Neochromis sp. "long black"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "long black" er for mig at se et af Neochromis-arternes mange spørgsmål. Der er ingen tvivl om at denne cichlide er meget aflang, hvilket der er nogle stykker fra Neochromis-komplekset der er. For mig at se, burde man inddele Neochromis op i elongatus-typer hvor Neochromis sp. "long black" burde høre til. Kigger man på denne cichlide og en anden Neochromis som eksempelvis Neochromis rufocaudalis, ser man en tydelig forskel på kropsformen.

Dens hovedform minder ikke om de fleste andre Neochromiser. Mange af typerne har meget runde hoveder tildels for at forbedre evnen til at skrappe alger af sten. Her har Neochromis sp. "long black" en meget mere tilspidset snude, da dens aflange krop gør den bedre til at gnube alger.

Den er kendt fra Ukerewe Island. Det er Victoriasøen største ø som ligger rimelig sydligt i søen. Der er mange forskellige biotopper omkring øen, men Neochromis sp. "long black" holder sig til steder med enten medium store stenblokke eller rigtig store stenblokke. De steder man ser den, er helt oppe ved kysterne hvor strømmen er stærk og cichliderne nærmest bliver skyllet frem og tilbage. Det er normalt at finde den på 2 meters dybde, men den kan godt finde på at trænge helt ned på 7 meters dybde. Når den trækker ned på de 7 meter forlader den sit normale område, og begiver sig ud på åbent vand. Dette gør den dog kun i ganske kort tid, før den igen vender tilbage til kysterne.

Ved Ukewere Island finder man den gerne i selskab med Neochromis greenwoodi, Neochromis omnicaeruleus, Neochromis sp. "yellow anal scraper", Neochromis gigas, Neochromis sp. "red tail giant scraper", Neochromis sp. "black tail giant scraper" og Mbipia mbipi.

Den er også blevet observeret ved Bwiru Island som ligger lige syd for Ukewere Island. Individerne herfra levede faktisk på ca. 5 meters dybde. Ved denne ø gjorde man et interessant fund. Man fandt en rød Neochromis. Aldrig før har man set en rød Neochromis. Diskutionen i dag går på, om denne røde cichlide er tilhørende Neochromis sp. "long black" eller om det er en helt ny cichlide. Indtil videre har den fået sit eget navn, Neochromis sp. "bihiru scraper", men man er stadig i tvivl om det ikke bare er en variant.

I akvariet vil det være en fordel at have et harem af hunner til hannen. Man kan muligvis godt holde mere end en han i akvariet, men det vil være farligt, da de er meget territoriale. Har man for lidt hunner vil de blive stressede af hannens voldsomme temperament. Man skal passe på med hvilke andre arter man holder den med, da de formentlig let krydser. Det er bestemt en sjælden Mbipi i akvarierne og man bør nok være rimelig erfaren for at holde den. Akvariet skal indeholde masser af flade sten som danner enkelte huler til hunnerne.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. De er formentlige ikke særlig svære at få yngel på i akvariet, men vil nok have let ved at krydse. Hannen holder et rimelig stort territorium hvor han lokker hunnen ned til parring. Parringen foregår ved tail-chasing.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Handelsnavn
-

Udseende
Farver
Farvemæssigt minder denne Mbipi meget om Neochromis greenwoodi. Hannerne har en mørkeblå grundfarve med endnu mørkere lodrette striber. På det yderste af rygfinnen er der en rød stribe. Halefinnen er også rød. Hunnerne har en grøn grundfarve med lidt mørkere lodrette striber end grundfarven. De har ikke de røde farver på finnerne. Der findes muligvis en rød variant af denne Mbipi, med mindre der er tale om en helt ny cichlide, men det ved man ikke helt endnu.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version