Neochromis sp. "juma scraper"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "juma scraper" minder utrolig meget om Neochromis omnicaeruleus og Neochromis rufocaudalis. Forskellen ligger på små forskelligheder ved finnernes røde spidser, en større underkæbe og en dybere krop.

Det er en cichlide som man ikke har lavet de helt store undersøgelser og observationer af endnu.

Som dens navn indikerer, er den set ved Juma Island. Den er endnu ikke set andre steder i Victoriasøen, og er derfor endemisk til øen. Juma Island er en ret stor ø 12 km nord for Sengerema i den sydlige del af Victoriasøen, ved Tanzania. Biotoppet ved Juma Island er lidt forskellig, men ved den sydlige og nordlige del er der stort klipper samt enkelte steder ved den østlige del.

Der er få som mener, at Neochromis sp. "juma scraper" og Neochromis omnicaeruleus er den samme Mbipi. Der er der dog mange som ikke mener, og de er også stadig delt op i to. Begge dise cichlider ses i OB-udgaver, og især på dette punkt ligner de ikke hinanden. Som nævnt før er der også forskelle at se på de normalt udgaver, men nogle mener så, at der bare er snak om en variant. Det tror jeg dog ikke selv, og det er noget de fleste vil give mig ret i.

I naturen lever den af alger. Dens tandsæt er meget tætsiddende og meget nyttig til at skrape alger med. Den lever ofte sammen med to andre Mbipi; Neochromis sp. "black nigricans" og Mbipia mbipi. De lever gerne på 5-6 meters dybde. Neochromis sp. "juma scraper" svømmer rundt helt inde ved kysterne. Den ses både ved kæmpemæssige sten men også indimellem ved de lidt mere normal stenformationer. Indtil videre er der stadig mange spørgsmål omkring denne cichlide, som man stadig venter svar på, men som vil kræve yderligere undersøgelser.

Hannerne er aggressive og ret territoriale. Man bør ikke have mere end én han i sit akvarium, men mindre det er ret stort. Det er en god idé med masser af hunner, så man nærmest kan holde et harem. På denne måde bliver hannes aggressioner fordelt på flere hunner, og dermed stresser de ikke. Akvariet skal indeholde masser af sten, det må gene være store flade sten. Disse sten skal danne masser af huler til hunnerne.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Hannen holder et rimelig stort territorium hvor det kun er hunner af samme art, som får lov at komme ind. Hvorvidt den er let at få til at parre sig i akvarier, vides ikke endnu.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Udseende
Farver
Hannerne har en blå/sort grundfarve som kan blive utrolig flot. Derudover har de 5-7 sorte lodrette striber. På anal -og halefinne har den røde spidser. Det lader ikke til at den ligesom sine tætte familia relationer har røde spidser på rygfinnen. Dens ægpletter er gule og består kun af en enkelt række. Den har sorte tværstriber ved øjnene. Hunnerne har en brun/gul grundfarve med lidt matte lodrette strber. De har ikke de røde finnespidser. Den er også set i en OB-udgave.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.3

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version