Neochromis sp. "jinja big scraper"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "jinja big scraper" lever som navnet indikerer ved Jinja, der ligger i Napoleon Gulf lige ved udmundingen ved Victoria Nilen. Det er et af de eneste steder man endnu har fundet Neochromis-typer i den nordlige del af Victoriasøen, ved Uganda. Dog har man endnu ikke undersøgt områderne omkring særlig grundigt endnu.

Som dens navn også indikerer er den stor, men den er dog ikke den største Neochromis man har set.

Den minder ret meget om Neochromis sp. "large scale nigricans" i dens farver. Men kigger man godt efter kan man se, at denne Mbipi har lidt mørkere sider og en lidt anden hovedprofil. De to's tandsæt er ret identiske. Deres yderste tænder er større end de inderste, og nogle af dem er to-spidsede, og ideele til at skrappe alger med.

Det er kariktaristisk for mange af de nordlige typer af Neochromis, at deres skæl er større end de sydlige typers. Der er dog få undtagelser, men ved Neochromis sp. "jinja big scraper" holder dette stik. Den har endda rigtig store skæl i forhold til de andre ved dens område.

I søen ser man den gerne sammen med andre Mbipi som Neochromis sp. "slender scraper", Mbipia mbipi og Mbipia sp. "uganda blue scraper".

Det er ikke en cichlide der er let at få til sit akvarie. Om det overhoved er muligt endnu, tvivler jeg på. I akvariet bør man have masser af gemmesteder. Det vil være bedst med kun en enkelt han i akvariet, sammen med masser af hunner. Hannen er ret aggressiv, så der skal være en del hunner hans aggressioner kan blive delt over. Man skal være varsom med at vælge sammenboer i akvariet, da de meget let krydser.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Parringen foregår ved tail-chasing. Hannen holder et territorium hvor han kun lader hunner komme ind.

Antal unger
20-40

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Udseende
Størrelse han
13

Størrelse hun
11

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version