en smule. Nogle mener faktisk de tre nævnte cichlider er relaterede til hinanden på en eller anden måde. Det menes isør på grund af de meget identiske OB-udgaver der findes af dem.

Så man mener altså at der er et omnicaeruleus, "unicuspid scraper" og greenwoodi kompleks. Dog er deres tænder, farver og hovedprofiler ikke helt identiske.

Neochromis sp. "unicuspid scraper" lever ved halvstore stenblokke hvor den græsser aufwuchs af stenfladerne. Man ser den gerne på små skråninger ved blokkene. Man finder dem oftest ved Igombe Island som ligger i den sydlige del af Victoriasøen ved Tanzania, lige nord for udmundningen til Mwanza Gulf. Her lever også andre end de nævnte Mbipi, for eksempel: Neochromis rufocaudalis, Neochromis gigas og Mbipia mbipi.

Det interessante ved den er, at den findes i forskellige varinter på samme lokaliteter. Ved Igombe Island findes den i en sort og blå variant. Derudover flurerer spørgsmålet omkring dens kompleks med de andre to stadig. Nogle gange ser man den svømme rundt i ganske små flokke, men det er dog mest normalt den holder sig til sig selv.

Den vil være ret svær at få hjem i sit akvarie. I akvariet bør man efterligne dens boitop bedst mulig, så sørg for store flade sten der danner enkelte hunner. Hannerne skulle efter sigende ikke være særlig territoriale i forhold til andre Neochromis-typer, men hold alligevel kun en enkelt han i akvariet. Det er stadig en ret aggressiv cichlide. Man bør nok minimum have 4-5 hunner og gerne mere.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Parringen foregår ved tail-chasing hvor hannen lokker hunnen ned til sit territorium.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Udseende
Farver
Hannerne ses normalt med en meget mørkeblå grundfarve. De har sorte lodrette tværstiber. På analfinne samt rygfinnen har de røde farver. Derudover har den sorte tværstriber ved øjnene. Dens ægpletter er gule. Den findes også i en anden variant hvor dens grundfarve er lange mere lyseblå. Hunnerner er brune med et lidt gult skær. De har nogle meget utylige lodrette striber. Den findes også i en OB-udgave.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version