Andinoacara rivulatus

Billeder

Hun med unger 2 dage gamle

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Denne farvestrålende cichlide stammer fra floder i Ecuador der løber fra Andesbjergene ud i Stillehavet, med undtagelse af flodsystemet Rio Esmaraldas i det nordlige Ecuador. Den er en utrolig populær cichlide blandt akvarister, hvilket man forstår, når man ser både farverne og dens utrolige adfærd i akvariet. Den kan dog blive temmelig aggressiv. Specielt når de yngler er der ikke mange der kommet helskindet forbi parret.
Hannen antager en pandepukkel, som bliver større med alderen. Hannen har ofte mere spidse finner samt er mere intense i farverne.

Akvariet bør indrettes med mange gemmesteder da den som nævnt kan blive noget grov i adfærden. Det bedste man kan gøre er enten at købe en gruppe ungfisk og lade dem danne par eller finde et par som har ynglet sammen flere gange.

Første gang jeg selv stiftede bekendtskab med Andinoacara aequinoctialis var for en del år siden, hvor jeg efter en tid med Malawi ville prøve noget nyt. Valget faldt på et avlspar Andinoacara aequinoctialis samt nogle rødstrubede cichlider (Thorichtys meeki) som jeg købte til mit 530 liters akvarie. Når Andinoacara aequinoctialis besluttede sig for at ville yngle havde alle andre beboere i akvariet nogle få liter at svømme på. Så snart de nærmede sig det ynglende par blev de jaget væk med stor hast.

Andinoacara aequinoctialis har i mange år fejlagtig gået under navnet Aequidens rivulatus (nu Andinoacara rivulatus), hvilket er en anden og noget mindre art. Andinoacara aequinoctialis har også været kaldet "Green Terror", hvilket også er forkert, da det er det amerikanske populærnavn for Andinoacara stalsbergi. Disse problemer omkring navnet skulle gerne være løst nu, men vil sikkert hænge ved i hobbyen i nogle år fremover.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Parret rengører meget grundigt en flade på fx en sten eller en trærod, hvorpå æggene afsættes. Hunnen lægger en flok æg og hannen befrugter dem derefter. Denne seance kan være mange timer før alle æggene er afsat. Hannen forsvarer det ydre revir mens hunnen holder fortet omkring æggene/ungerne. Æggene er klækket efter ca. 3 til 4 dage og ungerne er fritsvømmende efter 7-9 dage. Skal ungerne voksne godt kræves der hyppige vandskift og evt fodring med artemia.

Antal unger
400

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger jokaleijo (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger AkvarieKanalen (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger Amager (Inaktiv)
Bruger Pemaj (Inaktiv)
Bruger puresp (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Nielsotto (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Superbruger duppe (Inaktiv)
Bruger Per F (Inaktiv)
Bruger peter-hos (Inaktiv)
Bruger Rosenfeber (Inaktiv)
Bruger tokri (Inaktiv)
Bruger svarholt (Inaktiv)
Superbruger Tonny Brandt Andersen 12/08-2011 12/08-2011Beskrivelse
Bruger plecostomusen
Censuren Sponsor Laura (Inaktiv)
Bruger Mkd (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger mads53 (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Sydamerika

Handelsnavn
Guldsøms cichlide

Videnskablig beskrevet
(Günther, 1860)

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Hovedet er gråligt mens dens robuste krop er blå/grønlig. Der findes 2 naturlige varianter af Andinoacara aequinoctialis. Den mest kendte er den med den orangegule søm i ryg- og halefinne, den anden, som er ret sjælden i handelen, har en hvid søm i ryg- og halefinne. Den hvide variant må ikke forveksles med de to andre arter, som tidligere blev kaldt Aequidens rivulatus. Andinoacara rivulatus og Andinoacara stalsbergi har også hvid søm i nævnte finner.

Størrelse han
30

Størrelse hun
25

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
27

Min. pH
6.5

Max. pH
7.2

Min. akvarie
500 l

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Røde)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Lasse Christiansen

  Udskrift venlig version