Thorichthys sp. "mixteco"


Varianter
Der findes tre farvevarianter - en blå, grøn og gylden, se under beskrivelse
Generel beskrivelse
Thorichthys sp. "Mixteco" er en videnskabelig ubeskrevet cichlide, der forekommer i Rio Coatzacoalcos flodsystemet på Tehuantepec landtangen i den sydlige del af Mexico.

T. sp. "Mixteco" udviser en stor geografisk variation inden for artens udbredelsesområde, og forskellige varianter kan skilles ud; en blå, grøn og gylden, der alle kommer fra forskellige floder i Rio Coatzacoalcos flodsystemet.

De forskellige varianter er, af akvarister, blevet døbt T. sp. "mixteco blue", T. sp. "mixteco green" og T. sp. "mixteco gold", men alt tyder på, at det drejer sig om én art, der varierer inden for udbredelsesområdet. Navnet "mixteco" er sluppet ud før den officielle beskrivelse, der skulle være lige på trapperne, er blevet publiceret og den nye Thorichthys art bliver med stor sandsynlighed navngivet T. mixteco - opkaldt efter en indiansk stamme i Oaxaca provinsen i Mexico.

Den blå farvevariant findes i Rio Grande, Rio Malatengo, Rio Sarabia, Rio Tortuguero og Rio Juñiapan. Den er kendetegnet ved at være rød på siden af hovedet og have mange små blålige prikker på kroppen.

Den grønne farvevariant findes i Rio Uxpanapa. Den er kendetegnet ved grønlige prikker på kroppen, der er ordnet i langsgående rækker.

Det vides ikke nøjagtig, hvorfra den gyldne form stammer. Den er kendetegnet ved en intens gyldnen farve på siden af hovedet.

T. sp. "coatzacoalcos" lever i hurtigtstrømmende floder og bække, og den lever visse steder side om side med T. callolepis. Andre cichlider, der findes sammen med T. sp. "coatzacoalcos" er: Vieja regani, V. zonata, "Cichlasoma" salvini og Paraneetroplus nebuliferum.

Den ernærer sig hovedsageligt af små krebsdyr og invertebrater, og søger føde i de pletter af sand, der findes mellem sten og grus - en mundfuld tages ind, alt spiseligt filtreres fra, og resten ryger ud gennem gællerne.

Thorichthys sp. "coatzacoalcos" minder en del om T. maculipinnis, men den bliver ikke lige så stor, og er ikke rødlig på undersiden af kroppen, som det ses hos T. maculipinnis.

Der er en forholdsvis lille forskel mellem kønnene. Hannen bliver størst, og har en tendens til længere og mere udtrukne finner. Hunnen har en mørk plet på rygfinnen.

Et akvarie til Thorichthys sp. "coatzacoalcos" indrettes med en bund af fint sand og og dekorationen skal bestå af rødder og stenopbygninger, der danner huler og skjulesteder for fiskene. Da arten lever i strømmende, iltrigt vand skal cirkulationen være kraftig og temperaturen skal helst ikke overstige 26 grader. Den holdes bedst i en lille folk på 6-8 individer, for man kan få deres fulde adfærd, med små revirkampe parrene imellem, at se. Dette kræver minimum et 325 liters akvarie.

T. sp. "coatzacoalcos" kan, som alle Thorichthys arter, være sky og lette at stresse, hvilket kan afhjælpes ved at holde den sammen med nogle levendefødende tandkarper f.eks. Xiphophorus clemenciae, Xiphophorus helleri og Priapella intermedia, der alle findes i Rio Coatzacoalcos flodsystemet. T. sp. "coatzacoalcos" skal ikke holdes sammen med meget territorielle arter, som f.eks. zebra cichliden Cryptoheros nigrifasciatus.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Thorichthys sp. "Mixteco" er en pardannende substratleger, der lægger sine æg på en afrenset flade. Æggene klækker efter par dage og ungerne bliver fritsvømmende efter yderligere fem-seks dage. Hunnen står for pasningen af æg og larver, mens hannen forsvarer det ydre revir. Så snart at ungerne er blevet fritsvømmende, deltager hannen også i pasningen af ungerne. Ungerne forlader forældrene efter et par måneder, og samler sig i stimer, sammen med andre arters yngel, i flodernes lavvandede områder.

Antal unger
100-200

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger marck (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
T. sp. "mixteco blue", T. sp. "mixteco green", T. sp. "mixteco", Thorichthys sp. "coatzacoalcos", T. sp. "malatengo"

Videnskablig beskrevet
Ikke videnskabeligt beskrevet - Beskrivelse skulle være undervejs

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
13

Varianter
Der findes tre farvevarianter - en blå, grøn og gylden, se under beskrivelse

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Krill
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen Korrektur, Laura 2013

  Udskrift venlig version